Szenzoros asztali játékok otthon, egyszerűen

Nagyon izgalmas új terület felé nyitunk, fogadjátok szeretettel a szenzoros játékokkal kapcsolatos új cikksorozatunkat és szerzőjét, Kürti Emesét.

A nevem Kürti Emese, 2 gyermekes anyuka, feleség. Végzettségem szerint pszichológus vagyok. A munkám során eltérő fejlődésű gyerekekkel foglalkozom, illetve prevencióval és TSMT terapeutaként is dolgozok. A különböző DIY játékok kialakítása egyfajta passzióvá vált, emelett pedig kölcsönös örömforrást jelentenek nekem és a gyerekeimnek. Én nagyon szeretem el(ő)készíteni őket, ők pedig cserébe mindig örömmel és izgalommal várják, fogadják az új játékot. Az már csak ráadás, hogy tanulunk is a játékok során.

Nagyon örülök, hogy népszerűsíteni tudom az otthon is könnyen elkészíthető játékokat. Fontosnak tartom, hogy minél több szülőhöz eljusson néhány egyszerű ötlet, mert néha a kevesebb több, és ezt nagyon jó érzés megtapasztalni.

Van, hogy egy nagyon egyszerű saját készítésű játék sokkal nagyobb örömöt jelent a gyermek számára, ráadásul számos jótékony és fejlesztő hatása is lehet egy – egy ilyen egyszerű otthon készült játéknak. Emlékszem az első ilyen saját készítésű játékra, amit a kisfiamnak készítettem, hamarosan megmutatom nektek, hogyan indult számunkra ez a készítsünk otthon egyszerűen játékszeretet.

Sokszor találkozom a kérdéssel, hogy mit is jelent a szenzoros játék. A szenzoros játékok olyan tevékenységeket foglalnak magukba, amelyek során a gyermek tapasztalatot szereznek a különböző érzékszerveik által. A szenzoros funkciók alatt pedig a külvilágból érkező információt felvevő rendszereket értjük, ilyen például látás, hallás, szaglás, tapintás, ízérzékelés. Ezek a játékok fejlesztő hatással vannak a gyerekek idegrendszerére és mozgásfejlődésére egyaránt, fontos szerepük van a gyerekek tanulási képességeinek alakulására.

Hogyan alkossunk ilyen típusú játékokat otthon?

Nagyon sokoldalú egyszerű módja van annak, hogy mi magunk készítsünk akár az otthonunkban is megtalálható eszközökből olyan játékokat, ami által fejleszthetjük játékos módon a gyermekeink érzékszerveit. Itt fontos megjegyeznem, hogy nem a klasszikus értelemben vett fejlesztésről beszélünk, hanem játékos programokról.

Nézzünk máris pár játékot!

Lufiba töltünk például magokat/rizst/lisztet, így három különböző érzetet kelt majd a tapintása. Ezt egészen picikkel is ki lehet már próbálni, a 6+ hónapos baba is nagyon szívesen felfedezi majd. Ugyanez a játék egy nagyobb gyereknek is érdekes és hasznos lehet, ha kicsi tálakban mutatjuk a felhasznált anyagokat, majd neki az a feladat, hogy tapintás alapján kell megmondania, melyik lufi mit tartalmaz. Nagyobb gyerekeknek (3-4 év+): játékokat szórunk be liszttel, az így kapott formákat kell azonosítsa a megfelelő tárgyal.

Egy papírlapra festékeket nyomkodunk, majd genotermbe helyezzük és hagyjuk, hogy a kicsi szétdolgozza.

Színes rizsszemek

A színes rizs mindig jó ötlet! Kicsiknek szintén tasakba rögzítve nagyon érdekes, nagyobb gyerekeknek, akiknél már biztonsággal lehet használni változatos játékokhoz alapvető kellék lehet. (A rizst ételszínezékkel tudod festeni.) 

Jó szórakozást és sok együtt töltött játékidőt! Játék közben mindig figyeljünk a gyerekekre!!

Kövessétek Emesét az Instagramon!

Érdekel még néhány asztali játék ötlet? Irány a Fajáték ajánló Asztali játék rovata!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights