Milyen fejlesztő játékot ajánl egy prevenciós és TSMT terapeuta?

Egy létező, ismert és közkedvelt tárgyra (IKEA Flisat asztal) kiegészítőt tervezni nem tűnik túl rizikós megoldásnak, itthon mégsem árasztanak bennünket ezek a megoldások, vajon miért? A DoDa Toys nemrég indult, a komoly szakmai (prevenciós és TSMT terapeutaként eltérő fejlődésű gyerekekkel foglalkozik) háttérrel rendelkező anyuka saját vállalkozásba kezdett, több korosztály számára is élvezetesen játszható feladatlapokat gyártanak. Külön öröm számomra, hogy Emese az Asztali Játékok rovat szerzője!

Hogyan alakult ki bennetek az asztali játékokat készítésének gondolata?

Aki követi az Instagram oldalunkat, az tudja, hogy nagyon kedvelem a saját készítésű, DIY kategóriás könnyen és egyszerűen elkészíthető játékokat. Ezek mindig valamilyen céllal születnek, játékosan fejleszthetünk velük olyan területeket, mint figyelem, kognitív képesség, beszéd vagy finommotorika. Az ilyen típusú DIY ötletek menetén született meg az elképzelés is, hogy mi magunk készítsünk olyan eszközöket, amik hosszútávon is használhatók, többrétűen és változatosan játszhatók. Elsődleges szempont, hogy több korosztály számára is megfelelők legyenek, a munkám során szerzett tapasztalat sokat segít a tervezési fázisban.

Kikből áll a DoDatoys? 

A gyártási folyamat ott kezdődik, hogy a gyermekeim igényeit/ érdeklődési köreit figyelem, majd kitalálunk egy tematikát a következő játékra. Persze a tervezési fázisban a szakmai tapasztalat is segítséget nyújt. (Milyen típusú eszközt mire lehet majd használni játékos módon, fejlesztő szándékkal.) A tervezési fázist a gyártás követi. Ez nagyon precíz munkát követel, hiszen szem előtt kell tartanunk, hogy ezek olyan eszközök, amit a gyermekeink használnak majd, így a gyártási folyamatot egy szakképzett csapatra bíztam.  

Hogyan készülnek a feltétek? 

Fontos szempont, hogy az elképzelések és kivitelezés találkozzon. Úgyhogy team munkát végzünk. A tervezés, ötletek felelőse én vagyok, míg a kivitelezést és gyártást egy megbízható és tehetséges barátunk végzi, akinek ennek megfelelő szakképesítése van. 

Milyen gyerekbarát megoldásokkal készülnek? 

Az alapanyagok és a felhasznált festékek is mind gyerekbarát. A kivitelezés során is figyelünk arra, hogy az anyagok minősége és milyensége is megfelelő legyen a gyermekek számára majd a használat során. 

Milyen korosztálynak szólnak?

Kifejezetten arra törekszem, hogy a feladatlapok minél több korosztálynak érdekesek legyenek. Sok esetben ugyan az az eszköz több korosztálynak is megfelelő, a felhasználási módban van különbség. Élvezem, hogy a 6 és 2 éves gyermekeim közösen játszanak ugyan azzal az eszközzel, de mindketten találnak benne életkoruknak megfelelő szintű kihívást/ feladatot. 

Mik a rövid és hosszútávú tervek? 

Elsődleges szempont, hogy szélesítsem az asztali tevékenységek iránti érdeklődést, hogy a szülőknek egy olyan eszközt adjak a kezükbe, amivel egyszerű módon tudják felkelteni a gyermekek figyelmét.

A közös tevékenység biztosít számunkra egy kis minőségi együtt töltött időt is. 

Hosszú távon nyilván pedig az, hogy minél több kreatív játékot hozzunk létre, a gyerekek igényeit és örömeit szolgálva. 🙂

Mik az első visszajelzések? 

Ez a lehető legjobb érzés, amikor viszontlátom a játékokat a szorgos kezek alatt és az örömöt, kíváncsiságot a gyerekek arcán. Nekem ez a legfőbb pozitív visszacsatolás. Persze a szülők visszajelzése is nagyon jóleső. Van olyan eset, amikor a szülő fenntartással vesz meg egy játékot, mondván, hogy az ő gyermeke “nem leültethető”, “nem érdekli semmi” “nehezen bevonható” vagy akár örökmozgó típus. A visszajelzés, hogy az ilyen gyerkőcök is érdeklődéssel használják otthon ezeket az eszközöket, boldoggá tesz.

Hol lehet beszerezni a DoDa Toys feladatlapokat?

Hamarosan elérhetőek lesznek szélesebb körben, a weboldalunkon is, de addig is érdemes felvenni velem a kapcsolatot az Instagram oldalamon. Egyenlőre a tesztelési fázisban vannak a játékok, így limitált számban készülnek és kerülnek a gyerekekhez a baráti körben. Mivel a visszajelzések pozitívak voltak, ezért azon igyekszünk, hogy minél több helyre eljusson majd.

A DoDaToyst megtalálod a Facebook oldalukon és az Instagramon!

Érdekelnek az asztali játékok? Irány a Fajáték ajánló Asztali játékok rovata!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights