Maszkabál avagy izgatott farsangi készülődés

Február, sok gyerekes otthonban arról szól, hogy a szülő éjszakázik, a gyermek naponta változó elképzelését próbálja követni és díjnyertes jelmezt venni, kreálni. Majd a jeles napon hajnalban kelve, minden részletre megpróbál figyelni, mert a legjobb szándék vezérli. Az örömszerzés. Az óvodás korú gyerekek egyik legkedveltebb mulatsága az átöltözés, szerepjátszás, bolondozás, maszkabálozás. Hát kinek a csemetéje nem bolondozott még a kanapén ugrálva szivárvány színű selyemmel a hátán palástként, búvár szemüvegben? Vagy anya magas sarkújában melyik kislány vagy kisfiú nem botladozik néha avagy melyik kisgyerek nem teszi a harisnyát nyuszi fülként a fejére?


A kartondobozt, amivel kifele indulok éppen, gondolván, h szükségtelen, azonnal kiszedik a kezemből, lyukakat fúrnak bele és a fejükre véve, gyorsan papírkardokat vágva, színezve király kis Miklóssá nőnek. A páratlan zokni az övbe bújtatva, megtömve fa korongokkal pénzes szütyővé válik. A féltve őrzött csillogós kendőm királyi palásttá. A fakanál jogarrá. A ceruzát ha bevizezik jobban látszik és kalóz bajuszt rajzolnak maguknak seperc alatt. 

Hány és hány ilyen tüneményes átváltozásnak vagyunk a tanúi? Hát nem gyönyörűek? Varázslatosak? Mi látjuk-e még a tárgyak varázserejét? Hogyan változik át a páratlan zokni? A kartondoboz? A kendő?  Persze néha elkel egy kis igazítás, segítség. Kell egy szemtakaró a kalóznak. Úgy előkerül egy darab fekete nemez, olló, gumi, tű, cérna és az óvodás máris szívesen öltöget. A nyuszinak hiányzik egy farkinca, így hamar pom-pomot kell készíteni. Gyorsan, ügyesen megtanulják tekergetni a fonalat. A lovagnak kardtartó kell. Övet csatolnak, fűznek. Máskor vágnak, mérnek, ragasztanak, festenek, színeznek…

Mennyi megoldandó probléma. Milyen izgalmas. Egyedül, vagy tesóval, társakkal, ügyesen szerveződve, minden megoldható.

Számtalan lehetőséget kínál ez az időszak a gyermekeknek az alkotásra. Igazán csak a képzelet szab határt. És valljuk be, sokszor a gyerekek ebben sokkal jobbak.

A legjobb maszkabál úgy kerekedik szerintem, ha picit leülünk, velük és egy időre nyitva hagyjuk számukra a lakásban a fiókok egy részét. Engedjük őket játszani, átváltozni. Ugrálni a szerepek közt, felfedezni, megélni, kipróbálni. Együtt a pajtásokkal percről percre más kalandba keveredni. 

És amíg kel a szalagos fánknak való, természetesen Gryllus Vilmos dalait hallgatjuk. Előkerül a hangszeres kosár és indulhat a maszkabál. Lekváros fánkkal a kézben..

Táncoljunk és mulassunk,
böjtig meg sem nyughassunk!
Űzzük el a hideget,
Táncoljuk el a telet!

(részlet Galambos Bernadett: Farsang című versikéjéből)

Majd éjszaka jelmezvarrás helyett feltakarítjuk a nagy munkák és a mulatság nyomait.Mindig legyünk óvatosak, figyelmesek a használt eszközökkel. A gyermek korának megfelelő mértékben a felügyelet, segítségnyújtás javasolt. Vigyázzunk egymásra!

Varázslatos együtt töltött időt kívánok!  

Kontár Veronika írásait megtalálod a Természetes játék rovatban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights