Megnyugtató színek és formák – Meshka and Friends fajátékok

Nagyon szeretem nézegetni a Meshka and Friends játékait mert megnyugtató, letisztult színekkel és formákkal adnak teret a gyerekek (és a felnőttek )képzeletének. Erőteljes pasztell színeket használnak amik elkapják a szemet, eszünkbe juthat róluk pisztácia, mézes karamell vagy vattacukor. Az építők formája változatos, az elemek tapadása már-már legendás. Emesével, a Meshka and Friends tulajdonosával beszélgettünk.

Mesélj kérlek magatokról, mit lehet tudni a Meshka and Friends-ről?

Hat éves korom óta az volt az álmom, hogy amikor felnövök, építész leszek. Ezt az álmot követve írtam be az építészmérnöki alapképzést, ami számomra igaz, bár mint végül kiderült, röpke szerelem volt. Még az egyetemi éveim alatt elkezdtem dolgozni a szakmában és ez gyorsan ráébresztett arra, hogy mégsem ezzel szeretnék foglalkozni. A mesterképzésen digitális tervezés és gyártást tanultam, ekkor ismerkedtem meg a különböző CNC gépekkel és fogalmazódott meg bennem, hogy talán valamilyen termék tervezése közelebb állna hozzám, mint az épületeké.

Elsőre talán furcsának tűnhet, hogy épp játékok tervezését választottam, de anyukám és a nagymamám is óvónő, engem pedig mindig is bántott, hogy nem igazán értek a gyerekek nyelvén. Végül mégis megtaláltam a saját nyelvem. Mivel nem találtam olyan asztalost aki megvalósította volna a terveimet, úgy döntöttem, én magam kezdek bele a gyártásba.

Apukám épp abban az évben, 2021-ben ment nyugdíjba a matek tanári állásából, ezért úgy döntött csatlakozik hozzám. Azóta már bővültünk, és egy egész komoly kis csapatunk van, aki a játékok gyártásával foglalkozik.  

Mi az, ami inspirál az új formák létrehozásakor?

Ez egy borzasztóan nehéz kérdés. Sok mindenbe belekóstoltunk ez a másfél év alatt. Az első termékünk az Azbuka, vagyis a szerb ábécé volt. Akkor még azt hittem, csak ahhoz hasonló edukatív játékokat és esetleg állatokat fogunk gyártani. Viszont később megismerkedtem a nyíltvégű játékok fogalmával, és egyből beleszerettem a kirakós építőkockákba.

Aztán próbálkoztunk szivárványok, állatok és egyéb más kisebb termékek gyártásával is, de hogy őszinte legyek még mindig keresem a saját hangom. Sok minden inspirál, események, helyek, művészet, más alkotók… a fejemben sokszor káosz van és talán ezért van az, hogy belekóstoltunk többfajta játék gyártásába is.

Mi inspirál az építők formavilágának megalkotásakor?

Két nagy építőnk van, az Arab éjszaka és a Neoplanta, mellette pedig pár mini szett, amik valójában kiragadott részletek a nagyobb építőkből. Az arab éjszakát az építészet ihlette, a Neoplantát pedig Újvidék, a város ami teljesen elrabolta a szívemet, és ahol jelenleg is élünk.

A Neoplantában megtalálható a város minden fontos látványossága: a katedrális a központban, a Duna, Pétervárad, a postaláda a központban, amit tévedésből festettek sárgára… számomra örökre a legkedvesebb építőnk marad.

Mi az ami „Meshkássá” teszi a termékeiteket?

Az építészetben is a letisztult formákat és az egyszerűséget kedveltem. Talán ezt a saját esztétikámat próbálom elrejteni valahol a játékokban is. Hiszek abban, hogy a kevesebb több.

Mesélnél a különleges színvilágról, amit használtok? Lehet az mondani, hogy ez a védjetek?

Lehet hihetetlennek tűnik, de eleinte a színekkel volt a legnagyobb gondom. Egyrészről nagyon szeretem a fa színét és erezetét, másrészről nagyon nehéz volt megtalálnom azokat a színkódokat amik számomra nem túl rikítóak.

Mostmár kialakult egy paletta amit rendszeresen használunk, de a következő építőhöz szeretnék új színeket is bedobni. Ami érdekes, hogy egyáltalán nem található piros a palettánkon, pedig a mindennapi életben nagyon szeretem ezt a színt.

Melyik a legnagyobb kapható szettetek?

A Neoplanta, mely 78 kockából áll, de még az idén napvilágra kerül egy ennél is nagyobb szett.

Milyen fával dolgoztok, milyen festékkel kezelitek a kockákat? 

Első osztályú juhart és hársat használunk, de az építőket csak hársból készítjük. Pigmentált karnuba viasszal festjük a játékokat és vízbázisú olajjal zárunk.

Sok minden mellett mire figyeltek oda leginkább az építők tervezésénél?

A tapadásra. Egy évbe tellett mire sikerült elérnünk azt a tapadást amit a kezdetektől fogva szerettem volna, idén márciusban gyártottuk le az első olyan szériát amire tényleg azt mondtam: Ez az. Persze még mindig van mit javítani és látok egy tucat hibát, de talán ez sosem fog változni.

Melyik a legkelendőbb szettetek?

Az amelyiket éppen a legjobban reklámozunk. De komolyan. Nincsen szabály rá, pedig olyan jó lenne belelátni a vásárlók fejébe. 

Milyen újdonságokkal készültök a nyárra? 

Sok mindent terveztünk erre az évre, aztán még több minden szólt közbe, és jelenleg minden a terveinktől eltérően halad. Az újdonságok egy részéről egyelőre még sajnos nem beszélhetek, de azt biztosan tudom mondani, hogy a nyárra csak egy kisebb tengeri állatos kollekcióval készülünk el, viszont még az idén szeretnénk piacra dobni egy új építő szettet is.

Hol rendelhetőek a játékaink?

A kedvezőbb postaköltség érdekében lehetőség van tőlünk csoportosan rendelni a magyarországi Facebook csoportunkban. Bizonyos játékok megtalálhatók a Yogoplay üzletében és Anyaparadicsomnál is.

A Meshka and Friendset megtaláljátok az Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights