Öt kérdés – Dream Piece Puzzle

Dreampiece

Nagyon kedves fajátékos ismerősöm ajánlotta figyelmembe a Dream Piecet. Tudtam, hogy miről van szó, nem lehet elmenni mellettük és nem csak azért, mert a hazai forgalmazó agilis és remek prófétája a játéknak, hanem azért sem mert egyszerűen gyönyörű, aki kipróbálta, imádja. (Igen, minden kommentet elolvasok) Ritkán van lehetőségem tini és felnőtt korosztálynak ajánlani játékot, nagyon örülök, hogy sikerült elcsípnem Sulok Gábort, a Dream Piece tulajdonosát.

Mit lehet tudni a Dream Pieceről? Ki tervezi, ki gyártja és hol? Milyen fából?

Ez egy tipikus karantén történettel indult, amikor a feleségemnek kerestem egy nagy külföldi kézműves oldalon egyedi ajándékot. Ő művészlélek, nem igazán örült volna semmilyen tucattárgynak. Ráadásul egy ideje már leszámoltunk a felesleges ajándékokkal: csak akkor lepjük meg egymást tárgyakkal, ha annak valódi értéke van.Amikor megláttam ezt a különleges, felnőtteknek szóló fa kirakóst, szinte beleszerettem. Megrendeltem, majd vártam. Ekkorra még nem is sejtettem, hogy ez lesz az alapja a Dream Piece-nek. Rengeteg terméket teszteltem le, és piackutatást végeztem. Nagyon boldog vagyok, hogy megtaláltam két jelenlegi partneremet, Vladimirt, aki egy Moszkva melletti kis műhelyben dolgozik, illetve Nikitát, aki a fehérorosz Vicebszkben él és dolgozik, ugyancsak egy kis műhelyben, egyéni vállalkozóként.

Emlékszem, hogy a sok vacak termék után el sem akartam hinni, hogy mennyire minőségi az a puzzle, amit ők előállítanak.  Mára már azt gondolom, baráti kapcsolatunk van, igyekszünk egymást segíteni az új termékek kialakításánál és a piaci terjeszkedésben. Ma már együtt validáljuk a termékötleteket és megosztjuk egymással piackutatásaink eredményét. Néhány hónap alatt sikerült elérnem, hogy Magyarországon – és számos európai országban – kizárólagos forgalmazók lehessünk.

Sajnos elég sok a hamisítvány, írtam egy cikket erről, érdemes elolvasni!

A Dream Piece alapját FSC minősített HDF fa és rétegelt nyírfa lemez adja. Ezek faipari termékek újrafeldolgozásából jönnek létre, így alkalmazásuk környezetbarát.

Sokan írják, hogy kiemelkedően jó minőségű kirakó. Mivel éritek ezt el?


Három, egymástól jól elkülönülő részre lehet osztani a folyamatot:
Az első a gyártási technológia kialakítása, ami rendkívül hosszú és költséges folyamat, ezeket minden famegmunkálással kapcsolatos vállalkozásnak be kell szereznie. Sorolhatom? Az anyagok kiválasztásán keresztül a gépek és egyéb kiegészítők vásárlása, kalibrálása, a tesztelések és a különböző specialitások, amik a termékek gyártásához szükségesek. Ennek a kialakítása hatalmas tapasztalatot igényel, illetve rendkívül sok anyagi és időbeli befektetést kíván, kevés az a gyártó, aki minden szempontból tökéletes terméket tud gyártani erős anyagból, égési nyomok, korom és gyenge, sérült darabok nélkül.

A második rész a puzzle kialakítása, amin először prototípus, majd piaci tesztet kell végezni. Sokszor át kell tervezni a puzzle darabjait, akár egészen kicsi, alig egytized milliméteres pontossággal, hogy az anyag megfelelő szilárdságot mutasson, és ne törjön el könnyen. Ezután jön a termék kereskedelmi validációja, ami egy nagyon költséges folyamat, és amelynek a végén csak a piactól megerősített termékek maradnak fenn a palettánkon. A harmadik részt pedig mi adjuk, szívesen mesélünk a gyártási folyamatról, arról, hogy mi az, amitől a mi termékünkkel nem fog csalódást okozni, és persze garanciát adunk a termékünk minőségére és eredetére.

A lézervágás mellett kézi munkára is szükség van, a manufaktúrákban milyen munkafolyamatokat végeznek?


A munkafolyamat nagyjából 80 százaléka kézzel történik, bár a leglátványosabb a lézervágó gép, mégsem ez végzi el a munka nagyobb részét. Első körben a faanyagot válogatják szét és vetik alá minőségellenőrzésnek. Ehhez egyesével végig kell nézni a lapok mindkét oldalát. Ahol a fa természetes tulajdonságai – vagy esetleg gyári hiba miatt –  nem teljesen homogén a felület, ott le kell selejtezni az anyagot annak érdekében, hogy a későbbiekben elkészített puzzle mindenhol erős és sokáig (dédunka is játszhat majd vele) tartós maradjon.


Ezután két külön folyamat indul el: behelyezik a HDF lapokat a lézervágóba, ami kivágja és gravírozza a dobozokat, majd ezeket kézzel összeillesztik és ráhelyezik az első panelre a figura referencia képét.
A másik folyamatban ráragasztják a fára a magas felbontású, fényes képet. Ezt berakják a lézervágóba, ami ezután szétvágja a puzzle-t. Ha kész, portalanítják a terméket és kézzel szétszedik. Ha hibát találnak benne, akkor az egész kirakót leselejtezik. Majd levágnak egy darab juta vásznat, ami a hasonló nevű növényből készült természetes anyag, behelyezik a dobozba, és beleöntik a puzzle darabkáit. Ez védi a terméket, ha szállítás közben mozog, hogy ne ütődhessen folyamatosan a doboznak és ne sérülhessen meg. Ez minden egyes darabnál így történik!


Ha mindezzel megvannak, bezárják a dobozt és behelyezik egy kartonba, ezután kerül a termék hozzánk.
Itt mi ismét egyesével átnézzük őket, nehogy egy – a szállítás közben – megsérült terméket kapjanak vásárlóink.
Ezután felcímkézzük és átadjuk a dobozokat szállítmányozási partnerünknek, aki raktározza a kirakókat, műanyagmentesen csomagolja és elszállítja. Ez egy környezetbarát szállítási mód, hiszen nem kell egyesével felvenniük a terméket tőlünk, hanem nagy tételben, kevesebb emisszióval tudják elszállítani. Ráadásul mi magunk is így tudjuk a leggyorsabban, akár másnapra kiszolgálni ügyfeleinket.

Mekkorák az egyes darabok? 

A puzzle darabjainak változó a mérete. Van termékünk, ahol nagyjából egységesen, oldalanként nagyjából három centi hosszúra tervezte a gyártó, de például a Szivárványos Sárkány kirakónkban akár egészen apró, egy centis darabok is találhatóak. Ezekről azért tudni kell, hogy nem véletlenszerűen készültek, hanem éppen így adják vissza a varázslatot, amit egy jól kidolgozott termék ad nekünk.


A legnagyszerűbb a darabokban az, hogy élmény megtalálni őket, hiszen hihetetlenül szépen kidolgozottak, és ahogy egyre többet fedezünk fel, úgy fog összeállni egy történet vagy koncepció. Amíg Hatalmas Elefánt kirakósunkban keleti témával találkozhatunk, addig pl. a Rejtőzködő Borz fa puzzle-ben egy komplett ökoszisztéma jelenik meg 40 állatos és növényes figurával, illetve benne egy extra összerakható kis borzzal. Ahhoz, hogy ilyen nagyszámú figura kerülhessen a többi játékelem közé, rendkívül precíz tervezés szükséges.

Méretüket tekintve négy termékünk is van, amiből nagyobb mérettel rendelkezünk, és van, ahol a kirakós darabszáma 300 feletti, ami fa puzzle-öknél a magas komplexitás miatt, soknak számít.

Melyik a legkedveltebb figura? 

Van néhány rendkívül közkedvelt figura, mint a Fenséges Hiúz, Szivárványos Sárkány, Rejtőzködő Kaméleon vagy a Bölcs Bagoly. Újonnan bevezetett Vörös Vadkutya kirakósunk is nagyon népszerűnek tűnik. Jelenleg termékpalettánk több dimenzióban fedi le a vásárlóink érdeklődését: vannak kifejezetten művészi, mandala és zen technikával készült puzzle-ök, és vannak hagyományosabb, digitális minták színezésével készültek. A kirakó figurái pedig vagy történetet mesélnek el, vagy egy tájat, illetve egy ökológiai mixet mutatnak be.

Mit lehet tudni rólad, az egyetlen hivatalos magyar forgalmazóról? 

Gábornak hívnak és a magánéletben egy 33 éves informatikus apuka vagyok, van egy gyönyörű és nagyon aktív 2,5 éves lányom, aki mellett nem unatkozom. Régen sokat utaztunk a feleségemmel különböző tájakon, közben rengeteg barátot szereztem, a világ minden részéről. Ezt az előnyt sokszor ki tudom használni az üzletben is, hiszen több külföldi barátom is segített a beszerzéseim lebonyolításában.Feleségem festőművész, így a magyar kézműves közösséget bizonyos szinten már ismerjük. Rengeteg tehetséges magyar artizán alkotó van, akiről keveset tudunk, pedig munkáik világszínvonalúak. Nagyon jó látni, hogy milyen összefogás van köztük, és eltökélt célom, hogy ennek a közösségnek hasznos tagja legyek, tapasztalataimmal segítsem ezen tehetségek felemelkedését, mert nagyon is megérdemlik.