Peg doll – egy fabábú mesteri átalakulása – Igruska interjú

Zavarba ejtően mesteri, ahogy egy egyszerű fabábú strandolóvá, királlyá, diótörővé alakul az Igrushka kezében. A peg doll egy kötött és nagyon egyszerű forma, Andrejkó-Sipos Boglárkának mégis sikerül elszakadni a formától és meglátni a sellőt a bábuban.

Mesélj kérlek magadról, hogyan jött az életedbe a waldorf és montessori pedagógia, és hogyan csatlakozik ehhez a fánkok és peg dollok készítése?

A Nyíregyházi (akkor még) Főiskolán vizuális kultúra tanári szakon végeztem, így elméletben ott találkoztam ezekkel a fogalmakkal először. Még a suli elvégzése előtt egy alapfokú művészeti iskolánál kaptam gyakornoki állást, így volt alkalmam “élesben” is kipróbálni az elméleti tudásomat. Gyakran keverik a két pedagógiát, sokmindenben el is térnek egymástól (pl a montessori támogatja a minél élthűbb kidolgozást, míg a waldorf erősen stilizál és a fantáziára épít), mégis nagyon jól vegyíthető és alapjaiban mindkettő fontos elemeket tartalmaz.


Ezt főleg a gyerekek születése után tanultam meg, akkor kezdtem el fajátékokat is készíteni.
A gyerekeknek fontos, hogy olyan játékokat kapjanak kézhez, amik rájuk vannak szabva. Ne legyenek se túl kicsik, se túl nagyok, se túl könnyűek, se túl nehezek… mivel játék közben a felnőtt viselkedési mintákat másolják, olyan eszközök kellenek, amikkel ezt meg tudják tenni.


A gyerekeim imádják a fánkot, az első darabok nekik készültek. Azóta is rendszeresen azt játszák, hogy nyaggatják anyát, aki végül elmegy a boltba és hoz nekik a kedvencükből. Formavilágában viszont nem szerettem volna hagyományos süteményt készíteni, próbáltam a saját stílusomat belevinni, igrushkásítani, de úgy, hogy közben az maradjon ami.


A babák szintén fontos eszközei mind a montessori, mind a waldorf pedagógiának. A gyerekek az élményeket szerepjátékokon keresztül dolgozzák fel, legyen az pozitív, vagy negatív. Ha trauma éri őket, nem biztos, hogy elmondják, viszont a játékon keresztül megmutatják.
A peg doll alapvető eszköze a waldorf pedagógiának, eredetileg még szeme sincs, csak egy erősen stilizált emberforma, hogy a gyerek a fantáziájával azt alkosson belőle, amit csak szeretne.

Az enyémeknek van szemük, viszont szájat már nem festek nekik, pont ezen elvek miatt. A formájukon elég sokat dolgoztam, rengeteget rajzoltam, modelleztem, mielőtt elkészült. A boltban kaphatóak kicsik, a legtöbb könnyen lenyelhető, szájba vehető, eltűnik a gyerekkézben, így csak nagyobbaknak való, kistesó elől dugdosni kell. Na azt tudjuk, hogy az ilyesmi mission impossible…

Tervezésnél a japán kokesi babák formavilágából is belecsempésztem egy kicsit, így születtek meg a pici mancsokba való babák. Festésében az aktuális évszakhoz, ünnepkörhöz igazodok, így évszakasztaloknál is használhatóak, vagy tematikus játékra hívásoknál.

Milyen formákat, fejlesztőket készítetesz még?

A tumi ishi volt az első játék, amit készítettem. Egyszerűen imádom! Annyi lehetőség rejlik benne! Amíg pici a gyerek, anya épít, ő lerombolja és hatalmas az öröm. A legkisebbem azért kezdett el mászni, hogy egy kavicsot megszerezzen a bátyja elől.


Mikor alakul a szem-kéz koordinációja, már ő maga is tud építeni belőle, amikor pedig a fantáziája kezd kibontakozni, akkor pedig bármi lehet! Legutóbb a krumplis ládában találtam meg pár darabot… de itt még nincs vége! Kiváló feszültségoldó, stresszlevezető, társasjáték. A pörgettyű egy másik klasszikus és kortalan kedvenc. Formájában itt se nagyon lehet nyújtózni, színvilágában annál inkább, én pedig imádom a színeket használni!

A játékok mellett egy új vonalba is kezdtem, a játéknak nem alkalmas, viszont gyönyörű lehulló faanyagokból készítek lakásdekorációs kiegészítőket. Az utolsó centiig igyekszem felhasználni a faanyagot, a lehető legkevesebb hulladékkal dolgozok.

Mik az egyedi jegyek, jellegzetességek az Igrushka darabokban?

Úgy gondolom, sikerült egy olyan stílust kialakítanom, ami jellegzetes és felismerhető, akár poligon, akár esztergált termékekről van szó. Szín és formavilágban is próbálok sajátosat alkotni, újragondolni a már meglévő elemeket.A tumi ishinél mindig figyelek arra, hogy ne csak lecsiszoljam a kockák éleit, hanem több párhuzamos síkot alakítsak ki a jobb építhetőség kedvéért. És ha már élek… az élfestés azt hiszem elég jellegzetesen igrushkás. Emellett szinte minden terméknél használok egy csepp aranyat is. Kiemeli a natúr fa szépségét és bearanyozza a játékot.

Mesélj kérlek Karl-ról! 🙂

Karl a kisfiam konkrét kérése volt, eszembe se jutott addig robotot készíteni
Intenzív, ingerkereső gyerek, ezért elég nagy fejtörést okozott, hogy olyan legyen a konstrukció, ami őt is ki írja. De eddig jól teljesít. Itt is, mint minden más játéknál elsődleges szempont volt, hogy megfeleljen az Európai Unió Játékbiztonsági Szabványának, de hűséges barátja lehessen minden mókában.

Milyen fával, milyen festékkel dolgozol?

Festéket csak és kizárólag egy fajta akrilt használok. Sokat kerestem, míg találtam olyat, ami megfelel a játékbiztonsági szabványoknak, szépek a színei, jól leverhető, tartós, de látszani engedi a fát, nem kelt vastag, műanyag hatást. Felületzárásra olajat, viaszt, lakkot használok, attól függően, hogy mit készítek. Egy a közös bennük, hogy mind gyerekbarát.

Faanyagot minél többfélét használok, mert a jól megválasztott alapanyag önmagában ad egy karaktert a játékoknak . Személyes kedvencem az almafa, de használok diót, feketediót, juhart, bükköt, szilvát, cseresznyét, mogyorót, tölgyet…

Hol lehet megvásárolni a termékeidet?

Elég nagy fába vágtuk most a fejszénket családilag, amiről majd máskor mesélek, de emiatt saját webshopom nincs és nem is lesz egy darabig. A Lolidor-nál vannak babáim, illetve online vásárokon és a közösségi médián meghirdetve vannak azonnal vihető darabjaim. Meglehetősen magamnak való ember vagyok, de a covidos bezártság még nekem is betett, ezért most igyekszem a lehető legtöbb offline rendezvényen megjelenni.

Hol lehet találkozni veled a nyáron?

Debrecenben a CSAKdesign vásárokon és Budapesten a Hello Piacon ott vagyok/ leszek, illetve tervezek a Magyar Játékkészítők Közössége által szervezett vásárra is elmenni.
Van egy népművészeti tábor, ahova kisgyerekkorom óta részt veszek, az idén szeretnék a vásárán is részt venni.

Az Igrushkát eléred a Facebook oldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights