Fajátékok tisztítása – milyen foltot mivel szedjünk le?

A Fajátékos csevegőben már hetekkel ezelőtt feltettem a kérdést, hogy vajon hogyan lehet tisztítani a fajátékokat, milyen típusú szennyeződés eltávolítására milyen alternatívák, tippek, trükkök, praktikák léteznek. A segítségetekkel sok foltra találtunk megoldást! Fókuszban a bababarát megoldások!

A netes szakirodalmat böngészve és a hozzám eljutott tapasztalatokat feldolgozva arra jutottam, hogy minél kisebb a gyerek, annál fontosabb akár napi szinten áttörölni a játékokat.

A legtöbb esetben bőven elég egy nedves ruha a fajátékok tisztításához, de vannak speciális szennyeződések, amik eltűntetésében a következők segíthetnek:

  • langyos szappanos víz
  • mosogatószeres víz(természetes összetevőjű)
  • kasztília szappan,
  • borotvahab,
  • ecetes víz
  • citromos víz (vagy citromsavas)
  • szódabikarbónás vizes pasztát


POR

Érdemes enyhén nedves ruhával végigtörölni a játékokat a por és a kisebb szennyeződések eltávolításához. A nedves ruhát jól ki kell nyomni, hogy ne áztassa el a faanyagot! A játékot áttörlés után hagyd megszáradni a levegőn vagy töröld át textillel. (A papír törlőkendő nem felel meg a célnak, mert a fa rostjai felkapják a papírt és lehetetlen lesz megszabadulni tőlük.)

Ritkábban alkalmazandó, de ajánlott az ecetes-vizes, vagy szappanos-vizes oldatos átmosás is, ebben a videóban a Grimm’s a szivárványát mossák le szappanos vízzel:

A videóért katt a képre!

ZSÍRKRÉTA, OLAJ, CSOKI

Szerintem lehetetlen nyom nélkül eltávolítani ezeket a foltokat, de egy próbát megér. Először távolítsd el a fajátékról a felesleges zsírt egy papírtörlővel vagy egy nedves ruhával, majd áztasd be pár percig melegvizes, mosogatószeres oldatba. A víz legyen langyos, a forró víz árthat a fának! Ezután fogkefével vagy kis ecsettel óvatosan dörzsöld le a zsíros, olajos foltot. Öblítsd le a fajátékot meleg vízzel, hogy eltávolítsd a mosogatószer maradványait, majd töröld szárazra egy tiszta ruhával. Másik megoldás a szódabikarbónás vizes pasztás nedves ruhás dörzsölés vagy a citromsavas, esetleges ecetes átmosás.

FESTÉK

Ha vízbázisú festékről van szó, akkor azt meleg szappanos vízzel és egy puha szivaccsal könnyedén le lehet mosni a fajátékról. Ha olaj alapú festék került a fajátékra, itt is hatékony megoldás lehet a citromsavas vagy az ecetes oldat. Keverj össze egy rész ecetet/ citromsavat egy rész vízzel, és használd ezt a keveréket a fajáték tisztításához.

A Kidozia (A minőségi bükk gyerekbútorok hazai készítője)a borotvahabot ajánlja, meg is mutatják hogyan takaríthatod le a festéket a bútoraikról.

VIASZ

Nem lehetetlen feladat, tapasztalataim szerint a viasz minőségétől és színétől függ, hogy a művelet után mennyire hagy nyomot a fán. Első körben kézzel vagy spatulával szedd le a nagyobb viaszdarabokat a felületről. Ezután jön a hajszárító. Az óvatosan felmelegített viaszt itasd fel papírtörlővel vagy valamilyen szövetdarabbal. Ezután jöhet a olajos foltokra adott tanács, az ecetes vagy a citromsavas lemosás.

A másik megoldás a jégkocka. Rakd a viaszos foltra, majd hagyd rajta, amíg a viasz meg nem keményedik. A viaszdarabokat elvileg könnyedén eltávolíthatod a jégkockával vagy egy műanyag spatulával. Ezután jöjjön a lemosás.

PENÉSZ


A penésztől azonnal szabadulni kell! Ha egy kis penész jelent meg a játékon, a csiszolás talán segíthet, de ha nem sikerül maradéktalanul eltávolítani, akkor attól a játéktól búcsút kell venni. Írják még, hogy mosószappanból és meleg vízből álló tisztítóoldattal lehet próbálkozni:

Tegyél egy teáskanál szappant egy vízzel teli spray-palackba és alaposan rázd fel. Permetezd be az érintett területet, majd egy puha sörtéjű kefével finoman dörzsöld le a penészt Ezután jön a klasszikus átmosás.

EGYÉB SZERVES SZENNYEZŐDÉS

A Fajátékos csevegőben felmerült, hogy hogyan tisztítsuk a vizelettel szennyezett játékokat. Ha a kutya rávizelt a fajátékra, akkor először is fontos, hogy azonnal lemosd szappanos vízzel, mert ez segít eltávolítani a baktériumokat és az esetleges fertőzéseket. Állatfelszerelés boltokban kapható direkt erre fejlesztett vizeletfolt-eltávolító, ami „hatékonyan és biológiai módszerrel számolja fel speciálisan a szerves eredetű foltokat és a vizelet”. Ez olyan mint a penész, jobb ha nem játszunk vele.

Fontos megjegyezni, hogy bármilyen tisztítószerrel is dolgozol, először mindig próbáld ki egy kis, kevésbé látható területen, hogy meggyőződj arról, hogy nem károsítod a fajátékot. Drága a játék, de a csak a gyerekek a fontosak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights