Mesekönyv ajánló: Mesekönyvek halálról és elengedésről

Bátori Anna, a Mesepatika blog szerzője két csoportra (ovisok és iskolások) és két témára (Halál, élet értelme és az gyász, veszteség, elengedés) bontva gyűjtötte össze a halállal kapcsolatos magyar nyelven elérhető gyerekeknek szánt könyveket.

Mesekönyvek a halálról? – Mielőtt megkérdeznéd, miért is kellene a halálról mesélni, gyorsan leírom, hogy egyáltalán nem KELL! Kikerülni viszont nem tudjuk, nem csak a saját halálunkat, de a halál témáját sem. Legalábbis azt hiszem, elég nehéz, főleg egy (vagy több) kisgyerekkel, akik mindenre szemtelenül rákérdeznek…

A teljes ajánlást a Mesepatika oldalán találjátok, de pár könyvet itt is szemlézek.

Halál, élet értelme

Ovisoknak

BENDL VERA: MATYI ​TIGRISSEL ÁLMODIK

Pagony, 2021, 88 oldal

Matyi egy filozofikus alkatú kisfiú, aki szeret elgondolkodni az “élet nagy kérdésein”. Egyetlen mesében sem találkozik közvetlenül a halállal. Viszont fontosnak tartja, hogy megmentsen egy poloskát; szeretne egy (vagy két) nagypapát, mert a hiánya akkor is nehéz, ha személyesen már nem ismerte; tudni akarja, meddig tart egy pillanat; és megsiratja, amikor lekési az esőt (hiszen az a pillanat csak egyszer volt).Érzékenyebb lelkű gyerekeknek kifejezetten ajánlott.


KISS OTTÓ: ATI ​ÉS A HOLDVILÁG

Cerkabella, 2013, 40 oldal 

Szemlyes kedvencem, a “meghalás” lírai meséje: azé az úté, amit Atiék idős szomszédja, Ármin bácsi tesz meg az égig. Az utazáshoz maga épít egy különleges autót, méghozzá a nagypapájától örökölt tervrajz alapján.

Ármin bácsi a nagy utazás előtti évben beavatja tervébe kis szomszédját, Atit, és úgy megy el, hogy örökül hagyja neki a tervrajzokat, hogy egyszer majd Ati is megépíthesse a maga autóját.

A mesében a halál csak szimbolikusan, a mese nyelvén jelenik meg, üzenete mégis egészen világos.

KERESD A KÖNYVTÁRBAN!


Iskolásoknak

PERNILLA STALFELT: HALÁLKÖNYV

Vivandra, 2006, 26 oldal

Pernilla Stalfelt könyvében mindent megtalálunk, amitől valaha is féltünk, hogy a gyerekünk a halállal kapcsolatban megkérdezi. Épp ezért felszabadító olvasni: mert mindent kimondhatóvá tesz,  a kimondás által pedig máris csökken a szorongás… Sőt, még nevetni is fogunk!

STIAN HOLE: GARMANN ​NYARA

Scolar, 2012, 44 oldal

A Garmann nyara az átmenetek meséje: egyik állapotból átjutni a másikba pedig egy kételyekkel teli, szorongató és sokszor fájdalmas folyamat, legyen akár szó az óvodából az iskolába kerülésről, akár az élet utolsó éveiről. Garmann és idős nénikéi bizonyos szempontból hasonló helyzetben vannak mint a kisfiú: tudják, hogy valaminek vége van, de nem ismerik az újat, ami jön, és legfőképpen nem tudják, készen állnak-e rá…

A könyv illusztrációi fotómontázs technikával készültek, és ettől egyszerre hatnAak valószerűen és groteszken. Tökéletesen átadják Garmann szorongató érzéseit.

Gyász, veszteség, elengedés

Az előbbi csoporttal szemben ezeket a könyveket leginkább akkor javaslom elővenni, ha a gyermeknek van valamilyen saját élménye a gyásszal kapcsolatban. Ez lehet egészen áttételes is (pl. tapasztalja, hogy a nagymamája szomorú, amiért elveszítette a házi kedvencét).

Különösen igaz ez a szülő haláláról szóló mesekönyvekre.

Ovisoknak

BENJI DAVIES: NAGYPAPA ​SZIGETE

Móra, 2016, 32 oldal

Ha létezhet vidám mese a halálról, akkor a Nagypapa szigete az. Az illusztrációkat kerekded formák és élénk színek jellemzik, és bár nagypapa elutazik a szigetre, és nem is akar onnan visszatérni, mégis egészen meg tudunk nyugodni abban, hogy jó lesz ott neki… 

Ezt tudva pedig a kisunoka is könnyebben viseli a veszteséget.

A mesében a halál  csak szimbolikusan jelenik meg – ez azért különösen szerencsés, mert a gyerek eldöntheti, hogy akarja-e érteni a mese üzenetét, vagy (még) nem. Azaz nincs rákényszerítve a halállal való szembenézésre.

Iskolásoknak

MÉSZÖLY ÁGNES: BARNI ​TITKOS BARÁTAI

Pagony, 2022, 80 oldal

A kisregényben szereplő Barni nem tud szembenézni édesapja elvesztésével, és a saját gyászával küzdő édesanyjában sem igazán talál támaszt.

Két lomtalanításkor talált plüssállat siet a kisfiú segítségére a gyászmunka elvégzésében, és az élethez való visszatalálásában. A “beszélő” plüssök Barni belső világát jelenítik meg.

Mindezek ellenére a Barni titkos barátai mégsem igazán szomorú, hanem sokkal inkább egy kalandos meseregény, amelynek bizonyos epizódjai tudnak csak szívfacsaróak lenni.


PETER CARNAVAS: AZ ​ELEFÁNT

Hórusz, 2020, 190 oldal

A kisregény hőse egy iskolás kislány, aki depressziós tüneteket mutató édesapjával él együtt. A depressziót, apja mozdíthatatlanságát és megközelíthetetlenségét nevezi el “elefántnak”.

A történet során derül csak ki, hogy a kislány maga is elakadt a gyászfeldolgozás folyamatában, s hogy derűje és életigenlése mögött ki nem mondott fájdalmak húzódnak.

Nincs azonban magára hagyva: látszólag örökvidám nagypapája és barátaival segítik egymást.

Érdekelnek Fajáték ajánló Mesekönyv ajánlói? Irány a Mesekönyv rovat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights