Hogyan lesz egy könyvtárosból a csillogó építőkockák hazai készítője?

Egyre népszerűek itthon is a fakeretbe zárt akrill kristályépítők. A műfaj hazai képviselőjét kérdeztük arról, hogy milyen folyamatok és benyomások inspirálták és várhatóan milyen új termékekkel bővül a palettája. Ismerd meg közelebbről Illés Ritát, a kristályköves fajátékok készítőjét, a Favorita Woodworks megálmodóját.

Mesélj kérlek magadról, mit lehet rólad tudni, hogyan indult az életedben a fajátékok készítése?

Illés Ritának hívnak, remélem már sokaknak csak egyszerűen Favorita vagyok. Kétgyermekes édesanyaként Pécsen élünk a családommal. Végzettségemet tekintve olasz nyelvtanár illetve könyvtáros-tanár vagyok. Ez utóbbi hivatást gyakoroltam hosszú évekig egyetemi illetve általános iskolai könyvtárakban. A gyerekekkel, diákokkal való játék és munka mindig közel állt a szívemhez. Nagyon szerettem együtt dolgozni velük, fantasztikusan együttműködőek, hálásak és inspirálóak.

Innen indult az irány, amivel foglalkozni szerettem volna, csak egy saját vállalkozás keretein belül. Segíteni, támogatni a gyerekeket és szüleiket, mégpedig olyan eszközzel, amellyel könnyebbé, élménytelivé tehetem mindennapjaikat. 2019-ben, pont a pandémia előtt született meg második kisfiam, Ádám, és ekkor kezdődött el életem eddigi legintenzívebb, legszélsőségesebb és érzelmileg leggazdagabb 3 éve, ami tart még a mai napig is.

A 2020-as év vitt arra a gondolatsíkra, hogy amellett, hogy szeretnék a gyermekeim mellett lenni, amikor szükségük van rám, szeretnék az álmaim alapján felépíteni egy saját vállalkozást, ami régi vágyam volt. Nagyobbik fiam, Levente, ekkor 9 éves volt, és szerencse, hogy amíg Ádival babáztam otthon, tudtam tanulni vele is az online oktatás alatt.  Ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy szerettem volna hely- és időfüggetlen dologgal foglakozni.

Férjem szintén vállalkozó, igaz Ő az élelmiszer szektorban, viszont megkaptam a támogatását, ami sokat segített, hogy elkezdjek ezzel mélyebben foglalkozni. Mindenképp szerettem volna itthon maradni Ádival 3 éves koráig, kihasználni, amíg együtt lehetünk. Így 2021-ben bevállaltam, hogy elindítom “éjszakai műszakban” úgymond a Favorita Woodworks-öt. Adok egy évet neki, hogy kiderüljön érdemes-e egyáltalán fogalakozni vele.


Hogy a fajáték honnan jött? Tudat alatti, vagy a sors akarta így talán…:) Nem sokkal Ádi születése előtt sajnos elvesztettem Édesapámat, aki hosszú ideig az erdészetnél dolgozott. Úgy nőttem fel, hogy mindig volt körülöttem valamilyen fa munka, amit Apu otthon készítgetett, szeretett nagyon fával dolgozni. Maga csinált korlátot, kerítéslécet, asztallábakat ilyesmiket, nem ez volt asztalos de nagyon ügyesen munkálta meg a fát, és szerette is csinálni. Én meg nézni, hogy mi készül. De ambícióm sose volt, hogy én is kipróbáljam. 

Milyen érdekes a sors…ha most látna, hogy mivel foglalkozom, vajon mit szólna hozzá? No, de nem ezért kezdtem el, legalábbis tudatosan nem emiatt, ez csak egy érdekesség arról, hogy mi az az út amit nekünk szán a sors, és mi irányít arrafelé.


Ahogy Ádi cseperedett szerettem volna tudatosabban olyan játékokat választani Neki, melyek nem ezek a megszokott műanyag játékok, amikkel őszintén megmondom nem szívesen ültem le játszani, egyszerűen unalmasnak tartottam őket. Mivel majdnem tíz év eltelt a két gyermekem születése között, kicsit kiestem a gyermekjátékok világából, ezért elkezdtem olvasgatni a témában.

Így ismertem meg az egyszerűbb gyermekkor világát, ami nagyon megfogott majd vele együtt a Montessori és Waldorf pedagógiát is. Közben rátaláltam a Természetes játékok csoportjára és nagyon megtetszettek a szebbnél szebb játékok, legfőképp a fajátékok. Egyszerűen húzott a szívem feléjük és azt vettem észre, hogy a gyermekeim is szívesen veszik kézbe, forgatják őket sőt, szagolgatják is a fajátékokat.

Én is imádom egyébként a mai napig az illatukat! Gyorsan el is dőlt, hogy nem fogom ismét a műanyag játékokat halmozni, inkább kevesebb, de jó minőségű szépséges fából, fémből és egyéb természetes anyagú játékokból választok a fiamnak. Nagyon szeretem a magyar fajátékokat, szívesen veszek magyar kisvállalkozótól, vannak kedvenceink is. Például imádjuk MM Woodworks bogárbandáját, vagy Kontár Veronika lovacskáját. De ez a lista hosszú, tudnám még folytatni!

Láttam, hogy egyre szélesebb körben éli reneszánszát az egyszerűbb, természetes játékokkal való játék így, miképp az én szívemhez is közel áll ez a fajta nevelési irányzat, arra gondoltam, én is készítenék olyan játékot, mellyel örömet szerezhetek gyermekeknek és ezáltal a szüleiknek is. 

Hogyan alakult ki, hogy akril kristályokkal kezdj foglalkozni? 

Hogyan jött a fával való párosítás? Olyat szerettem volna készíteni, amit még nem csinálnak itthon Magyarországon. Rengeteget kutattam, olvastam, agyaltam, ötleteltem, aztán végül megszülettek a Favorita kristályköves fejlesztő játékok. Az ihletet a Bauspiel adta, hiszen náluk láttam először hasonló kristályköves építő játékokat. 

Elkezdtem továbbgondolni az ötletet, hogy eltudnám képzelni a kristályokat másféle formájú fa elemekben is akár… aztán elindult vezérhangya a fejemben. Majd jött a megfelelő alapanyagok felkutatása, beszerzése, próbadarabok készítése.

Persze ez nagyon hosszú és nehéz folyamat volt pici gyerek mellett pláne. Volt, hogy zsákutcába futottam, megakadtam, de nagyon akartam, nagyon elszánt voltam. Én az a típus vagyok, hogy amit a fejembe veszek egyszer azt megcsinálom, véghezviszem addig nem nyugszom (nyilván ésszerű keretek között). Talán ennek is köszönhető az, hogy tavaly szeptemberben el tudtam indítani a webshopom a saját termékeimmel.

Hogyan készülnek az egyes darabok, a lumini és a kristályéptők?

Az ember azt hinné, hogy mi sem lehet egyszerűbb, mint a fa kockába fúrni egy akkora lyukat, mint egy kerek kristály, amit aztán csak bele kell ragasztani. 

Naivan persze én is ezt gondoltam…  aztán jött az apróbetűs rész, amit sehol nem olvasni, hogy milyen fából legyen, hogyan legyen az egyszerre szép, szimmetrikus, egyforma, gyerekbarát stb. 

Sokat kellett fejlődni, tanulni, amíg idáig eljutottam, ahol most vagyok. De ez nem baj, hiszen szívesen csinálom, és örömmel tanulok, igyekszek fejlődni mindig. Nagyon szerettem volna ha sok gyermeknek tudnék mosolyt csalni az arcára a játékaimmal, hiszen szívmelengető érzés látni, hogy örömet okoztam az általam készült játékokkal. Ez az érzés hajtott és ez hajt a mai napig!

A kocák méreteit, formáit magam terveztem/tervezem, olyat szerettem volna, ami se nem nagy se nem kicsi, stabilan építhető, és a köveket is megfelelően tartja. 

Három féle méretű kristálykővel dolgozom jelenleg, 18, 30 és 50 mm-es kristályokkal, illetve a luminikkel 2 méretben 30  és 50 milimétresekkel. Ezekhez a kő méretekhez igazítom a kockák méretét tervezésnél. Bár a felszerelésem megvan hozzá, de jelenleg időtakarékosság miatt úgy készíttetem az építő elemeket. A fúrás, csiszolás, festés és ragasztás folyamatait én csinálom. A festéshez gyermekbarát színtelen lazúrt használok, ez ad egy kellemes tapintást, kellemes illatot a fának illetve egy olyan felületet, amely jól tapadóan építhetővé teszi. 

A ragasztás talán a legkényesebb része az egésznek. Ezzel nagyon sok kört futottam, hogy minden szempontból ideális ragasztót találjak illetve,  hogy maga a ragasztás legyen tartós de esztétikus is. Főleg a luminik-nél van ennek igazán nagy jelentősége, ahol átlátszó követ kell a fába rögzíteni.

Milyen újdonságokra lehet számítani?

Mindig agyalok új dolgokon, ha minden úgy megy, ahogy szeretném, lesznek új formák még az építők között. Illetve biztos lesz olyan is ami menet közben alakul ki, vagy álmodok meg. Igaz nem fajáték, de nagyon szeretek még papír termékekkel foglalkozni, tervezek picit nagyobb gyerekeknek szóló egyedi papírtermékeket, matricákat, borítékokat is készíteni. Ezek kivitelezése is folyamatban van. Tehát célom egy gyermekeknek szóló, komplexebb kínálatot kialakítani a webshopban.

Mesélj kérlek a Activity táblákról is, tervezed bővíteni a kínálatot?

Az Activity tábla, szintén az a vonal, ami szerintem egy nagyon szuper elgondolás, és külföldön elég népszerűek is. 

Mivel nálunk is ez az ikeás Filsat asztala van a kisfiamnak, mindenképp ki akartam próbálni a táblákat és mi nagyon megszerettük őket! Tényleg jó kis kiegészítője az itthoni játékoknak! 

A pinterest oldalamra töltöttem is fel jópár játékot, amiket ezekkel a táblákkal játszottunk. 

Szintén nem volt még más hazánkban akkor, aki ilyen táblákat készített volna, ezért gondoltam, hogy hátha lenne rá igény itthon is.

El is kezdtem néhány táblát legyárttatni, grafikákat találtam ki hozzájuk. Viszont ahogy a kristályköves játékok egyre népszerűbbek lettek úgy csökkent a táblákra fordított időm és figyelmem. Nem tudtam velük érdemben annyit foglalkozni, bemutatni, reklámozni, amennyit szerettem volna. Mondhatni az építők elvitték a show-t… 

De! Ami késik nem múlik. Amint tudok nappal is dolgozni (szeptembertől remélhetőleg) tervezem újra elővenni őket. Szóval ez a kis vállalkozásom a Favorita Woodworks már én vagyok, kezd egyre jobban rámégni, mint valami bélyegző. 

Hihetetlen, de jó érzés nagyon, hogy talán nem volt hiábavaló az elmúlt év erőfeszítése. Ez az első év sorsdöntő volt, ugyanis el kellett döntenem, hogy visszamegyek-e utazó könyvtárosnak, vagy 100%-ban a Favoritával fogok foglalkozni. A döntés nehéz volt, de ha nem próbálom meg, soha nem tudom meg mi lenne ha sikerülne. Szóval Favorita győzött…nagyon várom, hogy a felszabaduló kapacitásomat erre fordíthassam!

Azt el szeretném még mondani, hogy mindeközben volt szerencsém megismerni sok, fantasztikus magyar játékkészítőt, akiket nagyon kedvelek és őszintén csodálom, elismerem a munkájukat! Sokszor inspirálnak, sokszor segítenek és élményt nyújtanak, egy csodálatos, támogató közösséghez tartozás élményét, ami nagyon értékes számomra! 

És végezetül de nem utolsó sorban, köszönöm innen is azoknak az anyukáknak, szülőknek, nagyszülőknek, akik bizalmat szavaztak, mikor a kristályköves játékot választottak tőlem és igyekszem ezután is szívvel-lélekkel készíteni őket, így örömet okozni még több gyermeknek!

A Favorita Woodworks munkáit megtalálod a Facebookon, az Instagramon, a TikTokon és saját weboldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights