Jakob Martin Strid – Hihetetlen történet az óriás körtéről

A mese.miminek könyvajánlói között bukkantam rá a „körtés mesekönyvre”. Ha röviden kellene jellemeznem, azt mondanám, hogy ovisok, kisiskolások számára készült képes kalandregény. A története izgalmas, a grafikája zseniális, tényleg csak ajánlani tudom, ez most az egyik kedvenc nálunk.


Mese.miminek a következőket írja róla:

Izgalmas, kalandos, egyedi, és olvasni is nagyon nagy élmény.

Kicsit képregényszerű, ahogyan a kézírásra emlékeztető betűk körülszövik az aprólékos, részletgazdag és humoros képeket. Hihetetlen történet az óriás körtéről nem felolvasós könyv, hanem felolvasós és nézegetős egyben.

A kiadó ugyan a 3+ korosztályi besorolást tüntette fel, és tény, hogy el lehet olvasni egy 3 évessel, de azért az a gyanúm, hogy egy nagyobbacska gyerek számára sokkal nagyobb élményt nyújthat. Az ábrázolt világ szereplői (pl. eltűnt polgármester és helyébe lépő rendmániás alpolgármester), cselekménymozzanatai (pl. palackposta, napló) is inkább a nagyobb ovisok számára lehetnek érthetőek.


Hogy egy saját kis személyes történettel egészítsem ki a könyves blog bejegyzését, elárulom, hogy ezzel a könyvvel éltük át először azt, hogy nem bírjuk letenni, elhangzott a „Na jó, még egy fejezetet, de aztán alvás ” mondat is. Első pillantásra megnyerte a tetszésem, a Tesz-Vesz város jutott eszembe a nagyalakú könyv stílusáról, hasonlóan ahhoz, itt is el lehet időzni a képeken. A Hihetetlen történet az óriás körtéről illusztrációi tényleg egészen aprólékosak, (van, hogy bonyolultak) ezért minden újraolvasáskor felfedezünk benne újabb részleteket. Az egész történet pedig zseniális, én élvezettel és kíváncsisággal tele olvastam a kisfiamnak.


Miről szól?

A könyv tömör cselekménye, hogy eltűnik a város polgármestere, aki mindenkinek nagyon hiányzik, és átveszi a helyét a „rosszgyerek” alpolgármester. Egy napon a polgármester egy apró magot rejtő palackpostát küld kis barátainak. Arra kéri őket, hogy keressék meg, a kulcs pedig az elültetett mag lesz. A mag egy éjszaka alatt hatalmas körtévé növekedik, és itt kezdődnek a bonyodalmak. A Város alpolgármestere kitiltja a körtét a városból, barátaink sajátos módon próbálják meg eltűntetni, ám ez nem sikerül nekik. A körtét kibillentik, elkezd gurulni, nyomában a tűzoltóság, a katonaság, még egy tank is elő kerül. A körte a tengerbe gurul, és itt veszi kezdetét a nagy kaland, a marcona kalózokkal, a veszedelmes sárkánnyal és az éjfekete tengerrel, míg végül megérkeznek a rejtélyes szigetre, ahol már nagyon várja őket valaki..

A jó hír, hogy mára elérhető a könyv, a mese.miminek eredeti bejegyzését olvasva látható, hogy fél évvel ezelőtt még az utánnyomást várták a kis olvasókat nevelő szülők.

A könyv a Kolibri kiadó gondozásában jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights