Asztali játékok – Tavaszváró hóvirágos játék

Egy tízes skálán ki mennyire várja már a tavaszt? Mi már nagyon! A tavasz a megújulás szimbóluma, a hóvirág pedig a tavasz hírnöke. Ez a kicsi törékeny virág elsőnek tör elő a földből a téli hónapok után, hogy tudassa velünk a természet készen áll a megújulásra. Tavaszváró játékunk fókuszában a hóvirág áll.

A mostani játékot a Wabisabipark csodás munkája inspirálta. Mindig nagyon könnyen rá tudok hangolódni a munkáira, mert annyira egyediek, élethűek, letisztultak, hogy már a gyerek is felismeri az ő kezei által készített anyagokat és foglalkoztatókat. Ezúton is köszönöm neki ezt a kis csoda tavasz hangulatot, ami a hétvégén beköltözött hozzánk. Nem csak a lakásba, de a lelkemet is feltöltötte ez az új energia! 

A játék elkészítése nagyon egyszerű, ennek ellenére többféle fejlesztési területet is felölel: természetismeret, környezetre való érzékenység, térirányok ismerete, arányok ismerete és szám ismeret.

Első lépésben töltsd le ingyenesen a @wabisabipark által készített ajándékcsomagot, ami tartalmazza: 

 • Termékleírást

Ez a hóvirág témájú kis játékcsomag, bemutatja a növény főbb részeit, és arra ösztönzi a gyerekeket, hogy kis természetfotósként, fényképezőt ragadva megörökítsék a tavasz első hírnökeit, miközben a velük kapcsolatos megfigyeléseiket, tapasztalataikat a képek mellett rögzíthetik. A megfigyelés mellett a játéknak is teret ad: egy térirányokat gyakorló-, egy párosító-, egy színező feladat is helyet kapott benne. A számokkal pedig a csipeszes számoló lapok segítségével ismerkedhetnek meg jobban a kisebb gyerekek.”

 • Többféle feladatot:

Színezős, számolós, rajzolós, megfigyelős, fotós.

Szenzoros játék

 • hulladék karton 
 • olló
 • filctoll
 • ragasztó 
 • magok 
 • dióhéj
 • fehér fonal 

Elkészítés menete

A kartonból kivágtam egy tetszőleges formát, ez a játék alapja, majd vékony karton csíkokat vágok, illetve egy papír gurigát is felhasználok, ezek lesznek a virág szirmai, ebből három darabot készítek elő. Az alapra ragasztom a virág formáját, majd rögzítem a dióhéjat és a fonalakat is. (ez lesz a hagyma és a gyökér) Felírom a virág részeit, majd kezdődhet a móka, a magok elhelyezése már a gyerekek dolga.

Hóvirág részei makett

 • színes filc anyag (fehér/zöld) 
 • olló
 • dióhéj

Elkészítés menete

Megrajzolom a filc anyagra a hóvirágot, majd körbevágom. Hozzáadom a dióhéjat és a fonalat. Az előkészített részeket a gyerek helyezi el a megfelelő sorrendben. Karton lapra felírom a hóvirág részeit, majd elhelyezzük a megfelelő elem mellé. Így gyakorolja és könnyebben rögzül az új ismeret. (Mi itt használtuk a hármas felosztású fa alapot és krétával írtam mellé a megnevezést.) 

Mi feláldoztunk néhány csodás kis virágot a kertünkből, hogy szemügyre vegyük eredeti formájában is. Viszont azt tudnod kell, hogy ez a kicsi törékeny növény 2005 óta védett növény, eszmei értéke 10 ezer forint – ám kiskertünkben nyugodtan termeszthetjük. Így ha saját kertetekben nem is, de a természetben is megfigyelhetitek. A virágot hagyjátok a természetes élőhelyén, viszont ne feledjetek fényképet készíteni a fotónaplóhoz! 

Könyvajánló! 

Én szeretek a játékokhoz mindig valamilyen könyvet is kapcsolni, úgyhogy hoztam egy gyors és rövid könyvajánlót a tavasz témakörben. Általunk nagyon kedvelt sorozat a “Janó és Janka” (Annie M.G. Schmidt) meséi a holland gyermekirodalom klasszikusai, melyeken több generáció nőtt fel. Történeteik egyszerűek, mégis tele vannak játékkal és életörömmel. 

A tavaszi mesék kötetben Janó és Janka nagyon örül, mert megszülettek a kiscicák és a kisbárány is, a madarak tojást raknak, felébred a kis sün. A gyerekek meglesik a fészket, és megetetik a madarakat. Ebben a részben tojást is festenek, és a nyuszi is jár náluk, hogy elrejtse a hímes tojásokat, amiket meg lehet keresni.

A gyerekek nagyon kedvelik ezt a sorozatot, leginkább szerintem azért, mert nagyon egyszerű és hétköznapi történeteket dolgoznak fel. A gyerek nagyon könnyen azonosul a szereplőkkel. Abszolút Montessori kompatibilis, aki ilyen típusú könyveket keresne. Az illusztrációk, pont mint a szereplők is, nagyon kedvesek és szerethetőek. 

#könyvajánló #gyerekkönyvek #kedvenckönyv #tavaszikönyv 

Ha sikerül a játékot elkészíteni és van kedved velünk is megosztani, akkor a @wabisabiparkot mindenképp jelöljétek meg, de én is nagyon örülök a visszajelzésnek az Instagram oldalamon! 

Jó szórakozást és csodás tavaszt kívánok! 

Érdekel a többi asztali játék is? Irány a Fajáték ajánló Asztali játék rovata!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights