Foglalkozás – A HOLD

Talán a legnehezebb, főleg felnőtté válva a figyelmünket egészen, megosztatlanul egyetlen dolognak szentelni. Az egyszerűsítés lehetőséget ad, hogy figyelmünket összpontosítsuk és az adott tevékenységben elmélyedhessünk. 

Csodálatos dolog rajtakapni a gyerekeket elcsendesedve, elmélyedve valaminek a megfigyelésében. Kívülről érkező kérdések nélkül, zavartalanul.  

Egy kis elcsendesedésre invitállak benneteket. Mielőtt a tavasz nyüzsgése, szín-kavalkádja és illatai elhalmoznak, csendesedjünk el még egy picit. Élvezzük még a tél, a hideg utolsó időszakát. 

Kortól függetlenül különleges érzés szokatlan időszakban kimenni picit a természetbe, látni a napfelkeltét, figyelni a napnyugtát, vagy éppen vacsora után felöltözni még egyszer és kiszaladni együtt, felnézni az égre egy felhőtlen éjjelen. 

Mély levegő. Hideg van. Gyönyörűen ragyognak a csillagok.

Milyenek az éjszaka hangjai nálatok? Milyen a Hold ma éjszaka? 

Szükséges eszközök:  kék/fekete  karton papír, fehér/sárga/foltos papír (nálunk bizony halmokban állnak a korábban festett, foltos papírok, amik most kiválóan alkalmasak a Hold foltosságát utánozandó) kör rajzolására alkalmas eszköz, olló, papírragasztó stift.

A sötét karton papírból vágjunk egy 10 centiméteres oldalú négyzetet. Akár már most előkészíthetjük a teljes sorozathoz ezeket az alapokat. Számolhatunk 9 darabbal, de többel is, attól függően, hány naponta van módunk kilesni az éjszakai égboltra.

Felelevenítve az éjjel megfigyelteket, alkalmas eszközzel rajzoljuk meg a Holdat, abban a fázisában, amiben tetten értük, majd ragasszuk a sötét háttérre. Kicsikével egy megfelelő méretű poharat rajzoltunk körbe.  A nagyobbaknak remek alkalom a körző használat gyakorlására. 

Kilenc kártyás sorozathoz három naponta lessük a változást és ábrázoljuk egy kártyán. Izgalmas dolog gyűjtögetni a kártyákat, készülni az éjszakai rövidke programra. Egy Hold ciklus végeztével a kártyák helyes sorrendbe tétele, körbe rendezése beszélgetésre, a megfigyelések felelevenítésére ad módot. Az univerzummal kapcsolatos ismereteik érdekes részét képezik. Némi utómunkálattal a szoba dísze is lehet!

Kisebbik csemetém születésnapja közeleg, hangolódunk: A Hold-témájával kapcsolatos megfigyelések, tevékenységek lesznek napirenden a következő rövid időszakban. 

Könyajánló a témában: The Moon keeper. 


Mindig legyünk óvatosak, figyelmesek a használt eszközökkel! A gyermek korának megfelelő mértékben a felügyelet, segítségnyújtás javasolt. Vigyázzunk egymásra!

Varázslatos együtt töltött időt kívánok!


Kontár Veronika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights