Életünk a kertben + bársonyvirág füzér készítése

A kertünk a család és így a gyerekek életében nagyon fontos. Belenőnek. Szinte minden nap ott vagyunk, ha más nem, hát a napi betevőért leugrunk. Az az én kis birodalmam. Érzik a fontosságát, élvezik a szépségét. Segítenek. Néha azért, hogy friss répát csenhessenek, néha, hogy rácsodálkozzanak, hogyan növekednek a növénykéink, néha hogy gyíkokat kergessenek.

A káposzta lecsípett levelében összegyűlt, szikrázóan csillámló friss vizet szürcsölik. A petrezselyem hajtásait rágcsálják és a borágón, szurokfűn hemzsegő rovarvilágot csodálják. Látják, ahogy együtt él, növekszik, egymást segíti minden élőlény ebben a világban. A zöldség, gomba, pocok, gaz, bogár, madár, varangy, giliszta, ember, mind-mind fontos benne. Nem ítélkeznek. Feltétel nélkül barátkoznak minddel és én reménnyel eltelve nézem, ahogy megtapasztalják a kis összefüggéseket.

A káposzták közé ültetett bársonyvirág élénk színe minden alkalommal csábítja őket. Nevetgélnek az illatán és a pólójukból kötényt alakítva gyűjtik őket halomra. A kisebb fiammal girlandot készítettünk.

Nagyobb lukú tűbe kender cérnát fűztünk és azon gyarapodtak egyre másra az élénksárga virágok. Köztük (5-10cm-es) hézagokat hagytunk, hogy a bennük levő nedvesség hatására meg ne rohadjanak. Egy citromsárga, két narancssárga, egy citromsárga, két narancssárga… összesen akár húsz kis virág a sorban. Nézd, lejátszhatjuk a virágok ritmusát. Tá, ti-ti, tá, ti-ti,…

Így száradnak, és mint szárazvirág-füzér is ékítik majd a lakást. A szirmait gyógyteák, saláták ízesítésére, színesítésére is használják. Helyettesíthető vele a sáfrányt, színe miatt. Az egész növény tartalmaz festékanyagokat frissen és szárítva is.

Ahogy korábban is írtam, soha ne feledjük a növényfelismerés fontosságát és ne feledkezzünk meg róla, hogy nem veszélytelen a növények birodalma, így figyeljünk, nehogy a picik szájába olyan kerüljön, ami nem való. A felhasznált növényekről hiteles forrásból tájékozódjunk!

Girlandok készítése remek elfoglaltság. A ritmussal való játék izgalmas. A mozdulatok ismétlése biztonságérzetet ad. A kevés lépésből álló munkafolyamat nem veszi el a kicsik lelkesedését és a sikerélmény bizony nagyon fontos. A felhasznált alapanyagok és technikák változtatásával készülhet bármelyik évszakban vagy témában dekoráció a lakásba, gyerekszobába. Akár tartós anyagokból (papír, filc, különböző termések, stb.), akár időleges ékekből, friss virágokból, levelekből, akár különböző eljárásokkal tartósított kincsekből, úgy viaszolt őszi levelekből, szárított virágokból is.

Felfűzhetők készen vásárolt elemek, kirándulások alkalmával összeszedett kincsek is. A nyári kalandozások alkalmával összegyűlt emlékek is sorba fűzhetők, hogy a szorgos őszi napokon jókedvvel emlékezzünk az együtt töltött napokra. Maguk is készíthetnek apróságokat kedvük szerint.  Akár betűket, szavakat, jókívánságokat is láncba szedhetnek.

A bejegyzés szerzője Kontár Veronika, a Laboratorio di Kontár Veronika alkotója.

Olvasnál még Kontár Veronika írásokat? Irány a szerző cikkei!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights