Ez a tied. Szeretlek. Vehetsz belőle!

Éveken át gondoltam, hogy a Valentin nappal, azaz Bálint nappal kapcsolatos minden szívecskés, virág illatú, bársonyosan plüss halmaz számomra émelyítő és nem tudok benne részt vállalni, csupán az utóbbi időkben ébredtem rá arra a nagyszerűen egyszerű felfedezésre, hogy a szeretetnyilvánítás bármikor és bármilyen formában gyönyörű. Ennyi.

Szeretni és arról beszélni tudni, azt bármi módon kifejezni is tanulási folyamat. Előzékenységre, udvariasságra, elfogadásra, segítőkészségre, kedvességre, szeretetre és megannyi csodás értékre példamutatással vezethetjük rá legkönnyebben a picikéinket és Mindenkit magunk körül. Mindenkor hatalmas dolog képesnek lenni nyitott szívvel szeretni, elfogadni vállalva a sebezhetőségünket. Ismerőst és ismeretlent. 

Egy alkalommal a fiúkkal a falu közepén álló forrásnál egy festett követ találtunk. AZ egyik oldalán szép minta, gondosan, kézzel festve, a másikon felirat: ’Szeretettel készült Neked, hogy mosolyogj. Add tovább a kedvességet’.  A srácok annyira fellelkesedtek, hogy hazaérve azonnal előkaptak egy bábut a készletükből, és levittük ugyanarra a pontra, ahol a kavicsot megtaláltuk. A figura másnapra nem volt ott és a gondolat, hogy valaki nagy örömmel befogadta, úgy ahogy ők az ő kincsüket, hatalmas nyomot hagyott bennük. 

Rendszeresen hagyunk az erdőben is titokzatos és varázslatos pontokon felajánlást Manóknak, tündéreknek virágokból, magocskákból, hogy az erdő szellemei és uralkodói vagy éppen kis csintalan koboldjai megtalálják, és esetleg viszonozzák is a kedvességet. 

Most nem titokzatos lényeknek teszünk ki virágokat és hagyunk titkos üzeneteket, hanem nagyon is valóságosaknak. Bárkinek, aki fogadja.

Ahogy elmeséltem a fiúknak milyen ötletem támadt, azonnal nagyon lelkesen társultak és elképzelték a különböző embereket és helyzeteket, amikor majd kinyitják, elolvassák, haza viszik a kis ajándékokat, amiket készítettek. Annyi szépséges gondolatuk volt és milyen izgalmas dolog idegeneknek titkos levélkéket írni. Bármilyen apróságot készíthetünk együtt. A hangsúly most sokkal inkább azon van, hogy megtapasztaljuk azt a titokzatos varázst, ami a tevékenységben megbújik.

Én a következőképpen mutattam be az ötletet és a következőképpen indítottuk a foglalkozást:

Szükséges eszközök:
akvarell papír, vízfesték, nagy felület festésére alkalmas ecsetek, olló, ceruza

Emlékezzünk egy esetre, mikor váratlan és nagyon kedves meglepetés ért bennünket. Mikor mi a kavicsot a forrásnál megtaláltuk. Milyen szívmelengető érzés volt. Viszonozzuk, kezdjünk most mi ilyen kedvességet.
Amikor szeretetre gondolunk, melegségre és azokra, akiknek a legjobbakat kívánjuk, milyen színeket látunk a lelki szemeink előtt? Csukjuk be a szemünket és hagyjuk, hogy átmelengesse a belsőnket a sok szép szín és gondolat. Küldjünk erőt, azoknak, akik híján vannak, fogjuk meg a kezét azoknak, akik magányosak, vagy szomorúak. Öleljük meg gondolatban a társainkat.

Akvarell papírt vizeztünk be ecsettel halványan és ezekkel a melegséget árasztó színekkel festettük be. Mikor megszáradt, formáztuk is a kis levélkéket, üzeneteket, apró ajándékokat. Csak úgy sziporkáztak. Rajzoltak, vágtak, ragasztottak, bogoztak, festettek és aztán írni tanuló ügyes kis kezek felrótták a kis üzeneteket, amiket korábban kigondoltak.  Hagyjuk őket egészen belefeledkezni, megélni ezt az izgalmat. Egy kosárba gyűjtöttük a kincseket.

Végül olyan értéket kapunk, aminek bárki örül és mindenki ért.  Nem csak február 14.-én, de az év bármely napján.

És a legizgalmasabb rész csak ezután jön: átadni. Személyesen, vagy könyvtári könyvekben elrejtve, a házunk előtti fára akasztva az arra járókra gondolva, a parkban a padon hagyva, a kávézóban az asztalon felejtve, .. megannyi lehetőség kínálkozik. 


Ne felejtsük el szavakba önteni, rendszeres kedvességgel viszonozni szeretteinknek is a gondoskodást és szeretetet. Nem mindig könnyű és sokszor nem is tűnik annyira fontosnak. Pedig mennyire az!

Mindig legyünk óvatosak, figyelmesek a használt eszközökkel. A gyermek korának megfelelő mértékben a felügyelet,  segítségnyújtás javasolt. Vigyázzunk egymásra!

Varázslatos együtt töltött időt kívánok!

Olvasnál még egy kis Kontár Verát? Irány a szerző profilja!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights