Bemutatkozik a minőségi bükk gyerekbútorok hazai gyártója – Kidozia interjú

Mindig ámulatba ejt amikor meglátom a Kidozia képeit. A bútoraik praktikusak, letisztultak, nagyon szépek és legfőképpen minőségiek! Az interjú készítése közben csak méginkább megkedveltem a márkát, kifejezetten példamutató amit képviselnek. Ismerjétek meg Enikőt és a Kidoziát!

Mit érdemes tudni rólatok? Mióta vonz benneteket a gyerekbútorok készítése?

Egy családi faipari vállalkozás vagyunk, főként lámpaalkatrészeket és bútoralkatrészeket gyártottunk hazai és nemzetközi megrendelőknek. Régi álmunk volt az, hogy ne csak a megrendelőink igényeit teljesítsük, hanem piacra lépjünk saját termékekkel. Amikor a prototípus elkészült, ő volt a nyuszi-szék, nagy volt a boldogság. Egy nagyszerű csapat segítségével létrehoztuk a Kidozia márkát.

Mióta terveztek bútorokat?

A gyerekbútorok tervezése már évek óta tartó folyamat, de sajnos a tervezőasztalon maradtak mindig, mert nem volt időnk a saját termékeinkkel foglalkozni, hajtott minket a megrendelőink mókuskereke. Aztán amikor a harmadik gyermekünkkel voltam várandós, akkor sok-sok év után betévedtem a bababoltokba, és hiába kerestem hazai tömörfa bútorokat, nem találtam. Ez adta meg az utolsó löketet.

Hogyan jött a Montessori irány?

A Montessori irány nem volt tudatos. Érzéseink voltak, és egy igazán lelkes tesztalanyunk, akit a nap 24 órájában meg tudtunk figyelni, hogy mik az igényei, mi a számára legpraktikusabb bútordarab, a legideálisabb méret, anyag.

Maria Montessori módszereit és tanácsait már a nagyobb gyermekeimnél is ismertem és alkalmaztam, de a felismerés, hogy egyeznek a termékeink a Maria által ajánlott bútorokkal ez egy jó érzés volt. Ösztönös irány volt ez és nem tudatos.

Ki tervezi a bútorokat és a játékokat?

A tervezés abszolút csapatmunka, én hajlamos vagyok nagyokat tervezni, de apum a szaki, ő bólint rá a tervekre a gyárthatóság szempontjait figyelembe véve.

Van sztorija az építők kialakulásának, a speciális formáknak és a „tüskéknek”? 

Szerettünk volna egy építőjátékot a kínálatba, de a sima kockák nem jöhettek szóba , mert apukám szereti a kihívásokat ha a gyártásról van szó. Neki a CNC gép a játékszere, a hobbija. Így olyan építőjáték tervezése indult, ami a CNC-n gyártható és nagy pontosságot igényel.

A másik szempont az volt, hogy a kicsi gyerekeknek is sikerélményt szerezzen a játék, és a “tüskéknek” ahogy te nevezted el köszönhetően ez meg is valósul. Arról nem beszélve, hogy hatalmas építményeket lehet velük építeni mert nem csúsznak el egymáson a kockák.

Milyen anyagból, milyen eszközökkel készülnek?

Első osztályú bükk, tölgy, éger és fenyőfával dolgozunk az igényeknek megfelelően. A fa útját teljes mértékben végigkövetjük, olyannyira, hogy apukám választja ki a rönköket az erdőben. Miután a rönkök megérkeznek hozzánk, felfűrészeljük őket és ezután 1-2 évet száradnak a levegőn. Ez a legtisztább és a legkörnyezetkímélőbb megoldása a fa szárításának. A gépek amelyekkel készülnek a termékeink CNC- gépek, automata esztergagépek, csiszológépek, gyalugépek de néhány kézi géppel is dolgozunk. A felületkezelést a festő-üzemünkben végezzük.

A gyártás során keletkezett hulladékokat brikettáljuk, így 100 százalékos a faanyag felhasználása.

Mik a fontos szempontok a bútor tervezésekor?

Első szempont a bútor praktikussága, aztán a dizájn, majd a dizájnt rendszerint felülírja a biztonság. Mégpedig azért mert sok esetben a bútoroknál a szögletes és az éles sarkok nekünk is nagyon tetszenek, de egy gyermekbútor esetében ezek nem elég biztonságosak, így amit tudunk azokat a részeket kerekítjük, tompítjuk.

Ami még nagyon fontos szempont, az a fenntarthatóság. Ezeket a tömörfa bútorokat akár 100 évig is használhatjuk, eltehetjük az unokáinknak, de addig is arra törekszünk, hogy a gyermekkort végigkísérjék a bútoraink, ne kelljen 2-3 évente cserélni mert kinőtte a gyermek.

Ilyen megfontolásból született meg a toldó henger az asztalokhoz és székekhez, és a 2in1 ágyunk is, ami padlóágyként indul, és ha átfordítjuk, akkor egy standard méretű ágyat kapunk.

Új terméketek a Kidozia Box, milyen irányelvek mentén született?

Szintén a praktikum szülte, na és a tárolási mániánk..

Ha magamból indulok ki, akkor nagyon szeretem a rendezett szobákat, de egy gyerekszoba nagyon ritkán nyújtja ezt a látványt. Viszont állandóan pakolni sem lehet, így ezek a ládák nagyon hasznosak azoknak az anyukáknak is akik csak ömlesztve a játékokat pikk-pakk rendet raknak, és azoknak is akik szeretik rendszerezve tárolni a különböző játékokat. A minap indítottam egy felmérést erről, hogy ki hogyan pakol el, és az utóbbi toronymagasan nyert, ami külön öröm számunkra mert ezek szerint sokan vagyunk megáldva tároló, rendszerező szenvedéllyel.

Ahogyan a gyerekek nőnek, a játékok mennyisége is velük gyarapodik, így lehet indulni 1-2 ládával, majd az évek alatt ki lehet belőlük alakítani egy komplett tároló-rendszert is. A következő termékeink tervezésénél is fő szempont lesz a letisztult, rendszerezett hatást keltő gyerekszoba berendezés.

Melyik a legkeresettebb terméketek?

A legkeresettebb termékeink nem is tudom… annyira változó. Hogy mitől függ, azt ne kérdezd, még nem jöttem rá. 🙂 Ha meg kell neveznem valamit, akkor a fehér Panda tárolóbútorunkat mondanám. De vetekszik vele a nyuszi szettünk is és persze az építőjátékok.

Enikőéket eléritek a Kidozia weboldalán, a Facebookon és az Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights