Magyar Formatervezési Díjas a BObO babaház

forrás: arthungry

Egy barátnőm hívta fel a figyelmem a BObO babaházra, ami nemrég megkapta a Magyar Formatervezési Díjat. Ez azért nem semmi! Konkrétan ámulatba ejtett az egész koncepció, és bár még nem kezdődött el a gyártás, a látványtervek impozánsak, a prototípus hívogató! Szerencsére megtaláltam az alkotót, Király Adriennt, így sikerült kérdeznem tőle párat.

Mi ihletett meg, mi volt az alapja az elképzelésnek?

Én formatervező vagyok és a BObO a diplomamunkám volt. Az elgondolás azon alapszik, hogy az óvodás és kisiskolás gyerekek számára a szabad játék a legfontosabb eszköz a világ megismerésére és megértésére. A bábozás és, mesealkotás pedig intenzíven fejleszti a verbális és kommunikációs készségeit. A BObO pedig ehhez a fejlődéshez kínál keretet, anélkül, hogy megvezetné a gyerekek fantáziáját. A koncepció nem csupán a narratív játékot támogatja, de segíti az elvont és szimbolikus fogalmak megértését és az absztrakt gondolkodás
fejlődését.

Az alábbi videó a babaház elkészült prototípusát mutatja be.

A babaház kreatív koncepciója egészen ámulatba ejtett. Éppen akkor kaptam meg a képeket Adrienntől, amikor Nati lejtős dombos terepet keresett a kisfiának, amin végigtologathatja a kisautókat. Sorsszerűnek éreztem, hogy éppen készülőben van egy valós igényre választ adó koncepció, remélem, hogy valamilyen formában majd az kész babaházra is rákerül egy ilyen tető! A látványterv és a koncepció tényleg zseniális!

Milyen fából készül a babaház? Milyen egyedi vonásai vannak a házikónak?

Tömör fából és nyír rétegelt lemezből készül, falait színes krétafesték borítja, így azok saját rajzokkal is dekorálhatók, és díszleteivé válnak a saját történeteknek. Szintjei a mesékben is rendre megjelenő hármas tagolást követik, az absztrakt figurák pedig számtalan tulajdonsággal felruházhatók. Ezek Bükkfából vannak esztergálva és faragva.

Az absztrakt gondolkodás és az érzelmek kifejezésének fejlesztése mellett a babaház az egyéni kreativitás kibontakoztatásának lehetőségét is magában hordozza. Egyéni szabad játékon túl, körbeülve lehetőséget ad a közös játékra is. Nem utolsó sorban pedig meseterápia vagy beszédterápia során is eszközként szolgálhat. (Ezt az utóbbit, óvodapedagógusok, beszédfejlesztő pedagógusok visszajelzéseire alapján mondom, a gyakorlati tesztelés csak ezután következik.) Hosszútávon pedig akár gyerekszobai kisbútorként is használható a ház. Jelen formájában (házi műhely körülmények között) a figurák és a maradék anyagból kivágott különböző dombocskák egészítik ki a házikót

forrás: Arthungry.con

Hol készülnek a házak?

Az első prototípusok, kiállításra küldött darabok, apukám segítségével készültek el és lehet, hogy a jövőben is saját magunk fogjuk kivitelezni a babaházakat. Az esztergált figurákat pedig az a vajdasági faesztergályos készítette aki egyébként a márkánk az itthon. fatermékeit is készíti.

Hogyan, hol lehet megvásárolni?

Ugyan van már néhány megrendelésünk, a BObO most még nem egy termék. Ha valakinek mégis felkeltette az érdeklődését a játék az bátran keressen minket, a weboldalunkon fent vannak az elérhetőségeink.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights