Öt kérdés – helART

Jó ideje nézegetem a HelART termékeit és mindig megkönnyebbülten gondolok arra, hogy ha a kisfiam elsős lesz, akkor is tudok számára olyan eszközöket, játékokat adni, amik segítik az elmélyült gondolkodásban. Hiszek abban, hogy a lelassulást segítő, önmagukat adó játékok világmegváltók lehetnek. Szerencsére Helga is hasonlóan gondolkodik, szeretem az ideológiát, amit a termékeivel képvisel: játszva tanulni és megszeretni a tanulást. Beszélgetés Nagy-Somlai Helgával.

A weboldalat böngészve sok hasznos infót kaptam rólad, saját üzleted van, kizárólagos forgalmazója vagy a kedvenc krétafesték termékcsaládodnak. Megannyi workshopot tartasz, hogy csak párat említsek képtranszferálás, bútorfestés, hobbikárpitozás. A fajátékok készítése adja magát, azonban ezzel az iránnyal csak idén kezdtél komolyabban foglalkozni. Mi volt az, ami miatt megszületett az elhatározás a fejedben?

Főleg a krétafesték forgalmazás és a workshop helyszín miatt nyitottam az üzletet 2019 szeptemberében, de  idén májusban bezártam, részben azért mert a pandémia nem igazán engedte a worksopokat illetve mert annyira sok lett a mindenféle munkám, hogy nem tudtam már párhuzamosan működtetni, alkalmazottat meg nem találtam, no meg a matek sem jött volna ki túl jól. Presztizsből fenntartani egy ilyen helyet meg nem igazán szerettem volna. Nagyon régóta alapköve az életünknek a fa, minden szempontból: asztalos a férjem, faházban élünk az erdő mellett  így ez a munkánk és a mindennapi környezetünk egyben.

A fajátékok egy nagyon banális sztorival érkeztek konkrétan az üzletbe hozzám januárban: Egy kedves vásárlóm besétált hozzám, kezében egy tálcányi natúr fadarabbal -ami mint utólag kiderült, egy Grimms négy évszak építő volt – hogy legyek kedves lefesteni neki szivárvány színűre. Ebben a pillanatban engem ez a Világ beszippantott és elvarázsolt 🙂 

Hogyan kerültél közel a fajátékok világához?

Lefestettem a fent említett építőjátékot és 2 nap múlva már a műhelyben volt a saját lombfűrészem 🙂 ( Nyilván itt sokat hozzátett a sztorihoz a férjem, aki tudta mivel és hogyan lehet hasonló dolgokat készíteni, valamint még aznap lementem Szombathelyre és egy hársfa padlóval tértem haza 🙂 Persze azóta rengeteg kísérletezés, tesztelés és tervezés történt, de úgy érzem, lassan de biztosan kialakul a stílusom és a termékpalettám is.

Melyek azok a termékek, amiknek a megalkotása még téged is megleptek? Hogy el tudod készíteni, hogy ilyen sikeres, vagy bármilyen szempontból. 

Az állatcsaládok óriási sikere volt számomra a legmeglepőbb, pedig utólag belegondolva, már az elején is tudhattam volna, hogy ez lesz az én utam, hiszen a legelső darab amit a lombfűrésszel kivágtam, egy mama elefánt és kiselefánt kompozíció volt. Aztán mostanra már számos saját tervezésű állatcsalád rendelhető nálam, de egyedi elképzeléseket is szívesen megvalósítok.

A készségfejlesztő játékok, mint a Tetris, a szivárvány kirakó, a különböző író és betűtanuló táblák milyen alapgondolat mentén születnek? 

Igyekszem olyan játékokat kitalálni, amik valóban nyílt végűek és így nem öt percig érdekesek a gyerekeknek. Egy kedves ismerősöm egyszer így magyarázta nekem a Steiner-i (Waldorf-pedagógia) alapelveket: Egy műanyag piros horgászbot az mindig csak egy horgászbot lesz, míg ha csak egy botot adsz a gyerek kezébe, akkor az lehet varázspálca, horgászbot, rajzeszköz a homokba, túrabot, sátortartó vagy bármi más, amivel a gyerek felruházza. Ez a nyílt végű játékok lényege szerintem, sok funkció, fantázia és kreativitás.

Hiánypótlók a tanulótáblák, amikben megtalálhatók a tipikusan magyar karakterek is. Honnan merítesz ihletet?

Sokszor keresnek meg egyedi kérésekkel és ezeket igyekszem megvalósítani, viszont abszolút nem titkolom, hogy a fő inspirációk mindig a Pinterestről érkeznek, hiszen a spanyolviaszt feltalálni ma már szerintem szinte lehetetlen, viszont ezek az inspirációk minden esetben csak alapul szolgálnak, saját rajzokat és terveket készítek az új projektekhez.

A tanulótáblák és más Montessori eszközök esetében sok tényezőből áll össze a projekt,hiszen fejlesztő pedagógusok véleményét is ki szoktam kérni, hogy biztosan rendben legyen az eredmény, valamint mivel ezeket az eszközöket CNC-vel marjuk, így kollégám, István, akivel a CNC projekteket készítjük is sokat hozzátesz a fejlesztésekhez. A CNC nem olyan mint a lombfűrész, tervezni és rajzolni kell mielőtt a marópálya elindul. A gyöngybetűs tanuló táblánál például kifejezetten megkértem egy tanárnőt, hogy nézze át, valóban ilyenek-e a betűk, amit a kiselsősök tanulnak. Aztán minden egyes karaktert meg kellett hozzá rajzolni, hogy a gép úgy marja bele a bükkfába, hogy az egy fa ceruzával könnyen lekövethető legyen.

A kisiskolásoknak készült fejlesztő játékoknál mire kell különösen odafigyelni? Nem csak a faanyagra gondolok, de például szempont hogy élvezzék a játékot de közben kihívás is legyen? 

Szerintem amúgy is ez lenne a legfontosabb szempont a 6-10 éves gyerekek oktatásán: játszva tanulni és megszeretni a tanulást! Ebben nagyon sokat segíthet a pedagógusok kreativitása, a rendelkezésre álló eszközök és a gyerekek lelkesedése. Szerintem mindhárom dolog egyformán fontos és mindegyikhez hozzá tehetnek a nyílt végű játékok. Mindig az a legfontosabb, hogy egy egy eszköz sok funkciós legyen, sokfélét és sokféle módon lehessen játszani vele! Tudod, a piros horgászbot 😉

Hogyan döntöd el, hogy mi az amit készletre is gyártasz, és mi az, ami csak egyszeri alkalom volt? Pl: kirakós képes táblák, tornászok, stb

A kirakók kifejezetten az én örömömre készülnek, amikor kedvem van (mindig)valami újat rajzolni, olyankor általában készítek egy-egy darabot, de ezek tényleg pillanatnyi alkotások, emiatt nincs belőle sorozatgyártás. Többnyire egyébként azokat a játékokat készítjük készletre, ami CNC projekt, mert ott annyi előkészület szükséges, hogy csak így gazdaságos a gyártás. Nem olyan régen készült például egy szivárványos játék, ahol furatokba kell golyókat illeszteni , na azt például háromszor rajzoltuk újra, mire olyan lett, ahogyan én szerettem volna. Ez több óra munkát jelent úgy, hogy még semmi produktum nincs, de mégis több verzió már a gépen elbukott 🙂

Bemutatnád kérlek a panelház projektedet? Ez egy egyszerű és nagyszerű kombinációja a szerep-, és építőjátékoknak.  

A PANELház szintén egy olyan történet, amikor valaki szeretett volna valamit, ami nekem is megtetszett annyira, hogy érdemesnek láttam arra, hogy időt szánjak rá, illetve hirtelen többen is szerették volna, így pedig pláne szuper lett a projekt. Kb 2 hét volt amíg mindenkivel egyeztetve kialakítottuk az elemek formáját és darabszámát, ablak és ajtónyílások méretét, pegdollokhoz és vonatsínhez, autókhoz igazítva.

A végső forma kialakulása után ilyenkor a következő feladat mindig az, hogyan tudjuk a faanyag, jelen esetben nyírfa rétegelt lemez tábla méretéhez optimalizálni, úgy hogy a lehető legkevesebb hulladékot termeljük. A városépítő elemek többnyire egyenesek, így ez egy szinte tökéletes CNC feladat, beállítod a gépet, elindul és megy, majd újra és újra és újra…

Amikor minden darabot körbemart a gép, először egy felületi, majd egy minimális élcsiszolás következik, végül a legjobb rész: a kipróbálás. Jelen esetben a 8 éves fiam volt a tesztelő és nagyon sokféle várost, épületet, házat készített belőle. Volt, hogy mind a 18 elemet egyben, volt hogy 4 külön épületet alkotva rakta össze, vonatsínnel és fákkal, állatokkal is kombinálva. 

Mely CE tanúsítvány termékeid érhetők el készletről? 

Három játékom rendelkezik CE tanúsítvánnyal: A CreaTRIS és  a Mukik, mindkettő építőjáték kategória és a tanuló táblák mindegyik változata, ide értve a Montessori inspirálta számoló dominókat is. Ezek mindegyike elérhető készletről, vagy maximum 2 hetes gyártási idővel, azonban mivel most nagyon közeleg a karácsony, ezért lehetnek átmeneti hiányok egy-egy termékből.

Nagyon szeretem a DIY szettjeidet. Egyrészt mindig szezonálisak, másrészt tényleg mindent tartalmaznak, amire szükség van az összeállításukhoz, és nem csak a gyerekekre gondolsz, felnőtteknek szánt szett is van. 

Nagyon szeretek alkotni és valamiért azt gondolom, az alkotás egy olyan élmény, amit mindenkinek át kell élnie, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, akkor is ha alapvetően nem olyan kreatív vagy nincs túl sok kézügyessége. Ezért igyekszem úgy készíteni a szetteket, hogy mindenkinek sikerélménye legyen vele, de mégis saját kezűleg készíthesse el azt.

A gyerekek nagyon szeretnek barkácsolni, a szülőknek pedig könnyebbség, ha nem kell ötletelni, mindent külön beszerezni, ezért próbálom mindig kompakttá tenni a csomagokat. A legnépszerűbb az unikornis PAKK, amiből saját, színes sörényű falovacska készíthető, de most például a karácsonyiak közül egyértelműen a mini Betlehem viszi a prímet, gyerekek és felnőttek körében egyaránt.

Milyen újdonságokra lehet számítani a jövőben? 

Januárban lesz egy újfajta natúr szivárványunk, ami 5 íves lesz, 24 cm széles, 4 cm vastag és 5 féle fából tervezem készíteni: juhar, cseresznye, kőris, éger és dió fából lesznek az egyes ívek.

Hogyan készülsz, készültél a karácsonyi dömpingre?

Sajnos nem túl ügyesen csináltam, ezért a sok rendelés miatt már október közepén le kellett zárnom a rendelési lehetőséget, de mostanra beértem magam és lassan mindennel végzek, így a következő három hétben egy Online Adventi Vásárt tartok a webshopban! Minden hétfőn, szerdán és pénteken feltöltöm az aktuálisan elkészült állatcsaládokat a shopba és ezt lehetősége lesz megvásárolni azoknak, akik lemaradtak, netán most kapnak észbe, hogy beszerezzék a karácsonyi ajándékot!

Szóval hajrá mindenkinek , www.helart.hu, legyetek résen  😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights