Tegu 42 darabos mágneses építő

Tegut nagyon régóta szeretnék, eddig két dolog miatt nem volt: Az egyik, hogy itthon nem lehet kapni azt a típust amit kinéztem magamnak, a másik, hogy igencsak borsos az ára.

Egy év alatt sok infót begyűjtöttem a fajátékokkal és a beszerzésükkel kapcsolatban, ma már tudom, hogy abból a bizonyos szlovén webshopból 6 eurós házhozszállítással már megrendelhető, illetve újabban kisebb verziókat egy hazai webshop is árul. Valamint biztos vagyok benne, hogy valamelyik nagy külföldi webshopos közös rendelés alkalmával is be tudnék szerezni egyet kedvezménnyel és házhozszállítási díj nélkül.

Na de ugye minderre nincs szükség, mert sikerült elcsípnem egy használt 42 darabos készletet 32 ezer forintért. Eredeti ára 126 euró+pk, ami olyan 44 ezer forintnak felel meg, ami aztán mindenféle értelemben súrolja határaimat.

Mi az a Tegu?

Alapvetően egy gyíkot neveznek így.

A Tegu egy fából készült mágneses építő játék. A lényege, hogy az elemek egymáshoz tapadnak, így nem kell foglalkozni a gravitációval, egyszerűen csak összeérinted őket és egymáshoz tapadnak. Vagy sem, mert ugye a másik oldalon ott a taszítás. Fontos megjegyezni, hogy a Tegu elemekben nem mindenhol van mágnes, így első próbálkozásra nem mindig sikerül a kívánt formát létrehozni.Számomra fontos volt, hogy kerekek is legyenek a szettben, mert nyilván az autók építése a fő cél.

Tény, hogy rá kell kell érezni, de onnantól fogva eléggé rá lehet kattanni. Egyébként az oszlopokkal még bajban vagyok, mert nagyok, viszont csak a végeikben vannak mágnesek, így egyelőre nehezen tudom beépíteni. Sokat segít a Tegu weboldala, ahol megmutatják, hogy az egyes elemekben hol helyezkednek el a mágnesek, így az építés is tudatosabb lehet. A kockák és a kis lécek a legmágnesesebbek, szerencsére itthon is lehet kapni olyan szettet (9000 forint), ami pont ezeket az elemeket tartalmazza. Minél több a sokmágneses elem, annál jobb!

Nagy

Ami annak ellenére megdöbbentett, hogy már ezerszer megnéztem a weben, a mérete volt! Hatalmas! A másik döbbenet a szettben lévő kerekek voltak. A peremük gumi, és ugye középen vagy egy csapágyszerű valami, ami miatt tengely nélkül is forognak az autó testen. Ezek is jóval nagyobbak, mint amire számítottam.

Az elemek alapja, tehát egy kocka 3 x 3 centi, a leghosszabb elem pedig 21 centi hosszú.

Nem tudom, hogy érdekes-e mindenhol le van írva, de itt a 42 darabos szett tartalma (db/méret/forma): 4 hosszú és 4 közepes hasábot, 6 hosszú, közepes és rövid lécet, 6 kockát, 2 átlós kisebb elemet, 4 rombuszt és 4 kereket tartalmaz.

A Tegunak van utazós verziója is, ami kifejezetten hasznos lehet egy-egy ötórás autóút során.

A 42 darabos szett bemutatóját itt nézheted meg:


A Teguk anyaga fenntartható eredetű keményfa, biztonságos, nem mérgező, vizes lakkokkal festve. A Candy Labhoz hasonlóan az USA-ban tervezték. Hondurasban gyártják, fenntartható forrásból származó, FSC tanúsítvánnyal rendelkező hondurasi keményfákból (úgynevezett Huesito) készülnek, és vizes lakkal vannak bevonva. Természetesen biztonságosak: nem tartalmaznak ólmot, műanyagot és mérgező anyagokat.

up!