Rámpa építése Just Blocks Smart Lines szettel

Be kell vallanom, hogy impulzusvásárlás volt a Just Blocks Smart Lines kockák beszerzése. Mint sok anyuka, folyamatosan keresem azokat a természetes megoldásokat, amiket sikerrel vethetek be a műanyag játékok mellett (ellen).

Használható felhajtót építeni nem könnyű, van olyan építő (Skazki kis kör építő), amit csak azért vettem meg, mert azt gondoltam, hogy annak háromszög elemei megfelelőek lehetnek. Tény, hogy naiv voltam. Érthető (?), hogy amikor megláttam a Just Blocks Smart Lines átlós bevágású kockáját, azonnal megrendeltem. Fontos tudni, hogy a Smart Lines kockák a Smart Blocks kockák speciális változatai, a Smart Blocks klasszikus kockáiban nincsenek bevágások.

Rámpát építeni tökéletes, de magát az építőt alapvetően küzdősnek tartom. Bár a bevágások megtartják a lapokat, építés közben ezek szétcsúsznak és könnyen odavész az élvezet, mert aztán több helyen is visszaigazítást igényel a szerkezet.

A kockák nehezek, a lapok vékonyak, és bár viszonylag masszív tornyot valóban lehet építeni vele, azzal azután sok mindent nem lehet kezdeni, hiszen csak akkor marad jól egyben, ha minden oldalát lezárod a képen látható elemmel. (Akkor már érdemesebb a lapokat a kockákra fektetni, úgy mégiscsak stabilabbak.)

A dobozban megtalálható néhány vékony hasáb, amik pont akkorák, mint a fektetett és az állított téglalapok közötti különbség, ezek a segédelemek segítik balanszban tartani a kockákat.

Két dolog küzd bennem. Egyrészt érzem, hogy van benne valami spiritusz, de nem tudom létrehozni, igazából nem is értem és ez feszültté tesz. Az egyszerűség nagyon fontos szempont (imádom benne például, hogy nem színes) de a kockák összekötő, megtartó elemként való alkalmazása talán nem a legjobb megoldás. A térlátást biztosan fejleszti.

Ahogy általában, ezt a játékot is többször, több napon át építgettem és azt kell mondanom, hogy valami miatt mégis tetszik. Konkrét okot nem tudok mondani, mert tény, hogy valahogy mégiscsak átgondolatlan.

Apa játszik rovat sajnos nem lesz, pedig néha milyen jól jönne játékvásárláskor a férfi észjárás! Íme apa véleménye:

Elég faépítő játékot láttam már, de ilyet még nem. Egy jó fakockánál a legfontosabb tulajdonságok a méret, a felület megmunkálása, a színek, a formák sokasága, hiszen ezektől függ a végső élmény, a játék – és a vizuális élmény is. Egy átlagos készletnél, semmi nem korlátozza a fantáziánkat, hogyan használjuk fel az elemeket és mit építsünk belőlük, hiszen egy játékot tartunk a kezünkben, ugye.

A legtöbb fakocka szett nem különösebben bonyolult, de valamennyiben közös a lehetőség, hogy szabadon kiélhessük az építési, „létrehozási” vágyainkat és a végén gyönyörködhessünk a produktumban. Na, de most itt állok és nézem a Just Blocks névre keresztelt játékot, ami igazából nem is játék, nem is just blocks, inkább úgy mondanám játékot is tartalmaz, másrészről valami furcsa oktatási segédanyag óvodásoknak, esetleg kisiskolásoknak. 

Valóban tartalmaz fakockákat, egészen pontosan téglatesteket, illetve kétfajta méretben ragasztott lapokat, téglalap és négyzet alakúakat, a kockák felszínén pedig hornyokat látok, méghozzá háromféle bevágással: egyszerű vonalút, ami párhuzamos a kocka élével, egy bizonyos szöget bezárót-a kocka élével, illetve duplán hornyolt,  egymásra merőleges bemetszésű darabokat.

A kockák mellett van még a dobozban egy marék pár centis kis fatéglatest, aminek a funkciójára még nem jöttem rá, lehet csomagolási segédanyag, de ezt mindenki döntse el maga. Fasültkrumplisat biztos lehet velük játszani. Hátrányuk, hogy kemények, élesek és picik, így egy használat után simán ott maradhat a szőnyegen egy darab, amire később rálépni – nem idézhet fel kellemes emlékeket. 

Villámgyorsan megértem a dolgot,  a lapokat ezekbe a bevágásokba illesztve építhetek valamit, valahogyan. Sok technikai és képi segítséget nem ajándékoz a szettet rejtő doboz, de amit látok a tájékoztató lapon, az egy elmélyülten építkező nagyobbacska kislány amint legalább 4 doboznyi játékelemből épít egy 2020-as évek stílusában épült lakópark forma piramist. Ok, nézzük mit tud ez a cucc?

Első megjegyzésem a hornyokba helyezett lapok éppen csak annyira süllyednek be, hogy ne maradjanak a helyükön, valamint jobbra balra annyi billegésük van, hogy semmiképpen nem tudok egy állékony alakzatot kirakni. A másik érdekesség, hogy a készlet teljesen egyszínű, az anyag színe, illetve színtelensége határozza meg az unalmas hangulatot, ez a  kockáknál még nem annyira zavaró, de a ragasztott lapok így tulajdonképpen a félkészség érzetét keltik, informális társalgás során a csúnya szót használnám rájuk. Sebaj, biztos annyira sokféleképpen lehet építeni a játékkal, hogy elég hozzá a fantázia – színező készlet.

Egy jó 45 perces próbálkozás után azonban feladom, a hornyolt kockákból éppen nincsen annyi, amivel valami értelmes formát létrehozhatok (92 darabos a mi szettünk, de lehet vásárolni óriási, 336 darabos szettet is – szerk. ), a ferdén bevágott elemek mibenléte megfejthetetlen maradt számomra, hiszen valami feljáró, vagy rámpafélét össze lehet hozni belőlük, viszont három mozdulattal és utána mi van? Mihez illeszthetőek? Vajon azt akarta érzékeltetni a tervező, hogy a síkok, mint elvont matematikai fogalmak, lehetnek párhuzamosak és egymásra merőlegesek, valamint valamilyen szöget is bezárhatnak egymással?

Amíg próbáltam játszani, végig azt éreztem, hogy ez a játék egy kitörési kísérlet a fajátékok -az alkotója által unalmasnak gondolt?- világából, de úgy látom, hogy sajnos itt csak a kitörés volt a lényeg és nem egy átgondolt, kitalált és megtervezett játékkészlet, aminek az elemit valamilyen valódi megvalósíthatósági igénnyel megtervezett logika köti össze. Jaj, tervezőm! Kiáltana fel a Just Blocks ha tudna – mint 3CPO, igaz az ő alkatrészei kitűnően illeszkedtek egymáshoz. 

Érdekelnek az építők? Olvasd el az ajánlókat: Irány a Fajáték ajánló építők rovata!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights