Öt kérdés interjúk

Szeretném bemutatni a hazai és külföldi fajáték készítőket. Ötnél mindig több kérdést teszek fel nekik, igyekszem a „beszélgetést” gazdagon ellátni képekkel is, hogy megismerjük a stílusukat.

Interjú Mihail Masinyec, Skazki Dereva alapítóval

Milyen fából, milyen festékből, milyen filozófiával és főként kik kikészítik a Skazki Dereva játékait? Személy szerint nagyon szeretem a Skazki Dereva játékokat, de ezekre a kérdésekre eddig nemigen tudtam volna válaszolni. Mivel itthon igencsak népszerűek a játékaik, arra gondoltam, hogy egy nemrég leadott közös rendelés apropóján kérünk egy rövid interjút is tőlük, amit Natinak köszönhetően olvashattok a blogon.


Interjú a Wooden Tale családdal

Új gyöngyszemre leltem a Wooden Tale családdal! Elképesztően energikusak, azonnal reagálnak a piaci igényekre, figyelnek az ökológiai lábnyomukra és még tudnak valamit, amit a hazai egyre bővülő piacon már-már lehetetlennek tűnik. Egyrészt új, hiteles stílust és új külsőt kapnak a megszokott állatformák, másrészt sikerült találniuk egy olyan szegmenst, amit eddig mások nem fedeztek fel: a kutyafigurákat és a kenderlábú fabogarakat. Imádom hangosan is kimondani: Kenderlábú fabogár!


Interjú a Faművelőkkel

A meditatív fafaragást bárki el tudja képzelni, de a csendessel kapcsolatban kihívást érzek. Mint minden valamirevaló anyuka én is megpróbálkoztam már mindennel, így a faállatgyártással is, de se tehetségem se türelmem nincs, egyedül a dremelben bízom, de az annyira hangos és úgy szórja a faport, hogy tényleg elmegy a kedvem tőle. Már éppen kezdem feladni a reményt (folyamatosan piszkálja a fantáziám a saját állat, ezért mindig újra nekiállok), és jönnek a Faművelők, akik azt ígérik hogy csendesen tudok nagyon-nagyon szép fafigurákat faragni a segítségükkel. Amíg személyesen nem tudok részt venni a tanfolyamukon, addig kérdezek tőlük. Krizsán Kristófot és Ambrus Hunort kérdeztem.


Interjú Kontár Veronikéval, a Laboratorio di Kontár Veronika megálmodójával

Kijelenthetem, hogy készítettem már pár interjút életemben, de Kontár Veronikát sosem fogom elfelejteni. Nem is számít, hogy mit kérdezek, csak mesél és mesél, és annyira magával ragad olvasás közben, hogy komolyan elgondolkodtam azon, hogy egyáltalán betegyem-e a kérdéseket az interjúba. Aztán végül betettem, de csak azért, hogy kényelmesebbé tegyem az olvasást. Interjú az Olaszországban élő Kontár Veronikával, a Laboratorio di Kontàr Veronika tulajdonosával.


Interjú Kovács Istvánnal a Mazsafa mesteremberével

A gyerekek kétéves korukban kezdenek megőrülni teljesen a tömegközlekedési eszközökért, a szülők ekkor indítják a lázas keresést különböző alternatívákat kutatva buszokra, trolikra, villamosokra, repülőkre.  Ekkor jön a képbe Kovács István, a Mázsafa tulajdonosa, aki aztán tényleg igyekszik valóra váltani a gyerekek álmát. Ki tűzoltóállomást szeretne ki Barbie buszt, ki babaházat, konyhát, mások pedig rózsaszín markolót. A Mazsafában ( Mazsafa, nem Mázsafa, ahogy eddig gontltam) szinte minden álom valóra válik!


Interjú Sulok Gáborral, a Dream Piece Puzzle tulajdonosával

Nagyon kedves fajátékos ismerősöm ajánlotta figyelmembe a Dream Piecet. Tudtam, hogy miről van szó, nem lehet elmenni mellettük és nem csak azért, mert a hazai forgalmazó agilis és remek prófétája a játéknak, hanem azért sem mert egyszerűen gyönyörű, aki kipróbálta, imádja. (Igen, minden kommentet elolvasok) Ritkán van lehetőségem tini és felnőtt korosztálynak ajánlani játékot, nagyon örülök, hogy sikerült elcsípnem Sulok Gábort, a Dream Piece tulajdonosát.


Interjú Uwe Deckelmann-nal, a Bauspiel tuljadonosával

A blog indulásakor elhatároztam, hogy nem csak a hazai, de a külföldi gyártókkal is készítek majd interjúkat. Nagy örömmel jelentbe be a Fajáték ajánló legelső külföldi gyártós interjúját, amit a Bauspiel tulajdonosával készítettem. A megkeresésemre reagálva Uwe Deckelmann azt írta vissza, hogy nagyon ők egy nagyon kicsi cég rengeteg munkával, nincs marketingesük, sem túl sok idejük, de nem szeretne elkeseríteni azzal, hogy nem válaszol. Nagy örömömre időt szakított ránk kedves olvasók, így nyerhetünk egy hangyányi bepillantást a Bauspiel kulisszatitkaiba.


Interjú a Fózi-Folt Kézműhellyel

A Fózi-Folt Kézműhely több szempontból is különleges színfoltja a hazai fajáték piacnak. Egyrészről termékei formatermezési mintaoltalom alatt állnak, ami teljesen egyedülálló, másrészről talán az egyetlen műhely, akik úrrá próbálnak lenni a szívós bükkön. Fózer Zsófia számára a fahiba nem hiba, a göcs számára lehetőség, a természet jelzése arra, hogy attól, hogy valami eltér a megszokottól még ugyan olyan értékes.


Interjú Daduékkal

Kijelenthetjük, hogy berobbantak a hazai fajáték piacra. Bevallom, hogy amikor először láttam egy Dadut, a homlokomra csaptam, hogy ez miért nem nekem jutott eszembe. A nagyszerű ötlet mellett van az egészben valami megfoghatatlan pikantéria. Hogy csak én érzem így, vagy tényleg van valami különleges a Daduban, az interjú végére talán kiderül. A Dadu kitalálóit, Hafner Mónikát és Fancsali Lászlót kérdeztem.


Interjú a Diófa Műhellyel

Nem tudom, hogy mással is előfordult-e már, de velem megtörtént, hogy kinézett rám egy fafigura, a monitorból. A Diófa Műhely gólyája szerelem volt első látásra. Nem tudom, hogy a természetes pigmentek, az alapos csiszolás, vagy a fáradhatatlan munka teszi, de ezek a figurák valahogy…élnek.


Interjú Czapné Nikolettával, a Fakaland Manufaktúra tulajdonosával

Hogyan lesz egy pedagógusból önmegvalósító, sikeres fafigura készítő? Mit adott a járványhelyzet és milyen az, amikor a kreatív anyukát elkapja a gépszíj? Interjú Czapné Nikolettával, a Fakaland Manufaktúra tulajdonosával, aki szakmát váltott azért, hogy száz százalékban a fajátékokra koncentrálhasson.

A Fakaland játékajánlóját itt olvashatjátok: Ősemberszett a Fakalandtól


Interjú Garányi Zsóka Dorottyával, a Dorthy Craft megálmodójával

Imádom a hozzáállását és az életszemléletét. Elképzelem, ahogy kislány korában bámulattal nézi édesapját munka közben és igyekszik bevésni a mozdulatait. Körülírja a szabad gyermek fogalmát és szinte felment bennünket a bűnös halmozás alól. Interjú Garányi Zsóka Dorottyával.


Interjú Utassy Tiborral, a Manufa társalapítójával

Hány elemből áll egy kombájn? Honnan szerzik be a faanyagot, mivel és milyen technikával konzerválják a fajátékokat? A családi vállalkozásban kinek mi a szerepe, mi a piaci hozzáállásuk és mi volt a legaranyosabb mondat amit valaha olvastam? Itt a várva várt interjú Utassy Tiborral, a Manufa egyik alapítójával. ( Nem sikerült a címnek megfelelnem,igazából hét kérdést tettem fel.)

Róluk már olvashattok itt: Manufa járművek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights