Interjú Mihail Masinyeccel, a Skazki Dereva alapítójával

Milyen fából, milyen festékkel, milyen filozófiával és főként kik kikészítik a Skazki Dereva játékait? Személy szerint nagyon szeretem a Skazki Dereva játékokat, de ezekre a kérdésekre eddig nemigen tudtam volna válaszolni. Mivel itthon igencsak népszerűek a játékaik, arra gondoltam, hogy egy nemrég leadott közös rendelés apropóján kérünk egy rövid interjút is tőlük, amit Natinak köszönhetően olvashattok a blogon.

Mikor és hogyan kezdődött a műhely története?

A „Szkazki gyereva” („Fa mesék”) műhely családi vállalkozásként indult a kilencvenes évek végén. Az első fűrészemet Németországból hoztam, és iskola után dolgoztam vele – akkoriban a Jaroszlavli Waldorf Iskola fizika tanára voltam. Mivel a tanári fizetés nem volt elég a megélhetésre, órák után az iskola pincéjében fafigurákat faragtam egy helyi műhelynek. De hamar meguntam a monotonitást, ezért feleségemmel, Ivával saját játékok készítésébe kezdtünk. Iva festette a játékokat, ötvözve az orosz népi motívumokat a waldorf pedagógia alapelveivel. Így készültek a műhely első játékai – autók, állatfigurák, húsvéti tojások, az első egyszerű összerakható kompozíciók, például „A gnóm a házban”. Eleinte magunknak és a szeretteinknek készítettük őket, aztán elkezdtünk iskolai vásárokra járni.

Mihail Masinyec, a Skazki Dereva alapítója

2003-ban volt a nagy fordulat, amikor bemutattam a termékeimet a helyi Családi Fesztiválon az Úr színeváltozása kolostor múzeumkomplexumának területén. A szokatlan játékokra felfigyelt a múzeum igazgatója, Jekatyerina Ankugyinova, aki felajánlotta, hogy a komplexum területén árusíthatom a figurákat. A játékok nagyon egyszerűek voltak, mégis a külföldi turistáknak köszönhetően sokkal többet kerestem ezzel, mint a tanári fizetésem volt.

Mi különbözteti meg a Skazki játékokat másoktól?

Általánosságban elmondható, hogy tudatosan igyekszünk megalkotni a játékainkat, nagyrészt a Waldorf-pedagógia elképzelései mentén. Egy-egy új játék fejlesztésekor arra gondolunk elsőként, hogy a gyerekek érzékeit hogyan lehet természetes módon fejleszteni a játékainkon keresztül.

A mesékre, építőjátékokra, rejtvényekre és fűzésre épülő kompozícióink fontos pedagógiai problémák megoldásában segítenek, pl. színérzékelés, egyensúlyérzék, mozgásérzékelés stb. Összeállítva egy kompozíciót vagy egy rejtvényt, a gyermek fejleszti a gondolkodását. Elmondja a megfelelő mesét, ezzel fejleszti a beszédet. Az, hogy a játékok egyes részletei nincsenek egyértelműen megrajzolva, és nincsenek merev körvonalak hozzájárul a képzelet fejlődéséhez is. A Waldorf-pedagógia iránti szenvedélyem segített megtalálni a saját stílust is. Nem torzítjuk az állatok és az emberek alakját, nem “rajzfilmesítünk”, nyugodt színeket használunk.

Milyen fával dolgoznak? 

A mese-összeállításokat nyírfából készítjük, amelynek tartós, fehér anyaga van, így majdnem olyan könnyű festeni rá, mint a papírra. Az építők könnyű, bársonyos tapintású hársból vagy könnyű, illatos fenyőből készülnek. A nyír- és fenyőfák, amelyekből a játékok készülnek, a Jaroszlavli régióban, a Kosztroma folyó volgai torkolatánál nőnek, távol a nagy ipari területektől. A hársfát egy kis orosz faluból hozatjuk.

Milyen festékkel? 

Festéshez a Nyevszkaja Palitra gyár akrilfestékeit használjuk. Nem tartalmaznak nehézfémeket, és biztonságosak a gyerekek számára, amit a weboldalunkon is megtalálható tanúsítványunk bizonyít. Festés után a festékréteget akrillakkal rögzítjük.

Az egyszínű elemek, például az építőelemek alkatrészeinek festéséhez a Biofa folyékony viaszát használjuk. Ezt az anyagot kifejezetten gyerekjátékok színezésére tervezték, és európai minőségi tanúsítvánnyal rendelkezik. Az illata nagyon kellemes, levendula- és eukaliptusz illóolajokat adnak hozzá. 

Ki találja ki a játékokat?

Szinte minden játékötlet a saját műhelyünkből származik. A műhelyen belül van egy alosztály, amelyet laboratóriumnak hívunk. Itt vitatjuk meg az ötleteket, új mintákat állítunk elő és tesztelünk.

Hány munkatárssal dolgoznak? 

A műhelyben jelenleg körülbelül 20 ember dolgozik.

Up!
Verified by MonsterInsights