Új magyar logikai játék születik – a Supera

Izgalmas új magyar játék debütált a Társasjátékok Ünnepén, a térbeli logikai játék remekül ötvözi a Tetris és a Jenga tulajdonságait. Stratégia, logikus gondolkodás, térlátás, kézügyesség és egy kis szerencse is kell a SUPERÁhoz. Gődény Gáborral, a játék feltalálójával beszélgettem.

Kik készítik, tervezik? Mesélj kérlek a tervezési folyamatról, hol és hogyan készül?

Minden, a teljes tervezési folyamat és a gyártás nagy része is otthon, a konyhaasztalon történik 😀
Én magam mérnök vagyok, aki egész életében marketinggel foglalkozott. Így a gyártás, beszerzés problémájának kezelését és a SUPERA sztori építését szerencsére egy személyben el tudom vinni. A logóra az alaptörténet kitalálását követően véletlenül találtam rá egy máltai grafikusnő portfoliójában, ő pedig készséggel bocsátotta azt rendelkezésemre.

A prototípusok legyártásában két zseniális asztalos volt a segítségemre, az első valós méretű játékot Molnár Attila készítette, a második már továbbfejlesztett játékot pedig Takács Viktor. Szerettem volna a teljes gyártási folyamatot is Magyarországon tartani, de már egy kis szériás kezdő kiadás esetén is sokkal olcsóbb beszerzési forrásnak bizonyult a keleti import.

Mik a minőségi követelményeitek? Nagyon nehéz a keményfán szépre vágni az éleket, mert könnyen pattan vagy szálhasított lesz, ezt hogyan tudjátok elkerülni?

A tömör keményfa elemek (szárított, gőzölt bükk) Kínából érkezik. Egy olyan beszállítótól, akinek nem kötöttem az orrára, hogy mit gyárt 😀 Az 5 fajta elemet fa puzzle darabokként rendeltem meg és a minták jóváhagyását követően most várom, hogy mi érkezik. A teljes folyamatban ez a legnagyobb bizonytalanság. Csak remélni merem, hogy azt kapom, amit rendeltem és időben… A prototípus mart és vágott felületeivel szemben, vágott és csiszolt elemeket várok és imádkozok a méretpontosságért és a nedvességtartalom értékéért.

A SUPERA tulajdonképpen egy térbeli fa Tetris? Mekkorák az elemek?

A TETRIS egy erős inspiráció volt és amennyiben az elemek véletlenszerűsége (dobokócka dönti el, hogy mit kell elhelyezni) és a terek kitöltése párhuzamot jelent, akkor valóban van hasonlóság. De sokan hasonlítják a Jengához is, mivel egy építmény egyensúlyának megőrzése a játék célja és fa elemekből építkezünk. Én remélem, hogy ezen közös értékek mellett, a SUPERA a saját, egyedi útját járhatja, már csak azért is, mert mint a szabadalmakból kiderült, ez az első olyan toronyépítő játék, ami a síkok megdöntésével operálva használja a gravitációt az elemek pozícionálására.

Kinek készült? Elmondható, hogy remek logikai játék a kisiskolások számára, akik így a nagytesóval is tudnak játszani, de egyedül és a nagyival is játszható?

Pontosan így 😀

Erről is van egy blogpost, a legnagyobb értéke talán a játéknak, hogy az egész családot egy asztal mellé tudja ültetni. Mivel nincsenek szöveges kártyák, játékmezők, nem kell pontokat számolni, írni, olvasni, így nyelv- és életkor-független. Ma is játszották 6 évesek és 80 évesek is. 1 perc a szabályok megértése, egy igazi belépő szintű party-játékról szól, ami azonnal sikert ad. Az első elemek behelyezésekor megtörténik a varázslat – ugyanúgy mint annak idején a képernyő előtt, amikor a TETRIS egy-egy elemét elhelyeztük, ugyanúgy élményt jelent a faelemek behelyezése és az öröm, hogy nem nálunk dőlt össze az építmény.

Mennyi ideig tart egy játék?

10-15 perc

Milyen fából, milyen felületkezeléssel készül?

Tömör keményfa (bükk), természetes svédviasz felületkezeléssel. Az elemek nyersen érkeznek Kínából, itthon történik az alapelem összeragasztása és valamennyi építőelem festése.

Mik a Superával kapcsolatos távlati tervek?

2024-ben szeretnénk közösségi finanszírozás mellett a nemzetközi piacra kivinni (Kickstarter / Gamefound), illetve kiadó partner bevonásával akár a teljes további fejlesztést, kiadást kiszervezni. Mindezt megelőzően, jelenleg egy kísérleti magyar próbakiadáson dolgozunk, 390 db sorszámozott, egyedi játék piacravitelével.

Mikor lesz rendelhető? (Karácsonyra megérkezhet?)

A SUPERA oldalán jelenleg feliratkozni lehet, ha bárki rendelni szeretne, akkor az elsők között értesülhet a 0.széria elérhetőségéről. Azt reméljük, hogy december első harmadában erre sor kerülhet és akkor az első vásárlóink már karácsonykor játszhatnak ezzel az új családi party-játékkal.

Milyen színekben lehet választani, milyen csomagolásban?

Maga a játék három fa küzdelméről szól, így az elemek a Fehér Bükk, a Vörös Mahagóni és a Fekete Vad Dió színében készülnek (natúr, barnás-vöröses, sötét barna).A csomagolás egy egyedi fém doboz, ami a próbaszéria esetében fehér, vagy fekete színben rendelhető.

Mesélj a Társasjátékok Ünnepéről, hogy sikerült, milyen volt a fogadtatás? 

Huh. Nagyon imádták! Körbe lettem simogatva, ha lett volna készen nálunk termék, eladtunk volna vagy 50-et! Három asztalon folyamatosan játszottak vele, többen visszajöttek vasárnap, hogy ugyan ők tegnap már ugyan játszottak vele, de még hoztak valakit, aki feltétlen próbálja ki!

Szóval fel van adva a lecke, utol kell érnünk magunkat a gyártással, mert az érdeklődés megvan.
A gyerekek azonnal megfogdossák és játszani akarnak vele, a szülők meg örülnek, hogy egy olyan játék, amit ők is élveznek.Folytatás a második oldalon: Hogyan kezdődött a Supera sztori?

A Szuperát megtalálod a Playsupera.com oldalon és a Facebook oldalukon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights