Honnan származik a stresszoldó tyúk?

Lelkiegér, bártorszívű nyúl, stresszoldó tyúk – a mai, ingerekkel, szorongásokkal és aggodalmakkal teli világban egy egy kis kötött társ kincset ér, legyen akár gyerek, akár felnőtt tulajdona. Várkonyi Dórival, a Nagyszékelyi Füvészkert Műhely egyik vezetőjével beszélgettünk.

Tavaly év végén találkoztam Dórival, jól emlékszem a pillanatra, amikor megláttam a standját az ócsai vásáron. Elbűvöltek a portékái, végül egy levendulás morzsapárnát vásároltunk, a mai napig az asztalon tartom. Az rögtön kiderült, hogy egészen különleges a műhely amit létrehoztak, (érdemes megnézni a videóikat a Youtube csatornájukon, és a TikTok-on) többek között azért, mert termékeik egytől egyig saját kézzel készített fonalból, nagy gonddal és szeretettel készülnek.

@nafumuh

Today we would like to present you the birth of a little knitted duckling. 💗 The duckling is made of hand-spun, hand-dyed wool-silk yarn with lots of love. ✨🌱⭐ pattern by the amazing @Claire Garland #knittedduck #littleduckling #howitsmade #knittingprocess #naturaltoys #handspunyarn #naturalchildhood #wooltoy #természetesgyerekkor #mutimitjátszol #hogyankészül #gyapjúlény #gyapjú #kötöttjáték

♬ Tree of Life (Instrumental) – Forest Elves

Mesélj kérlek magadról, hogyan kapcsolódsz a Nagyszékelyi Füvészkert Műhelyhez?

Várkonyi Dóra vagyok, a Nagyszékelyi Füvészkert Műhely egyik lelke. Műhelyünk 2019-ben született, édesanyám, Horváth Irén, és egy barátnője, Kardos Etelka közös ötletéből, akik egy szövőműhelyt álmodtak meg elsősorban. Egy olyan helyet szerettünk volna létrehozni, ahol az emberek kipróbálhatják a hagyományos technikákat, természetes anyagokkal dolgozhatnak, és elkészíthetik saját tárgyaikat, különböző workshopok keretein belül.

Szövést, fonást rokkán, gyapjúfestést növényekkel, kerámiázást és könyvkötést lehetett nálunk kipróbálni, öten is aktívan dolgoztunk a műhelyben. Aztán jött a covid, ami eléggé átrajzolta a történetünket, a műhely életbentartása érdekében elkezdtünk termékeket készíteni.

Édesanyám szerelembe esett a fonalfestéssel és a fonással rokkán, és csak úgy ontotta a szebbnél szebb fonalakat. Én pedig boldogan kezdtem őket feldolgozni. Mostani formájában ketten anyukámmal működtetjük a műhelyt. Rátaláltam Claire Garland (@dotpebbles_knits) csodálatos mintáira, amik életre keltették a fonalainkat. Ő egyféle mester nekem, nagyon sok technikai trükköt tanított a mintáin keresztül, és a gondolkodásmódot, hogy hogyan lehet kötésben szobrászkodni. Így kezdtek el megszületni a kötött lényeink.

Milyen csodák készülnek a műhelyben?

Műhelyünkben rokkán kézzel font, gyapjú illetve selyem-gyapjú fonalakból készítünk kötött lényeket, amelyekhez a fonalakat vagy festetlenül használjuk fel, a birka eredeti színét megtartva, (egészen meglepő szürke, barna és bézs árnyalatok léteznek) vagy mi festjük őket növényekkel illetve ételfestékkel. A folyamat a következő: édesanyám megfesti a gyapjút, megfonja a rokkáján, motringba tekeri, átadja nekem. Én pedig boldogan megkeresem, hogy milyen lény is szeretne lenni az adott fonalból, és megkötöm, életre keltem.

Mit tartasz fontosnak az általatok, kézzel készített termékekben?


A legesleges-legfontosabb számunkra a minőség. A természetes alapanyag és a magas minőségű munka az egyik titka a lényeinknek. A másik pedig az, hogy ugyan készülnek ugyanolyan formájú lények, de nem sorozatgyártunk, ettől minden állatkának megvan a maga karaktere.


Lényeinkből nem készül két egyforma, köszönhetően a kézzelfont fonalak rusztikusságának, és annak, hogy valahogy mindegyikőjüknek megvan a saját személyisége, amit meg is mutatnak bátran.


Állatkáink közül sokan bírnak segítő, lelkitámogató erővel. Például a stresszoldó tyúk, amit először saját használatra készítettem, de annyira nagy szükség van a világban stresszoldó tyúkokra, hogy az egyik kedvenc termék lett.

Született még védelmező apanyúl, aki kikaratézza az ágy alól a szörnyeket éjszaka, így garantált a biztonság, illetve bátorszívű nyulak, lelkiegerek, távkapcsolati kacsák, pihenősünök és még sokan mások. Hiszem, hogy a mai, ingerekkel, szorongásokkal és aggodalmakkal teli világban egy egy ilyen kis kötött társ kincset ér, legyen akár gyerek, akár felnőtt tulajdona.

A Nagyszékelyi Füvészkert Műhely Facebook oldalon sok érdekességet találsz, akár Húsvétra is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights