Így kerülnek újból játékba a már porosodó kedvencek

Hogyan töltsünk a gyerekkel minőségi időt kettesben úgy, hogy közben ne menjünk egymás agyára? Hogyan tudunk neki új lehetőséget mutatni, ha úgy érezzük, hogy már minden ötletből kifogytunk? Az ilyen helyzetekre nyújthat megoldást az aLapKaland kártyacsomag, ami változatos témákkal igyekszik feldobni az otthon töltött időt szórakoztató és elmélyülést segítő játékötletekkel. Mittli Évával a Lapkaland megálmodójával beszélgettünk.

Mesélj kérlek magadról, mik érdekelnek, mi az, amit fontosnak tartasz a gyereknevelésben?

Az Őrségben élek a két gyermekemmel és a férjemmel. Klinikai gyermekpszichológusként és szülőként is az elsődleges célom az érzelmi kapcsolódás (segítése). Hiszem, hogy ezen keresztül szinte bármit el tudunk érni a gyermekeinkkel. 

Mikor és hogyan alakult ki a Lapkaland?  Milyen értéket közvetítenek a kártyák?

A LapKalandot 2021 elején álmodtam meg. Új otthonba, ismeretlen településre költöztünk, a covid miatt alig járt a lányom óvodába, a fiam pici volt, szerettem volna valami szakmaival, rugalmasan (alvásidőben) foglalkozni. A Természetes játékok Facebook csoport egyik adminjaként sok eladó, játékba alig került játékot láttam. Na meg a lányom csak kiskonyházni akart, semmi mást nem lehetett vele játszani, és rettentő unalmas volt már nekem. Szerettem volna vele játszani, de nem azt.

A változatosság érdekében elkezdtem halmozni a játékokat (a kiskonyhában és azon kívül is). De a megélt tehetetlenség tovább dolgozott bennem és megszületett az aLapKaland kártyacsomag ötlete.

Rengeteg ötlet van a tarsolyomban, ennek is eredménye az eddigi nyolc kártyacsomag. 

Szeretnék a kártyacsomagokkal segíteni, hogy változatosabb legyen a játék otthon és az utazás során, hogy játékba kerüljenek porosodó tárgyak is, hogy a szülők is élvezzék, hogy a gyerekeknek lehessen a kezébe adni valamit, ha a képernyő elől szeretnék felállítani őket, ha unatkoznának, ha elvesztették a szülők az utat a gyermekükhöz a hétköznapi rohanásban, ha az indulatkezelést szeretnék együtt tanulni vagy tanítani.

A kártyacsomagok tervezésekor a kapcsolódás, a természetes anyagok, a fenntarthatóság, az egyszerűbb gyermekkor, a képernyő minimalizálás, az együtt töltött minőségi idő, a játékon keresztüli tanulás, a pozitív fegyelmezés szemlélete vezérel. 

Egyrészről remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy újra és más módon felhasználhassuk a meglévő játékokat, másrészről mi az, amit kiemelnél a kártyákkal kapcsolatban? 

A kártyák nem tartalmaznak direkt utasításokat. Szerettem volna az ajánlások mellett szabadságot hagyni, hisz a szabad játék az, ami igazán kell a gyerekeknek. 

A szabad választás a felkínált lehetőségekben is megmutatkozik. Nem tetszhet minden ötlet, de ezek személyre szabhatók vagy kiindulási alapot jelenthetnek. 

Milyen tematika szerint készülnek a pakklik?  Hogyan lehet velük játszani? Mi történik a pakkli kibontása után?

A szülő és a gyerekek közti játékosság segítése, mellett a kártyacsomagok tervezésekor a gyermeknevelés támogatása is fontos számomra. Olyan eszközöket szeretnék adni, amik kéznél vannak, amíg szükség van rájuk, amíg nem válnak “belsővé”. 

Ajánlani szoktam, hogy elsőként a szülők vegyék kézbe a csomagokat, ismerjék meg a kártyákat és ezután kezdjenek el játszani a gyerekekkel. Minden kártyacsomaghoz használati utasítás tartozik, ami inkább javaslat. Használhatnak egy kártyát, többet, választhat a gyermek vagy ajánlhat a szülő. 

Hány éves kortól ajánlod, milyen típusú gyerekeknek? 

A kártyák (aLapKaland, ÖtletKalap, Indulat-aLap, Szeretet-aLap, Úti Lapok)  többnyire a szülőnek segítenek. Neki adnak ötletet arra, hogy ha beszűkülne a játéktevékenység, ha nem tudja, hogy mit csináljanak a gyermekkel, hogy segítse a gyermeke indulatait kezelni, hogy kapcsolódjon hozzá, amikor tele van a feje minden mással, akkor legyen kéznél több egyszerű ötlet, és ne a kialvatlanságtól alig működő emlékezetét kelljen megerőltetni vagy a telefonon valahol elmentett anyagok között kelljen keresgélnie.  

A papír alapanyag miatt alapvetően 3 éves kortól ajánlom a kártyacsomagokat. 

Még egy fontos kérdés: Ki készíti ezeket a gyönyörű grafikákat?

Az illusztrációkat négy kártyacsomag esetében Csibi Boróka készítette. (A többinél a grafikusok munkája nem művészi alkotás, így ők nem is kérték a nevük feltűntetését a kártyákon.) Az egyeztetések során megjelöltem egy-egy rajz témáját, miközben igyekeztem minél több alkotói szabadságot hagyni Borónak. Szeretem, hogy ilyen formában a művészet és egy másik édesanya látásmódja is megjelenik a kártyákon. 


A LapKalandot megtaláljátok a Facebookon, az Instagramon, a weboldalán pedig több érdekes interjút olvashattok magyar anyukákkal.

Érdekelnek a kártyás játékok? Irány a Fajáték ajánló Másanyagú rovata!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights