Mesekönyvek Mikulásra

Nincs könnyű dolga az egyszeri szülőnek, ha mikulásváró mesék után kutat. Karácsonykor a kandallón át érkező télapós mesekönyvekkel Dunát lehetne rekeszteni, de olyan igazi, ízig-vérig magyar Mikulás már jóval kevesebb futkos a mesékben. A Mesepatika könyves blog könyvajánlójának részlete következik.

2-5 éveseknek

 • HARCOS BÁLINT: SZOFI ​ÉS A MIKULÁS
  Pagony, 2016, 40 oldal

Szofi dec. 6. előestéjén elhatározza, hogy jó kislány lesz, egy jó kislány pedig segít a Mikulásnak, hát nem? A krampusz ruhába bújt Szofi azonban legalább annyi galibát okoz, mint amennyit segít. Szofi Mikulása december 6. reggelére csempészi ajándékait a gyerekek csizmájába, segítője pedig a krampusz. A rossz gyerekek virgácsot is kapnak – vagyis kapnának, ha Szofi nem akadályozná meg ezt. (Szerencsére megakadályozza.) – Öltözete ugyanakkor az angolszász Santa Clausra emlékeztet, szánját rénszarvasok húzzák, és a kéményen át közlekedik.

Hallgass bele a mesébe Itt!

 • ANNIE M. G. SCHMIDT: ITT ​A MIKULÁS!
  Pagony, 2015, 32 oldal

Janó és Janka ezúttal a Mikulást várja – méghozzá minden egyes kis mesében. Sőt, a Mikulás több mesében meg is érkezik hozzájuk, és hol apróbb, hol nagyobb ajándékokat hoz. – Ezt érdemes a kis mesehallgatónkkal tisztázni, hogy nálunk ennek ellenére csak egyszer fog jönni.

A holland Mikulás a miénkhez hasonlóan szintén december 6-án érkezik meg, csakhogy nem szánon, hanem lovon, a Mikulás lovának pedig répát készítenek ki a gyerekek a csizmácskáik mellé.


Még több könyvért irány a Mesepatika teljes cikke!

3-6 éveseknek

 • MARÉK VERONIKA: TÉLAPÓ ​ÉS EZÜSTMACKÓ
  Ceruza, 2016, 48 oldal
  Olvasd el az ajánlót ITT.
 • LIANE SCHNEIDER: BORI ​ÉS A MIKULÁS
  Manó Könyvek, 2021, 24 oldal
  Olvasd el az ajánlót ITT.
 • LACKFI JÁNOS: IGAZ ​MESE A MIKULÁSRÓL
  Cerkabella, 2022, 28 oldal

A mese Szent Miklós legendájáról szól. Maga a történet azonban csupán néhány oldal – több szó esik a legenda üzenetéről: hogy a Mikulás hagyományával Szent Miklós mások iránti jóságát állítjuk példaként a gyerekek és persze saját magunk számára. Így lesz ez egy “igaz mese” a Mikulásról. Segítségével visszatalálhatunk a hagyomány még nem elüzletiesedett, de nem is szigorúan vallásos (mindannyiunk számára megélhető) jelentéséhez.

A könyvlistát egyben megtalálod ezen a moly.hu polcon: Mikulásváró mesék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights