Öt kérdés – Faművelők

A meditatív fafaragást bárki el tudja képzelni, de a csendessel kapcsolatban kihívást érzek. Mint minden valamirevaló anyuka én is megpróbálkoztam már mindennel, így a faállatgyártással is, de se tehetségem se türelmem nincs, egyedül a dremelben bízom, de az annyira hangos és úgy szórja a faport, hogy tényleg elmegy a kedvem tőle. Már éppen kezdem feladni a reményt (folyamatosan piszkálja a fantáziám a saját állat, ezért mindig újra nekiállok), és jönnek a Faművelők, akik azt ígérik hogy csendesen tudok nagyon-nagyon szép fafigurákat faragni a segítségükkel. Amíg személyesen nem tudok részt venni a tanfolyamukon, addig kérdezek tőlük. Krizsán Kristófot és Ambrus Hunort kérdeztem.

Bárki tud faállatot faragni?

Természetesen! Nincs se nemre se korra való határa a fafaragásnak! Fizikailag egyáltalán nem olyan leterhelő, mint azt sokan hiszik és nem veszélyesebb mint a konyhában késsel és tűzzel dolgozni. Csak tudnod kell, hogy mit csinálsz, és ebben segítünk mi. 🙂

Milyen eszközökkel?

Alapvetően két iskola létezik: a hagyományos fafaragás késekkel és vésőkkel dolgozik, a gépi fafaragás pedig értelemszerűen gépi szerszámokkal, például rotációs eszközökkel (pl. Dremel), láncfűrésszel, marógépekkel, stb.
Mi a hagyományos fafaragást oktatjuk, kezdőknek késsel, később pedig szeretnénk haladó csoportokat véső használatára tanítani.

Van tapasztalatunk és tudunk segíteni gépi fafaragásban is, de mi a hagyományos irány hívei vagyunk, mert az csöndesebb és meditatívabb, ráadásul kevésbé veszélyes.

Kik vagytok, mivel foglalkoztok?

Két „fiatalemberből” áll a Faművelők :). Az ötletgazda Ambrus Hunor, aki gyerekkora óta tanulja a fafaragást édesapjától Ambrus Aladártól, őt sokan ismerhetik faragószerszámai miatt. Hunor egyetemet végzett közgazdász, de rendelkezik faipari végzettséggel is és ez is a „polgári foglalkozása” a Faművelők mellett és persze vállal fafaragási rendeléseket is. Jelenleg épp egy játszótér nagy méretű faállatain dolgozik.

A Faművelők másik fele pedig én (Krizsán Kristóf) vagyok. Én is Aladártól tanultam a fafaragást több éve és azóta is nap mint nap forgácsolom otthon a fát. Jogászként végeztem, de a pályámat az informatikában találtam meg és vicces módon pont ez a számítógép előtt töltött élet vezetett a fafaragáshoz, mert vágytam valami olyan hobbira ami kézzelfogható eredményt nyújt, nem pedig virtuális kódot.

Honnan jött az ötlet, hogy tanítsatok másokat? Mi motivált a Faművelők létrehozásában?

A magyarok alapvetően nagyon büszkék a fafaragási örökségükre, mégis nagyon kevesen foglalkoznak vele és még kevesebben tanítják. Ráadásul a fafaragók döntő többsége kizárólag népi faragással foglalkozik, ami alapvetően síkfaragás és kopjafák. Szinte senki nem foglalkozik szobrászkodással és ennek a tanításával. Mivel mindkettőnket a szobor- és figurafaragás vonz és nem kis munkával sajátítottuk el, ezért szeretnénk segíteni másoknak és megosztani velük a tudásunkat és a tapasztalatunkat.

Másrészről a fafaragásnak szüksége van egy fiatalos ráncfelvarrásra és modernizálásra, amit szeretnénk elérni a workshopjaink formátumával és előadásával. A fafaragás egy nagyon meditatív kikapcsolódás és klisé ugyan, de a mai korban szükségünk van ilyen számítógéptől távoli hobbikra. Én is ugye így találtam rá a fafaragásra. 🙂

Hunor korábban is segített és helyettesítette édesapját az oktatásokon, aki hagyományos székely-magyar népi fafaragást és kopjafafaragást tanít. A népi faragás viszont alapvetően síkfaragás, Hunorhoz azonban közelebb áll a szobrászkodás és a figurák faragása. Úgyhogy kiegészítve apja népi faragási óráit elkészített néhány figurafaragási leckét és tartott is több online workshopot ezekkel, például hogy hogyan faragjunk 5-10 cmes kis pulit egy fakockából.

Én autodidakta módon kezdtem el faragni tanulni és ekkor szembesültem vele, hogy mennyire nehéz jól összeszedett tananyagot és tudást találni fafaragásról. Youtube-on nagyon jó külföldi fafaragók vannak kiváló videókkal, de a technikáról ott sem esik részletesen szó. Pont azok az apró nüansznyi dolgok magyarázatai hiányoznak amik megkülönböztetnek egy jó fafaragót egy kiváló fafaragótól.


Magyar fafaragókból csak egy van aki veszi a fáradtságot, hogy Youtube-on tanítson: Ambrus Aladár.
Pár éve úgy döntöttem, hogy elindítom saját Youtube csatornámat, a KrisKarving-ot, ahol rövid videókban egy-egy tippet osztok meg/témát járok körbe, amiknek a célja, hogy olyanoknak segítsek, akik még soha nem fogtak faragókést és vésőt a kezükben.

Hogy kell elképzelni egy workshopot?

A személyes workshopokat egy jól felszerelt faragóműhelyben tartjuk Budapesten a XV. kerületben, közel az M3 bevezetőhöz. Nem csak helyszínt, hanem szerszámokat is biztosítani a résztvevők számára, így semmiről sem kell gondoskodnod, csak hogy fűrészporozható ruhában gyere el hozzánk. 🙂

Kéthetente szombatonként szervezünk workshopokat amik 9-től délután 4-ig tartanak.
A workshopot kávéval és teával indítjuk és ismerkedéssel, majd belecsapunk a lecsóba. Minden munkafázis előtt elmagyarázzuk az elméleti tudnivalókat és így haladunk végig együtt a faragványaink születésének a munkafolyamatán.
A végén boldog új tulajdonosai vagyunk legalább egy saját készítésű faragványnak. 🙂 Témától függően természetesen több is belefér ebbe az időbe.

Online workshopjainkkal a vidéki és a nem annyira rugalmas szabadidejű érdeklődőknek szeretnénk lehetőséget nyújtani tanulásra. Ezek rövidebbek és például ki kell hagynunk a fűrészelés lépését, mert persze nem mindenkinek elérhető otthon egy strapabíró munkapad és a megfelelő fűrész. Itt egy csomagban küldjük ki postán az előre kivágott témánkat, egy faragókést és egy tégely olajat a felületkezeléshez valamint festéket is ha szükséges.
A részvételhez szükséges legalább egy kamera (de telefonnal is megoldható), ami munka közben a kezedre fókuszál, hogy figyelhessük a technikádat és tanácsokat tudjunk adni.

Mit tanulnak a résztvevők?

Igyekszünk teljes képet biztosítunk a résztvevőknek a fafaragásról egy adott témán keresztül. A témákat úgy választjuk ki, hogy más-más technikákat és alapanyagot alkalmazunk, ezért minden workshopon tanul újat az ember.
Azt is fontosnak tartjuk, hogy olyan technikákra és eszközök használatára tanítsunk meg, amikkel utána egy átlagos otthonban is tudsz faragványokat készíteni, még műhelyre sem lesz szükséged.


Már egyetlen workshop elvégzésével egy széles képet kapsz arról hogyan is kell elkészíteni egy faragványt otthon:
Megtanítunk a megfelelő fa kiválasztására és tárolására, hogy hogyan készítsük elő faragásra az alapanyagot, megmutatjuk a témához passzoló faragási technikát és bezárjuk a workshopot a felületkezeléssel.

Fontos kérdések: Kezeletlen a fa, amit használtok? Bababarát a festék?

Teljesen tiszta a fa amit használunk, plusz teljesen átlagos faágakat használunk a gombákhoz. A felületkezelésről elsősorban gyerek+bababarát anyagokat használunk, de tanítunk minden anyagról, és hogy mit, mikor érdemes használni.


A Faművelőket eléred a Facebookon!

Up!
Verified by MonsterInsights