Akit körbevesz a cirbolyaillat – Laboratorio di Kontár Veronika

kontár veronika

Kijelenthetem, hogy készítettem már pár interjút életemben, de a Kontár Veronikásat sosem fogom elfelejteni. Nem is számít, hogy mit kérdezek, csak mesél és mesél, és annyira magával ragad olvasás közben, hogy komolyan elgondolkodtam azon, hogy egyáltalán betegyem-e a kérdéseket az interjúba. Aztán végül betettem, de csak azért, hogy kényelmesebbé tegyem az olvasást. Interjú az Olaszországban élő Kontár Veronikával, a Laboratorio di Kontàr Veronika tulajdonosával.

Árlista a cikk alján!

Mesélnél kicsit magadról, honnan jött a fa megmunkálásának szeretete?

A ‘Laboratorio di Kontar Veronika’ keretein belül most nagy többségben havasi cirbolyából készített fa figurák formázásával foglalkozom. Csodálatos nyersanyag, amelynek a változatossága és a feldolgozás számtalan lehetősége rendkívül inspiráló volt számomra is.

A fa megmunkálásának szeretete nálunk családi vonás. Anyai ági dédapám faragott, főként a bukovinai székelység történelmét megörökítő táblákat, nagyapám pedig szövőszéket készített hagyományos famegmunkálási módszerekkel, gépek nélkül. Az ő műhelye mély nyomot hagyott bennem. Általánosságban elmondható, hogy a tárgyalkotáshoz szükséges nyitottságot, motiváltságot, rengeteg tudást és talán némi tehetséget a szüleimtől, felmenőimtől örököltem. Akadnak bőven köztük elismert személyek különböző művészeti vagy tudományterületeken. Emiatt az örökség miatt is nagyon fontos számomra a tárgyi környezet, amelyben élünk, dolgozunk és a gyermekeinket neveljük.

A tárgyalkotás elmélete és gyakorlata az a terület, amivel kapcsolatban igen szívesen írok és beszélek. Éppen a közeljövőben lesz szerencsém a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szakmai napok sorozata keretein belül bemutatkozni. Ennek a programsorozatnak a középpontjában most a szakmák találkozása áll. Megtiszteltetés volt a meghívás és szívesen készülök rà. Hasonló gondolatokat lesz módom ott megosztani, mint amikről itt is szó esik.

Nagyon inspiráló lehet az az élettér amiben dolgozol, mesélnél róla? 

Az otthonunkat igyekszünk úgy alakítani, hogy biztonságos, esztétikus és mindenki számára átlátható és inspiráló környezetet teremtsünk benne. A használati tárgyak megválogatása, az életmód, a korábbi és folyamatos tapasztalások mind afelé irányulnak, hogy egy olyan élet-környezet alakuljon ki, ami a természet alapvető ritmusával, ciklikusságával összehangolt, az ember természetes teherbírását figyelembe vevő, nyugalmas, azaz szellemi, testi, lelki fejlődést támogató egységet tarthassunk fent. 

A gyermekekkel együtt hangolódni a természet ritmusát követő ünnepekre, a földdel, élőlényekkel kapcsolatos munkákban való együttes részvétel nagyon fontosak a számomra. Nem egyszerű feladat ezt a sok mindent összehangolni, rugalmasságot, türelmet, kitartó, kemény munkát igényel. A mindennapjaink része a favágás, a tűzzel való együttélés is. Magam sütöm a kenyeret, amit csak tudunk a ház körül és a háztartásban magunk készítünk, vagy használtan szerezzük be, tehát jellemző a megszokottnál úgymond lassabb életmód. Ez a lassított életvitel valójában szüntelen jelenlétet igényel.

Hálás vagyok, hogy olyan luxus körülmények között van módunk élni és dolgozni, ahol hatalmas erdővel vagyunk körülvéve, mégis elérhető távolságban van minden. Van módunk egy egyre inkább fenntartható gazdálkodás felé fejleszteni a területünket. Ez sok munkával jár, az pedig gyakran felfordulással. A fejlődéssel, építkezésekkel és gyarapodással sok átmeneti megoldás is tarkítja a hétköznapokat. 

Jómagam, mint tárgyalkotó olyan használati tárgyakat igyekszem létrehozni, amik kísérletek arra, hogy megtaláljam a harmóniát jelentőségteljesség, funkcionalitás és esztétikum közt. Ennek a tere a Laboratorio di Kontar Veronika. Legyen az textil vagy fából készült tárgy. Tanult és örökölt szakmám ugyanis a takács és szőnyegszövő mesterség. Örökölt, mert anyai ági örökségem, amit tovább viszek. Tanult, mert végzettséggel is rendelkezem. Remélem, hogy a szövőszékekhez is hamarosan visszaülhetek. Azok most ugyanis, ugyan felvetve, készenlétben állnak, most mégis letakarva várják a sorukat. 

Jelenleg a műhelyben leginkább állatfigurákat és más kiegészítőket készítek. Szeretem a fafigurák varázsát, készítésüknek több évszázados, évezredes hagyománya van. Kisebb, nagyobb cégek, manufaktúrák, szerveződések, és számos csodás egyéniség kínál fából készült állatfigurákat szerte a világon. Szemet gyönyörködtető változatosságban születnek ezek a stilizálások. Ki-ki ízlése és anyagi lehetőségei szerint válogathat köztük. 

Jómagam is kezdetben a saját két kicsi fiamnak készítettem a figurákat, míg végül van szerencsém másoknak is örömet okozni velük. A kezdeti elgondolás az én esetemben sem volt más, mint hogy a mindünket összekötő általam is elkepesztő fontosságúnak tartott ‘minimális károkozás’ elve mentén, magam, magunknak készítsem el, helyileg elérhető alapanyagokból és rendelkezésre álló szerszámokkal ezeket. A mai napig, minden tekintetben igyekszem ez alapján, legjobb és folyamatosan fejlődő tudásom szerint, mindennemű felelősségem tudatában kiadni a kezemből a tárgyakat. Így fontos például az is, hogy ezek nem ‘játékok’.

Mesélj kérlek a cirbolyáról!

Nagyon fontosnak találom a helyi alapanyagok használatát. Az energiák és anyagok ésszerű felhasználása végett is és azért is, mert fontosnak tartom megélni azt a teret és időt, amiben létezem. Így találtam rá a cirbolyára is. Magas hegységben élünk és nem messze tőlünk, kicsit magasabbra honos a havasi cirbolya (pinus cembra) ez a fenyő egyébként a Kárpátokban is ismert. Csodálatos növények, minden részletében.

A faanyag, amit belőle állítanak elő szemet gyönyörködtető. Jellegzetesen csomós, évtizedekig illatos.  A mintájának, színének, az árnyalatok változatosságának, a csomósságának köszönhetően minden deszka különleges. Helyileg évszázadok óta használják faragások anyagául. A belőle készült szobabelsők és bútorok igen közkedveltek. A növény több része is hasznosítható a magjától kezdve egészen a belőle készült fa forgácsig. Ismert a gyógyászatban is. Számos jótékony hatása említett a szakkönyvekben. Érdemes utána olvasni, tanulmányozni.

Néha, ha kapok ajándékba különlegességeket, kivágott fákból mutatóba darabokat, azokból szívesen kísérletezek. Ezekből különlegességképpen egy-egy csiszolt darab kerülhet a ‘kövek’\’kristályok’ közé. Korábban vásároltam tölgyet is, amiből apró (!) kiegészítők készülnek. A madárkák és a ‘fűcsomók’. Ezeket csiszolás után kókuszolajjal fényesítem.

A többsége, tehát a cirbolyából készültek, valóban, natúr, kezeletlen figurák. Mivel a cirbolya viszonylag olajos és félkemény faanyag, hagyhatom a kész alkotást kezeletlenül. Így érvényesül a jellegzetes és varázslatos illata és az olajosságának hála szépen sötétedik, tompulnak az élek és gyönyörűen látszik rajta a használat. Így lehetőséget hagyhatok másoknak is a festésre, vagy bármilyen kívánt felületkezelésre. 

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a fa természetes tulajdonságait. Élő anyag. Minden darab egy kicsit más. A megmunkálás sajátosságaiból következően is és abból az egyszerű okból kifolyólag is, hogy minden darab fa amiből, minden nap, amikor, ahogyan készülnek más. Mint ahogy minden élőlény maga egyedi. A fa tulajdonságai adottak. Idővel vetemedhetnek, elszíneződhetnek, foltosodhatnak, bolyhosodhatnak. Kis kéznyomok meglátszódhatnak rajtuk. Beltéri használatra javaslom őket. A napfény, nedvesség károsíthatja.

Hogyan készülnek a figurák?

Hála annak, hogy a faanyag a közelünkből származik, követhető számomra minden mozzanat, amíg a fa az eredeti elő helyétől a házunk udvarára kerül. Magunk szeleteltetjük, majd a szeletelt deszkák az udvarunkban száradnak, megközelítőleg egy évig. Később a gyalulás után, újra felpakolva várják a sorukat. Az ezután következő munkafolyamatokat mind magam végzem. Csak a formák kivágásában segédkezik az utóbbi időkben a párom. A tervezéstől, tehát a rajzolástól, kezdve az utolsó csiszolásig mindent és minden darabot magam készítek el. Sok egymásra épülő munkafázis. Sok-sok lépés, poros, gondos munka, míg egy deszkából kikerülnek ezek a tárgyak. Nem népi hagyományőrző famegmunkálás ez, hanem kisgépek segítségével dolgozom egy aprócska műhelyben. Minden darabot addig forgatva, formázva, míg a következő lépésben az utómunkálatok következhetnek. 

Nagyon szeretek megvizsgálni minden kezembe került darabot, kis időt szánva rá. Megfigyelni a mintázatát, felfedezni a benne rejlő formákat, lehetőségeket.

A simább, homogénebb, világosabb részekből készülnek a készlet állatfigurái, erdei\mezei és háztáji állatok, európai környezetünk jellegzetes figurái. A különlegesebb részekből, csomósabb, látványosabb mintázatú részletekből készülnek a fák, vagy egyszerű építők, kiegészítő elemek. A legeslegkülönlegesebbekből pedig kis kunyhókat tervezek, ezek megismételhetetlen, mégis gyakorta hasonló formák. 

Minden darabnak, minden részletnek feladata van, semmi nem vész kárba.

Rengeteg elképzelés és terv, félig kész forma sorakozik a polcon és hála az érdeklődő közönségnek, úgy hiszem van módom ezeket megvalósítani. Alig várok minden adandó alkalmat, szabad percet, hogy tovább kísérletezzek és bemutathassam az eredményt. Nagyon izgalmas. A vár elemek és a kis templom is ilyen kísérletek. Talán a közeljövőben lesz módom a festés terén is több tapasztalatot szerezni. 

Vannak jellegzetességei a figuráidnak?

A formák az állatok valós formájából, a stilizálás módja a népi játékok egyszerűségéből ihletődik. A vonalvezetés a szemnek kellemes, dinamikus, áramvonalas. A figurák éppen annyira kidolgozottak, hogy felismerhetőek legyenek, de engedjék a vele foglalkozó képzelőerejét szárnyalni. Minden egyes darab átgondolt tervezés eredménye. A fát más természetes anyagokkal is kiegészítem. A lófélék sörénye, farka kenderből, vagy színes pamut fonalból készül. Az unikornisok szarvát nemezelem. A korábban a szövetek előállításához felhalmozott csodálatos fonal -szín- gyűjteményem így új szerepbe került.

Az utómunkálatok is sok lépésből állnak. A lófélék, különösen az unikornisok elkészítése időigényes. A színek válogatása, fűzése és illesztése mind koncentrációt és folyamatos kapcsolattartást igényel. Sokszor nagy bánatom a távolság, hiszen csodálatos lenne, ha módunk lehetne arra, hogy személyes találkozások keretein belül, együtt válogathassuk ezeket a gyönyörű színeket. Képernyőkön keresztül maga a kapcsolattartás sem ideális, hát még a színválogatás. Pedig mennyire inspiráló és vidám alkalmak ezek. Csodálatosan szép és bátor elképzelések. 

A teljes folyamat felölel több olyan területet, amiben szívesen tevékenykedem. Az erdőjárás, a nyers fa feldolgozásán át a finomcsiszolásig, a tervezés, a színek rendezése, fonalakkal való foglalkozás, a nemezelés, a kézi öltögetés és gépi varrás – hiszen a csomagoláshoz használt vászonzsákokat is magam szabom, varrom – a szemek és a Paripák homlokán a csillag festése…és sorolhatnám. Sok részlet, gondos munka összessége ez a látható, kézzelfogható végeredmény. 

Természetesen annak ellenére, hogy a folyamatok nagy részét magam végzem, csakis csapatmunkaként tud ez megvalósulni. Családi támogatás nélkül lehetetlen lenne. Az adminisztrációban is több területen van nagy segítségem. Hatalmas köszönet ezért a nagy segítségért, így jobban koncentrálhatok a műhelymunkákra. Csodálatos, új kapcsolatokat, barátokat köszönhetek ennek. 

Számomra ez az az összesség, amin keresztül adhatok és kaphatok.  Nagyon szeretem minden momentumát és kimondhatatlanul hálás vagyok érte. 

Ismerd meg Kontár Veronika többi alkotásait: Monyó babák


Laboratorio di Kontàr Veronika Facebbokon elérhetősége

Megerendelésed a Facebookon vagy e-mailben adhatod le.

Up!
Verified by MonsterInsights