Öt kérdés – marti’s MART

Imádom az érzést, amikor valami olyat találok, amit eddig sehol sem láttam, hiszen a felfedezés öröme izgalmas és bátorító. Véletlenül bukkantam a marti’s MART játékokra, és annyira megfogtak, hogy mindenképpen szerettem volna készíteni egy interjút a készítőjükkel. A koncepció számomra újszerű és egyedi, otthonos, letisztult és minőségi, de mégis kézműves és rafinált. Első körben a bábszínház érdekelt, aztán szépen kibontakozott a többi érdekesség is.

Mit lehet tudni rólad?

Rengeteg olyan játékom volt gyerekkoromban, amit a szüleim, nagyapám készítettek, többek között babaház, bababútor, babaruhák. Egy idő után már én is varrtam, ragasztottam, barkácsoltam, a testvéremmel együtt játékokat, társasokat, vagy ajándéktárgyakat fabrikáltunk. A játékok szeretete gyerekkorom után is megmaradt, a játék, mint téma újra meg újra felbukkant az életemben, a diplomamunkámban, az éles belsőépítészeti megbízásoknál, majd a gyerekeim születése után a kereskedelemi kínálatban játékokat keresgélve azon kaptam magam, hogy nekem – nem véletlenül persze – teljesen más elképzeléseim vannak például a kis konyhákkal vagy babaházakkal kapcsolatban is. Miért ne lehetne a legkisebbeknél is kisebbeknek, a gyerekek játékainak is, a felnőtt világéhoz hasonlóan, egyedi, hangulatos enteriőröket tervezni? Például játék baba hálószobát…

Tér és tárgytervezőként, tulajdonképpen nem kellett más tennem, csak a méretarányokat átállítani. Így is tettem, bele is vágtam, megterveztem és el is készítettem az ötleteimet. Ekkor lettem egyéni vállalkozó, melyet egy elnyert pályázat is segített, amihez üzleti tervet kellett benyújtanom, és fél évig folyamatosan referálnom, hogy mikor mit csinálok… ez motivált, és esélyt adott a megvalósításra. A prototípusok kivitelezésnél, a gyártásnál, az utómunkáknál is nagy segítségemre van a családi műhely, ahol a bőrdíszműves anyu, az ezermester nagypapa és apu régi, de mégis működő szerszámai mindig kéznél vannak.Egyszemélyes vállalkozás még az enyém, de rendkívüli helyzetekben kis családi manufaktúrává bővül. Nagyon sokat támogat, segít a férjem és a családom! A játékaim mai napig lelkes tesztelői pedig a gyerekeim. Ideális, egy fiú – egy lány a felállás, és bár már 11 és 8 évesek, még mindig szívesen próbálgatják, véleményezik az újdonságokat!

A végeredmény többféle szerepjáték szett, melyből kettő már megvalósult és kapható. A Pici Piacon debütáltam velük élőben 2019 decemberében, amit nagyon hosszú, megfeszített munka előzött meg (a menetéről is szívesen mesélek, de nem most, mert igen hosszú történet), de megérte, mert nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam!

Mindenekelőtt szerettem volna elkerülni, hogy a ráfordított energia, idő, a szellemi -, és fizikai munka kárba vesszen, ezért sokak tanácsára, és a magam megnyugtatására is felkerestem a SZTNH – t. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala átvilágította a játékaimat, melyek megkapták a formatervezési minta oltalmat, lajstromozottak.

Mostanra már eljutott olyan szintre a vállalkozás, hogy egy saját webshop-ot nyitottam (megnyílt a marti’s MART, ahol online is megvásárolhatók, megrendelhetők a játékaim, tárgyaim. Nagy örömömre ’wamper’ lettem, azaz a WAMP zsűrije is elfogadta a jelentkezésemet, így a WAMP vásárokon is találkozhatnak velem az érdeklődők személyesen!

Hogyan, hol készülnek a játékok?

Az Nr.1. és Nr.2. – es szettek faipari munkái külső műhelyekben készülnek el, melyekhez minden szükséges műszaki rajzot, és vektorgrafikus fájlt én készítek el, én biztosítok. (Ez a tervezési folyamatok vége, szeretem ezt a területet is, szívesen mesélek erről akár bővebben is…) Majd az utómunkálatok, csiszolás, hibák javítása, felületkezelés, megint rám vár, legtöbbször a fent már említett családi műhelyben, vagy itthon, míg elkészül a végeredmény, a kész szett. Jelenleg is én varrom a játékokhoz kapcsolódó tematikus textil kiegészítő készleteket, ezért minden csak limitált mennyiségben kapható, sok esetben egyedi darab, ám ezek nem csak formában, anyaghasználatban, színekben különböznek a hasonló témájú társaiktól. Sok esetben többfunkciósak, például a virágok nem csak VIRÁGBOLTI árunak használhatók, készségfejlesztő-, kézügyességet -, türelmet fejlesztő szerepük is van, szétszedhetők újrafűzhetők.

A halas szett halait ki lehet fogni horgászbotokkal, ami szintén ügyességi feladat, majd el lehet adni a HALPIACON „ki lehet filézni” „meg lehet sütni”a KISKONYHÁBAN. A SZÍV KIRÁLYSÁG készlet pedig, amellett, hogy királyos – királylányos jelmezként is működnek az elemei, egy ügyességi teke – játék is egyben.

A Pici Piacozás, az ottani gyereksarok szponzorálása hozta az ötleteket, hogy a berendezéséhez, a tematikus készletekhez kapcsolódóan, ugyanazokból az anyagokból készüljenek el az óriásra nőtt változataik is, párnák, puffok, hencsergők, tereptárgyak formájában, a még karon ülő babáknak pedig játszószőnyegek, melyek a gyerekszobában, és a lakás más helyiségeiben is használhatók lehetnek.

Hol egy szép anyag, hol egy rojt, hol egy bojt ad ihletet, az egyik ötlet szüli a másikat… viszont mindig van készleten az eredetileg kitalált, máig legfontosabb tematikákhoz készített darabokból, melyeket szeretek az évszakokhoz, aktuális ünnepkörükhöz kapcsolódva, kis kollekciókban egységesíteni.

A BABAHÁZ az Nr.1.-es játék esetében egy funkciót jelent. Erre is lehet használni, annak a néhány meghatározó elemnek a segítségével, ami egy babázásnál elengedhetetlen kellék lehet: a gardrób, fogasokkal, polcokkal, az ágy -kanapé, ágyneművel, a konyha – mosogatóval, tűzhellyel, a fürdőszoba, káddal, tükörrel, vagy jelzés értékkel az ablak, utalva a házra, mint épületre, illetve a kint és a bent kapcsolatát kifejezendő.

A játék arányaihoz, méretéhez passzoló, öltöztethető állatfigurákat is én tervezem, készítem. Már szokásommá vált, hogy kis történetekkel vezetem be az újabb figurákat a ’közönségnek’, én is jól szórakozom közben, és a leendő tulajdonosaik tovább is ’írhatják’ a kis ’story-kat’ a saját kedvük szerint!

Vannak kedvenc babatervezőim, akiknek a babáit nagyon szívesen ajánlom a szettekhez! BÁBSZÍNHÁZAT, színházat is lehet nyitni, két natúr fa ujjbáb is jár a nagy szetthez, amiket további textil készletek elemeivel fel lehet ’öltöztetni’. Jelenleg kétféle készlet kapható, melyeket az ’Egyszer egy királyfi’ és ’Az öreg halász és a tenger’ történetei ihlettek, azért is mert ezek figurái a főbb témakörökhöz is kapcsolódnak, a király- királylány a Szív királysághoz , a tenger téma – kardhal, halász – a Halpiac tematikához.

Tervezel egyéb meséket is? 

Sok megvalósulatlan terv van még a ’fiókban’ a bábos témához is…

Mi volt a fő szempont a bábkeret kialakításánál? 

Nagyon meghatározó a gyerekek életében az utánzós időszak, amikor másolni kezdik a felnőtt világot. Én nagyon szertettem figyelni a sajátjaimat, amikor ilyen korúak voltak. A ’szerepjáték téma’ ötlete ekkor született meg, éreztem, hogy ezt végig tudom vinni, és szeretni fogom a vele járó feladatokat, szinte flow érzés fogott el!

Akkoriban 47 nm – es lakásban éltünk, ahová a nagy tereptárgyak nem fértek be, így nem véletlen, hogy ilyen kicsi, és kompakt formában születtek meg a játékaim. Az Nr.1. es szett elemeire szedhető lapokból áll, a teljes vázszerkezet mérete összeállítva: 64x54x26 cm. Az eredeti csomagolásban, a 65x32x12 cm-es kartondobozban szállítható, tárolható.

Ez nem a hagyományos játékkonyha, vagy babaház, ami már inkább plusz bútorként kaphat helyet a lakásban, ez egy vázszerkezet, amit laponként egymásba lehet csúsztatni, majd szétszedni, csavarozás nélkül, és egy kisebb dobozban elfér az egész, vagy felállítva, egy 26 cm mély polcon, így dísze lehet a lakásnak, anélkül, hogy útban lenne, kerülgetni kellene.

Sok gyerek szeret főzőcskézni, boltosat játszani, de babázni, bábozni is… Ennyiféle tereptárgy azonban ritkán fér be ízlésesen, kényelmesen egy átlagos lakásba. Arra kerestem a megoldást, hogy kis helyigényű, egyszerre több funkcióval is bíró eszközt hozzak létre, a mi a mindezeket egyben kiválthatja.

A sokoldalú szettel a gyerkőc bárki bőrébe bebújhat! Ha kitalálta, éppen ki szeretne lenni, krétával megrajzolja, kiakasztja cégérét és máris kezdődhet a játék! A cégér fontos elem, ami megadja az aktuális játékhoz az irányt, ezért szerepel stilizált formában a játékok logójában is.

A tervezésnél fontos szempont volt még, hogy a letisztult, egyszerű formavilág, a nyersfa, a minőségi, puha, kellemes tapintású kárpitból, pamutból, filcből, nemezből, bőrből készült kiegészítő elemek, jól beilleszthetők legyenek bármelyik, már kialakult stílusú gyerekszobába, lakásba, amiket aztán jó kézbe venni, használni!

Hány éves kortól ajánlod?

Minden személyes megjelenéskor az a tapasztat, hogy a kisebb – nagyobb gyerekek is azonnal tudják, hogyan használják a szetteket, értik, mi, mire jó. Remek a fantáziájuk, olyan új ötleteik is vannak, ami nekem addig eszembe sem jutott.

A játékok a témájukból adódóan is 3+ -osak, elsősorban az óvodás korosztálynak készülnek. Az egész szerkezet , és az apró kiegészítők is azt kívánják, hogy ez legyen az ’ajánlott kor’. Természetesen szülői felügyelettel a kisebbek is kipróbálhatják, a kisiskolás gyerekek is szívesen felfedezik, élvezik az újdonság erejét, és a manuális tevékenységeket, kütyüzés helyett!

A szociális, és a finommotoros készségek fejlődéséhez is segítségül szolgálhatnak a szettek és a kiegészítő készletek. Az eljátszott szerepekkel beleszőhetik a történeteikbe a hétköznapi életük örömeit, gondjait, vagy a kedvenc meséjük világát is egyaránt. A drámajátékok során feloldódhatnak bennük a szorongásaik, félelmeik!

Keresd a marti’s MART termékeket a weboldalon: marti’s MART, a Facebookon és az Instagramon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights