Öt kérdés – Manufa

manufa

Hány elemből áll egy kombájn? Honnan szerzik be a faanyagot, mivel és milyen technikával konzerválják a fajátékokat? Miért nem nyikorog a kerék és miért gurul úgy, mintha csapágyas lenne? A családi vállalkozásban kinek mi a szerepe, mi a piaci hozzáállásuk és mi volt a legaranyosabb mondat amit valaha olvastam? Itt a várva várt interjú Utassy Tiborral, a Manufa egyik alapítójával.

Van olyan, hogy az egyik fadarab nem bírja a másikat, illetve vannak bevált kombinációk (fafajták) amikkel szívesen dolgoztok? Mik a faanyagválasztás nehézségei?

A faanyagok között nincs konkrét „ellentét” ez leginkább csak biológiailag aktív korukban fordul elő. Mi kizárólag keményfával dolgozunk, a kombinációkat szín és mintázat alapján párosítjuk össze, hogy harmonikus összképet mutasson a kész termék. Hibázni azért nem nagyon lehet, a természet alkotta színek általában nem disszonánsak egymással. Van, akinek a karakteresebb, kontrasztosabb összeállítások tetszenek, más pedig szolidabb összeállításokat kedveli – elrontani itt sem lehet, hiszen minden faanyag önmagában és egymás mellett is tetszetős.

A faanyagválasztásnak nincsenek nehézségei, mert az évszázadok alatt a fával foglalkozók megtapasztalták, miből mit lehet készíteni – itt a tudást csak át kell venni. A változatos faanyagok beszerzése sem nehéz, mindössze időigényes, utána kell járni, de ez is szerves része ennek a munkának.

A Kárpát-medence számos, szebbnél-szebb faanyagot biztosít, a keményfák tekintetében pedig egyáltalán nincs (nem lenne) szükség import faanyagra.

Régóta figyelem és rettenetesen kíváncsi vagyok, hogy forgás közben miért nem csikorog a tipli a kerekeknél? És hogy lehetséges, hogy ilyen simán gurulnak,- mintha csapágy lenne bennük?

Erre a fizika és némi szakmai gondosság a magyarázat. Eleve keményfából készül a karosszéria és a tengely is, furatok pedig mindössze 1 mm-el nagyobbak a tengely átmérőjénél. A furatokat nem gyári élezésű fúrószárakkal fúrjuk, hanem alacsonyabb élszögre és más élprofilra köszörüljük őket. (Minőségi szerszámacél fúrókat használunk.)  Így a furat belső oldala gyakorlatilag tükörsima lesz, bár a fúrási sebesség csökken, de ezt vállaljuk, mert a sebesség nem mehet a minőség rovására. A szerszámok élezése a mindennapjaink része, a gyártáshoz szervesen kapcsolódik. 2-3 év gyakorlat kell, mire kialakul egy jól használható élezési rutin.

Bár felületkezelés előtt is remekül gurulnak a járgányok, olajozás (amit mártással végzünk) után valóban olyan, mintha csapágyon futna, mert a fa felszíne az olajtól egy kissé még keményebb lesz – magyarán tovább csökken a tapadási súrlódás.

Ki a formatervező? Hogy néz ki a munkafolyamat az új termékek kitalálásától a megvalósulásig?

A fő formatervező az állatok esetében elsődlegesen a természet (evolúció) és Gabi innen adaptálja át olyan formává, ami biztonságos és el is tudjuk készíteni. A járművek esetében pedig én vagyok, aki megtervezi és a „gyártósorra” teszi az ötletét. Természetesen az autót, a traktort vagy a kombájnt nem én találtam ki, de azért innen még van feladat bőven. Az eredeti formát” nem lehet egy az egyben adaptálni, mint például a makettek esetében, mert akkor például fából csak vitrindísz lehetne.

A cél minden esetben az, hogy masszív, „gyerekálló”, minél kevesebb alkatrészből készült, de mégis felismerhető, az eredeti modellhez hasonló forma legyen a végeredmény. Tehát több tényezőnek kell megfelelnie, ezért van olyan modellünk, amit esetenként egy-két év alatt juttatok el a gyártásig.

A gyártási folyamat címszavakban: Ötlet, skicc, másik skicc, no még egy, milliméterpapír, sablon, prototípus.

Ezt a folyamatot néha többször is végig viszem, mire a késztermékkel elégedett vagyok, mert csak az kerül gyártásba, ami nekem is tetszik.

A fajátékok felületkezelésére mindenképpen ki kell térnem, milyen anyagokat használtok?

A faanyagok felületkezelésére számtalan lehetőség áll rendelkezésre, még játékok esetében is széles a választék. Mi mindenképp beszívódó olajban gondolkodtunk, számtalan próba, teszt után a gyógyszertári, nagy tisztaságú fehérolaj (paraffin) mellett döntöttünk. Biztonsági adatlapja szerint semleges és számunkra van pár olyan tulajdonsága, ami miatt több mint egy évtizede gond nélkül használjuk. Az egyik ilyen, hogy melegített olajba mártjuk a termékeket, így az olaj a felület alá, a mélyebben lévő pórusokba szivárog. A felület pár nap után száraz tapintású lesz és a későbbiekben nem avasodik, nem vonzza a rovarokat.

Az így kezelt játékot utána igény szerint lehet kezelni méhviasszal, …

de ha a gyerekek sokat játszanak vele, a kezükről egy vékony faggyúréteg kerül a fára és szépen kifényesedhet, mint egy sokat használt szerszámnyél.

Mi lesz a következő nagy lépés a cég életében? ( weboldal, külföldi terjeszkedés, új eszközök beszerzése)

Nagy lépéseket sosem terveztünk, mert egyszerűen nem kell sietnünk sehová a vállalkozásunkkal. A gyártási kapacitásunk korlátozott, ez fizikai tény, nem hiszünk a korlátlan növekedésben, miközben az erőforrásaink végesek. Mivel központban a minőség áll, a mennyiség másodlagos, ezért a fejlesztések is mindig ezirányba mutatnak.  A széles körű megjelenés vonzó lehet egy vállalkozás számára, de fel kell mérni, hogy mennyit bír el az a bizonyos szarka.

Mi inkább több hazai készítőt látnánk szívesen a piacon, nekünk a minőségi terméket gyártó családi vállalkozás méretben elegendő. A digitális térben való terjeszkedést csak a legnagyobb óvatossággal tervezzük, mert nem szeretnénk behozni az életünkbe az ezzel járó stresszfaktort. (Az igény jelenleg is sokkal nagyobb a termékeinkre, mint amit ki tudnánk szolgálni.)

Van olyan játéktípus, amit a jövőben valamikor szeretnétek gyártani? (Pl: vár, tűzoltó, stb) Melyik jármű elkészítése a legidőigényesebb?

Új típusok bevezetésével nagyon óvatosak vagyunk – de csakis a kapacitás hiánya miatt. Tucatnyi remek prototípus nem került még gyártásba emiatt. (Például motorkerékpárok….) A nemrég bevezetett új Manufa Roadster egy olyan irány, amiben számtalan lehetőség rejlik. Itt várható legközelebb új, bábu szállítására is alkalmas modell.

Egyértelműen a kombájn elkészítése a legidőigényesebb. Több mint 50 munkafázis követi egymást, mire késztermékké válik, ráadásul elég összetett, számtalan furatot igénylő formáról van szó. Ennek a megtervezése volt a leghosszabb, két év alatt jutottam el ehhez a zömök formához. Minden erősítés ellenére rá annyiban kell vigyázni, hogy a dobálást nem bírja olyan jól, mint a többi játékunk.

A kombájn és a többi termék aktuális árát itt nézheted meg:

Hányan dolgoztok a Manufában, kinek melyik a kedvenc játéka? (esetleg kinek mi a feladata)

A Manufa kétszemélyes vállalkozás Gabival a feleségemmel dolgozunk össze. Ugyanúgy minden munkafolyamatban részt vesz, kivéve az alapanyag feldolgozását, mert a rönkök és pallók nagyobb fizikai erőt igényelnek. Gabi mestere a finom csiszolásnak, azt a selymes felületet elsősorban neki köszönhetik a vásárlók.

Nem tudnék választani kedvenc játékot, mert az összes az én „gyerekem”, mindegyik átesett a tervezés, születés fázison. Egy új modellt azért eleinte többször megnézünk, de ez is inkább egyfajta elégedettséget ad, mert egy gondolatnak lett kézzel fogható valósága. Ha belesimul a gyártásba, a szemem onnantól inkább a minőségre és a faanyagra figyel. Gabi inkább az állatfigurák irányába vonzódik, egy jól eltalált forma megnyugtató egy készítő számára.

A fizikai alkotás mindkettőnk lételeme és ehhez kialakítottunk egy olyan teret, amiben úgy valósítjuk meg az elképzeléseinket, hogy közben jól érezzük magunkat. Nem játék, hanem egy remek játszótér: ez a Manufa Műhely

2021.02.06, Utassy Tibor, Kecskemét

A Manufás véleménycikk itt olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights