Mit jelent a CE minősítés? Egy kiváló magyar fajáték készítő elmondja

Egyre több hazai fajáték készítő rendelkezik CE minősítéssel, ez az az apró jelzés, ami arról biztosítja a szülőket, hogy a gyerek kezébe adott játék nem jelent veszélyt a csemetére.


Akinek nincs CE minősítése, az igazából nem játékot, hanem dísztárgyat, dekorációt készít, ezért a terméke veszélyes is lehet. Mivel gyerekek játszanak vele, fontos, hogy CE minősítés nélkül csakis olyan készítőtől vásároljunk figurát, akiben teljes mértékben megbízunk és mindenképpen kérdezzük meg, hogy milyen festékkel, milyen anyagból készülnek a figurái! Magyarországon több hazai fajátékos is rendelkezik CE minősítéssel.

Biztosan van még más is, de közülük egyelőre csak egyet ismerek, aki magyar hatóság által kiadott CE minősítéssel rendelkezik és figuráit hivatalosan is 9 hónapos kortól lehet játékba vinni. Fózer Zsófia, aki megszelídíti a kemény bükköt is, nemrég megkapta a CE minősítését, ezért őt, a Fózi-Folt Kézműhely tulajdonosát kérdeztem a CE megszerzésének friss tapasztalatairól.

Miért volt fontos számodra, hogy CE minősítést kapjanak a figuráid?

Amikor indult a vállalkozásom, már akkor a céljaim között szerepelt, hogy a termékek megkapják a CE jelölést, mert hivatalosan onnantól nevezhetők játéknak. (CE = Conformitè Europëenne, ami azt jelenti, hogy egy termék megfelel minden rá vonatkozó európai előírásnak) Ez akkor még nagyon távolinak tűnt, a magyar jogszabályokban teljesen elvesztem, kerestem olyan embereket és cégeket, akik segítenek a megértésükben. Első körben arra jutottam, hogy óriási költségekkel jár, így el kellett napolnom.

Egy vállalkozónak nagyon sokmindenhez kell értenie, hiszen – legalábbis kezdetben – mindent neki kell csinálni, nem elég ha csak abban jó, amit kínál, folyamatosan fejlődnie kell. Én is igyekszem mindent kézben tartani, de felismerem hiányosságaimat vagy gyengeségeimet, és ha valaminek a kiötölésére ráfordított idő veszteséges, akkor szívesebben keresek olyan szakembereket, akik ténylegesen értenek ahhoz, amire szükségem van. Nem csak időt nyerek vele, de így csökkentem annak az esélyét is, hogy hozzáértés nem lévén hibázzak. Így voltam a CE tanúsítvány megszerzésével is.

Miket vizsgál ilyenkor a bevizsgáló cég?

Készítenem kellett egy műszaki dokumentációt, ami tartalmazza a termékek adatait. Minden figurából be kellett küldenem az erre szakosodott bevizsgáló cégnek egy-egy darabot, és minden felhasznált színenként és anyagonként is egyet. Ők minden európai előírásnak megfelelő vizsgálatokat elvégeztek, amik a játékok biztonságairól szólnak. Mechanikai vizsgálatokkal támasztották alá, hogy mennyire biztonságosak, mennyire strapabíróak, kémiaiakkal pedig azt, hogy határértéken belül találhatóak-e a termékekben az előírásokban említett anyagok (pl. formaldehid, kadmium, ólom).

Fontos, hogy a kémiai vizsgálatokat nem a felhasznált alapanyagaimból végezték, hanem a saját kész termékeimen, tehát egy olyan mintából, ami esetemben tartalmaz egy kicsi fát, festéket és fedőréteget is, hiszen ez az ami rágás esetén bejuthatna a gyermek szervezetébe. (Egyébként ettől nem igazán kell félni, mert a felhasznált anyagaimat a fa beissza, nem tud róla lepotyogni rágással, de a szabály az szabály.) Miután megkaptam az eredményeket, egy megfelelősségi nyilatkozatot állítottam ki, amiben kijelentettem, hogy a játékok megfelelnek az előírásoknak, majd használhattam a jelölést.

Korábban formatervezési mintaoltamat is kaptak a figuráid.

Igen, ez is tudatos volt. Amikor kezdtem a vállalkozást akkor még tudomásom és vevői visszajelzések szerint senki nem csinált ilyen jellegű figurákat az országban, és mivel kezdetektől fogva sok vásárlóm volt, várható volt, hogy megjelenik a konkurencia. Ezért a figurák levédetésén már az elején túlestem, aminek csak az egyik oka volt, hogy ne akarják egy az egyben másolni. A nyomós oka inkább az, hogy ne más védesse le az én formáimat, hogy engem ellehetetlenítsen a saját terveimtől. Rossz ennek a lehetőségét elhinni, de amilyen világban élünk ez sajnos előfordulhat.

Szerinted a vásárlók értik, hogy mit jelent a CE, keresik a jelölést?

Szerintem a vevők többségének nem a levédetés vagy tanúsítvány számít, hanem az, hogy valami egyedi, mással nem összetéveszthető, minőségi, biztonságos és ízléses a saját megítélésük alapján is.

Amikor én magam is veszek valakitől kézműves terméket, nekem nem igazàn számít, hogy milyen jelölés van rajta, ha bízok a készítő odafigyelésében, és főleg amíg pici egy gyerek, úgysem hagyom felülgyelet nélkül játszani. Ezzel szemben számomra bolti játékokon sem feltétlenük számít a CE, főleg mióta megtudtam, hogy a ‘china export’ jelölése is szabad szemmel ugyanaz. Ezzel csak azt szeretném üzenni, hogy lehet valami még biztonságosan adható és minőségi, ha nincs rajta CE, mert egy jó készítő figyel az alapanyagaira, és egy CE jelölésű bolti játék is lehet vacak. Ha az olvasók közt van, aki vásárolt már Fózit, vagy tervez, annak ezúttal is köszönöm az eddigi bizalmat, és hálás vagyok, hogy osztoztak sokan az örömömben, hogy mostantól hivatalosan is játékok a termékek, amivel egy fontos mérföldkőhöz értem a fejlődés útján.

Szívből ajánlom a Fózi-Folt kézműhelyt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights