Öt kérdés interjú – Skubizd

skubizd

Kijelenthetjük, hogy a Skubizd talált egy piaci rést a nyílt végű fajátékok tárolásának újraértelmezésével. Egészen zseniális például, hogy rájöttek arra, hogy Grapat szetteket úgy is lehet a helyükön tartani, hogy közben folyamatosan játékra csábítanak. A horgolt játéktartóikkal már szemezgetek egy ideje, és most sikerült azt is megtudnom, hogy hogyan lehet megfelelően kitisztítani ezt a típust. Horog Enikővel, a bodonhelyi székhelyű Skubizd családi vállalkozás egyik alapítójával beszélgettem.

Hogyan jött az ötlet, hogy tárolót készítsetek a Grapatoknak? Hogyan készülnek ezek a tartók? 

Az ötlet az onnan jött, hogy észrevettük, hogy az emberek keresik ezeknek a játékoknak a tárolási lehetőségeit, és erre itt Magyarországon még nem specializálódott senki. A tárolók borovi fenyőből készülnek, melyet táblásítva vásárolunk meg, majd ezt egy asztali fűrész segítségével méretre vágunk. Ezt követően állványos fúróval egyesével fúrjuk ki a lyukakat a táblákba.

Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a lyukaknak a kicsiszolása géppel, majd a szélek marása, a tároló gépi csiszolása, és utolsó lépésként minden lyuknak, és az egész táblának a kézi csiszolása. Ezután, ha tartalmaz a rendszerező rudakat is, akkor jöhet ezeknek a vágása, csiszolása, és ragasztása a táblába. Azt hiszem a leírás is érzékelteti milyen sok munkaóra van egyetlen tároló elkészítésében. 

És a horgolt kosarak? Hogy jött az ötlet, hogy játéktárolót készítsetek?

Két ember, két hobbi, egy közös álom a Skubizd. A hobbjiainkat fontuk össze, és így jöttek ötletként a horgolt tárolók is. A kisfiúnkat szerettük volna minél természetesebb alapanyagokkal körbevenni a szobájában és olyasmivel, amit mi készítünk. Az ő kis lénye, a játékai, a szükségletei hozzák a mi ötleteinket is jórészt. 

Milyen tapasztalataid vannak, milyen az optimális játéktartó?

Szerintem az a legfontosabb a játékok tárolásában, főleg ha ezek természetes anyagúak, hogy amiben tároljuk, azok is természetes anyagúak legyenek. Nekünk a fa a kedvenc minden tekintetben. Amiért olyan népszerűek és jók, ha a gyerekek fa és más természetes anyagú, textúrájú játékokat fognak a kezükben, ugyan ezért jó, hogy ha amiben benne van, azok is ilyen anyagúak. Amit mi még szem előtt tartunk, az az, hogy gyerekkézre álljon.

Megfelelő méretűek legyenek egy Grapat tárolón a rudak közti távolságok, vagy az érmeknek a kivágása, hogy a gyerekeknek a lehető legkényelmesebb legyen azokat kivenni. Nagyon ügyelünk a csiszolásra is, hogy ne legyenek érdes részek a fa felületeken. Végül pedig ami nem elhanyagolható, hogy a tárolóink nem csak tárolásra jók. Ösztönzik és játékra hívják a gyerekeket ezekkel a tárolási megoldásokkal.

Plusz lehetőségeket biztosítanak, pl: fejleszthetik velük a finommotorikus készségeket, szem-kézkoordinációt, színtanulásra használhatják, színpárosításra, számolásra, formafelismerésre, méretfelismerése, vagy egyszerűen csak pakolgatásra, mindezt úgy, hogy meghagyják a szabad játék szellemét. 

Hogyan lehet védeni őket? Adnál néhány tippet és trükköt?

A játékrendszerezőinket nem kezeljük semmivel, ezek teljesen natúrak. Így könnyebben lehet lecsiszolni róla bármilyen kis külső behatást, de a legfontosabb, hogy meghagyjuk az eredeti textúráját, hogy minél természetesebb legyen a kis kezeknek. A bútoraink kapnak gyerekbarát lakkréteget, ezt enyhén nedves kendővel lehet törölni. Az esztergált termékeink nyálálló, gyerekbarát olajat kapnak, ezeket is enyhén nedves ronggyal lehet áttörölni. Használattól függően érdemes lehet évekkel később ezeknek az újra olajozására, amit egy csiszolás előz meg. Ezt látni fogjuk rajta, amikor már nem az a fényesség van a fán, kopottas hatása lesz. Mindegyik fonott tárolót lehet kézzel tisztítani, persze a fa részek nélkül. A kisebbeket gépben 30 fokon, alacsony centrin, mosózsákban lehet mosni, a nagyobbakat kézzel ajánlom.

Milyen tárolóitok vannak még? Tervezitek szélesíteni a fából készült tárolók palettáját?

Szinte az összes Grapat termékre van már tárolónk, most ami éppen folyamatban van, az a mandalák tárolója lesz. Ezzel párhuzamosan készül majd a Sumblox-hoz is fa láda. Stockmar krétákhoz is vannak tárolóink már egy jó ideje. A maroktéglára és a sima krétákra is. Folyamatosan bővíteni fogjuk a pelettánkat, kicsit majd a könyvtárolásba szeretnénk elmélyülni. 

Egyedi kérésre is gyártotok? Például kisautó tartó állványt? 


Igen, nagyon sok egyedi megrendelésünk van, amiket kifejezetten szeretünk is. Igyekszünk mindenkinek az igényeit kielégíteni. A bútoraink, leginkább az ágyaink is ezért örvendenek ekkora sikernek, mert mindenkinek teljesen egyedileg, személyre szabott méretekkel, magasságokkal, formakialakításokkal készítjük el. 

A fára horgolás az egyik legkedvesebb dolog a világon, honnan szerzed az inspirációt?

Mindig igyekszünk összefonni a két fő anyagunkat, a fát és fonalat, ahol csak tehetjük, és ilyen ötleteléseink eredményei ezek. Konkrétan én nem láttam előttünk még ilyen termékeket itthon, ahol fát horgolnak be, vagy fára ráhelyezhető horgolt kalapokat, lombokat készítenek, de külföldi oldalakon sem igazán. Inkább a nemezt látta megjelenni a fákkal összekombinálva, ami szintén egy csodálatos párosítás szerintem. Aztán azóta persze már jelentek meg többen ilyen fára horgolással, de a piac és a vásárlási igény is igen nagy, valamint az ízlés is elég széles skálán mozog, úgy hogy elférünk szerintem. 

Kikből áll a Skubizd?

A Skubizd egy házaspár közös kis álma. Kocsis Miklós, az asztalos, és Horog Enikő a jelenleg főállású édesanya áll mögötte. Ez a mi kis szerelem projektünk, a második gyermekünk. 

Milyen anyagot használsz? Honnan szerzed be őket?

A fa termékeinkhez borovi fenyőt, bükkfát és kőrist használunk. Első kettőt megfelelő fatelepekről táblásítva, utóbbit pedig erdészettől szerezzük be. A fonalaink eddig pamutfonalak voltak, most váltottunk újrahasznosított pamut fonalra és lehet, hogy innen is váltani fogunk eggyel feljebb, OEKO-TEX tanúsítvánnyal rendelkező fonalakra. Ezek a fonalak egyébként Lengyelországból érkeznek be. Az egyensúlyhinta matracainkhoz az anyagot Szlovákiából szerezzük be jórészt és minimum OEKO-TEX tanúsítványosak, de most már GOTS tanúsítványos anyagaink is vannak.

A Skubizdot megtalálod a Facebookon és a weboldalukon!

A Skubizdot megemlítettük itt : Grapat Lola szett

Up!
Verified by MonsterInsights