Öt kérdés – Wooden Tale

Új gyöngyszemre leltem a Wooden Tale családdal! Elképesztően energikusak, azonnal reagálnak a piaci igényekre, figyelnek az ökológiai lábnyomukra és még tudnak valamit, amit a hazai egyre bővülő piacon már-már lehetetlennek tűnik. Egyrészt új, hiteles stílust és új külsőt kapnak a megszokott állatformák, másrészt sikerült találniuk egy olyan szegmenst, amit eddig mások nem fedeztek fel: a kutyafigurákat és a kenderlábú fabogarakat. Imádom hangosan is kimondani: Kenderlábú fabogár!

Kik vagytok, mióta foglalkoztok fafigurák készítésével?

Pesttől nem messze, egy kis városban élő család egy újabb vagyunk, három fiút nevelünk. Én tanulmányaim során a művészet több területén is kipróbáltam magam – szobrászat, festészet- , de a fával való munka annyi boldogságot, örömöt okoz, hogy nem is volt kérdéses, ebbe az irányba kell továbbhaladnom.

Tamás sokáig dolgozott az építőiparban, talán ezért is alakult úgy, hogy ő pedig az építők irányába indult el. Lassan egy éve született meg a WoodenTale gondolata a fejünkben, a márka pedig 2020.július első napján nyitotta meg kapuit. Két fő témát dolgozunk fel, élőlények és szivárvány-, sziklaépítők. 

Mi inspirál benneteket a formákat tekintve? 

A formavilág egy érdekes átalakuláson ment át, egy nagyon kedves grafikus ismerős segített megtalálni az utamat és a ráébresztett arra, hogy mit is szeretnék viszontlátni a munkáimban. Igyekszem a legvalósághűbben ábrázolni az élőlényeket, legyen az madár, emlős vagy egy erdei fenyő, egy-egy jellegzetes mozdulatot is akár megörökítve. Az elmúlt közel egy évben natúr, csak olajjal és viasszal kezelt figurákat készítettem.

Csodálatos volt meglátni, mit rejt magában ilyenkor a fa és a különböző formák ezáltal, hogy kelnek életre. Mindig is ott motoszkált a fejemben, hogy milyen is lenne egy-egy állat festve, de magával ragadott a természetesség. Pár hete viszont megszülettek az első festett állatok is. A festéssel is igyekszem valósághűen ábrázolni, gyantaolaj lazúrt használok, aminek színei már magukban is nagyon természetközeliek, a fa erezete pedig lágyan megmutatkozik a festék alatt. Csiszoláskor picit rusztikusabb felületet hozok létre, nem teljesen homogén, személy szerint én nagyon szeretem ezt a “fás” érzetet. 

Mi a fő cél, van olyan ideológia amit követtek a csiszoláskor, festéskor? Miben különböznek a Wooden Tale állatai a többi faálattól? Teszem azt, a képek alapján szélesebbnek tűnnek.

Igen, a festett állataink 3-3,5cm között mozognak, így stabilak és jól is építhetőek. Emelett több olyan formánk van, ami mozgás közben ábrázolja az állatot, – sétáló medvék, szaladó sündisznó, szaglászó nyúl, legelő bárány- szerintem ez is egyedibbé teszi őket.

Egészen speciális a zsiráfotok, nemigazán találtam eddig hasonlóan hasonlót, és nagyon szép a dalmatátok! Igyekeztek mindig új állatokkal előrukkolni? Melyek ezek?

Köszönjük 😀 A zsiráf egy nagyoooooon hosszú éjszaka alatt született meg 😀 sosem gondoltam,hogy egy zsiráfnak ennyi foltja van 😀 és ennyiféle formája lehet. Itt is az volt a mérvadó, hogy a lehető legigazibbnak tűnjön. Borzasztó időigényes, hiszen szabadkézzel festem fel a foltokat , egyesével, de a végeredmény szerintem is csodás lett . Sajnos az állatok kiválasztásában nincs túl sok tudatosság és szervezettség. Annyira alkotói folyamatként élem meg, hogy legtöbbször a szívemre hagyatkozom és indulok el egy új irányba.

Sokszor a grafikus állít kihívás elé az ötleteivel, a sárkány és az unikornis például az ő tervei alapján készültek. Előfordul azért, hogy egy-egy vásárlónak, vagy családon belül szeretnék kedveskedni, és ha időm éppen engedi akkor a vágyott állatot elkészítem neki. Azt hiszem a kis családi vállalkozásoknak ez is a szépsége, amikor egy megrendelő megtisztel azzal, hogy leírja például az örökbe fogadott kutyájának történetét, akkor este úgy sem tudok aludni, és azzal ébredek, hogy muszáj megcsinálnom.

Legutóbb egy kacska fülű, drótszőrű tacskót készíthettem el így, de a most kijött vombat családunk is egy vásárló kérése volt. Innen pedig az én fantáziám szabadult el 😀 Érkeztek a szurikáták, a hangyász…és kenderlábú fabogarak.

Honnan szerzitek be a fát, milyen géppekkel dolgoztok? 

A fát egy határmenti erdőgazdaságból szerezzük be, még gyalulatlanul hozzuk el az ott vágott és szárított deszkákat. Az építőkhöz gyalult anyagot használunk, melyet már nálunk, helyben csinálunk meg. Jelenleg háromféle nagy fűrészgéppel dolgozunk, kétféle nagy csiszológéppel, az állatok megmunkálásban azonban leginkább egy kis kézi csiszológép van segítségemre. 

Kifejezetten figyeltek a csomagolásra, miért tartjátok fontosnak, hogy megfelelő tárolóban érkezzenek kliensekhez az állatok?

Mikor megszületett a legidősebb fiam, Áron egy teljesen új szemléletet vettem fel, élhető jövőt szerettem volna neki és igyekeztem mindent megtenni ezért. Ez ösztönzött arra is, hogy a WoodenTale, mint márka a lehető legkisebb “lábnyomot” hagyja környezetünkben.

A vászonzsák szerintem egyrészről nagyon pratikus, fel is akasztható és könnyen magunkkal is vihető bárhova. Amennyiben valaki nem szeretné ebben tárolni a termékeket akkor is uzsonnás tasaknak, zöldség, gyümölcs tárolására is tökéletes. Fontos megemlítenem, hogy a zsákok is hazai varróműlyeben készülnek. Sajnos a termékek védelme érdekében, a szállításhoz szükséges doboz és térkitöltő használata, de ezek is újrahasznosított illetve komposztálható anyagok. 

Vannak nagy terveitek a jövőre nézve? 

Nagy tervek? Nagyon jó kérdés. Szeretnénk megmaradni családi kis manufaktúraként, magunk készíteni a termékeinket inkább a hazai vásárlóközönségnek. Szeretnénk eljutni országon belül vásárokba. Régen vendéglátásban dolgoztam, borzasztóan hiányzik a vásárlókkal való személyes kapcsolat. Aztán meglátjuk, reméljük a fiaink is megkedvelik ezt a mesterséget és csatlakoznak hozzánk. 

Hány fajta állatot gyártotok, havonta nagyjából hány darab készül? 

Ne kérd,hogy megszámoljam 😀 Viccet félretéve, jelenleg már több, mint 50 állat van a kínálatban és ez van hogy napról- napra bővül. Nagyon új az , hogy festett állatokat is készítek még rendelést nem is lehetett rájuk leadni csak következő hónaptól, ezért pontos adattal még nem tudok szolgálni , de közel megkétszereződött a rendelők száma. 

A Wooden Tale családot megtalálod a Facebookon!

Up!
Verified by MonsterInsights