Virágélmény tanulás a természetben

A növények, virágok változatossága a ház körül elbűvölő és számtalan kis tanulmányhoz kínál lehetőséget. Picikéknek és nagyoknak egyaránt remek alkalmak, hogy gyakorlatilag bármiről tanuljanak.

Maga a növényfelismerés gyakorlása is kis kortól hasznos és izgalmas (Soha ne feledjük a növényfelismerés fontosságát és ne feledkezzünk meg róla, hogy nem veszélytelen a növények birodalma, így figyeljünk, nehogy a picik szájába olyan kerüljön, ami nem való). Színtanuláshoz is bőven kínálhat a virágoskert példákat. A kézmozdulatok észrevétlen érzékenyednek, ahogy szedegetik a virágokat, számolgatják a szirmokat.

Óvatosan tartják a kezükben a róluk lepottyanó bogárkát és közben csillog a szemük a büszkeségtől, hogy képesek erre a kis apró lényre vigyázni. Képesek vagyunk bizony, csak emlékezni kell erre a boldogságra.


Beszélget a tátika, táncol a pörgős szoknyájában a pipacshercegnő, liliom-ágyában pihen a katica és zörög a pásztortáska. Hangok, formák, mozdulatok. A nagyobbak szeme élesedik, látják az évszakok közti különbségeket, a táj színeinek változatosságát.

Télen messzebbre szalad a tekintetünk, nyáron a lábunk alatt is nyüzsög az élet.


A nyári, nyár végi virág-bőség számtalan foglalkozást kínál. Koruktól, alkatuktól és hangulatuktól függően kínálhatunk táncos, nagymozgásos, finom mozgást, kézügyességet erősítő, színeket, számolást ismétlő, logikát élesítő, fantáziát élénkítő, kreativitást elő hívó programokat, de kínál lehetőségeket írást, olvasást és strukturált, absztrakt gondolkodást fejlesztő feladatokhoz is. Igazán csak a fantáziánk szab határt.


Kisebbeknek a színes virágok csokorba rendezése fejleszti a kézügyességet, szépérzéket. A pásztortáska virágos száráról a friss levélkéket meglazítva csengettyűt készíthetünk, aminek a kedves csilingelése tündér-dalokat hív életre. Formák és méretek szerint válogatva, gyönyörűbbnél gyönyörűbb mandalákat építhetünk együtt. Tavasszal a pitypang virágából kekszet sütöttünk, később fehér herével üdítőt készítettünk. 

Ha elfáradtak a nyári melegben és a kosárkák már tele vannak illatosabbnál illatosabb növényrészekkel, invitálhatjuk őket egy csendesedő elfoglaltságra. Váltogatva az ingereket, kevésbé fárasztó a nap. Amikor a nagy futkosásban, ugrálásban és sok színes látványban elfáradtak, ideje a mesélésnek és halk éneklésnek. Pokrócon fekve csukott szemmel madáréneket fülelni, esetleg az illatokkal játszani. Összegyűjtöttünk hát mi is egy szép csokor „alapanyagot”. Rózsa, kakukkfű, majoranna, bazsalikom, levendula, cickafark, bársonyvirág, petrezselyem, kapor, csombor, menta, citromfű… 

A feladat az volt, hogy egyikünk csukott szemmel várta a kérdést, másikunk pedig választott a kosárból egy növényt. Az illat alapján kellett beazonosítani, mi lehet a kérdező kezében. Mókás volt és nem is kellett sok illat, hogy felfrissüljünk.

Ezekre a gyerekkori illatokra és a hozzájuk kapcsolódó emlékekre egész életünkben emlékszünk.

Most salátát keverünk a kert kincseiből, színes sarkantyúka virággal, élénk kék borágóval díszítve. Kandírozhatjuk az ibolyát, sőt, készíthetünk különleges levendulaszörpöt is. Illatos, gyógyhatású vadvirágokkal töltött párnát is varrhatunk. Virágokkal díszített tündérkertbe invitálhatjuk a leendő kis lakókat. Virágpor szemfestéssel, rózsaszirom pirosával, virág-koronával csinosítva, napraforgó varázspálcával a kézben egészen más világokba cseppenhetünk.

Ebben az időszakban az illatok elbűvölőek és sokunkat hívnak a velük való játékra, a friss vagy száraz virágok rendezésére. 

Ne feledjük, a virágok évezredek óta az oltárok, felajánlások része. Mi is gyakran adunk hálát virágokkal. Ne becsüljük alá a jó kívánságok, hálánk kifejezésének erejét. Ünnepeljük az élet szépségét, az apró örömeinket.

A bejegyzés szerzője Kontár Veronika, a Laboratorio di Kontár Veronika műhely alkotója.

Érdekelnek Kontár Veronika írásai? Irány a szerző összes műve!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights