Highlights of Hungary díjat kapott az Eperfa Toys

Február végén rendezték meg a Highlights of Hungary díjátadót, ahol különdíjat kapott az Eperfa is, ami egy egészen egyedülálló vállalkozás. Fajátékos körökben elengedhetetlen, hogy a terméket áruló cég fenntartható, környezet és mindenek előtt bababarát legyen. Az Eperfa szakmai szervezetekkel együttműködve ad életet a kivágásra ítélt fáknak.

Gratulálok a Highlights of Hungary díjhoz, amit elnyertetek. Mi ez a díj pontosan? Mit jelent ez az elismerés az Eperfa életében?

Nagyon szépen köszönjük!A Highlights of Hungary minden évben díjazza azokat a hazai teljesítményeket, amiket különlegesnek, említésre méltónak éreznek az adott évben valamilyen okból kifolyólag. Jelöltek lehetnek non-profit szervezetek, művészek, sportolók, vállalkozások, egyéb projektek is. Az Eperfát a PET-Kupa nagykövetei jelölték 2020-ban, elsősorban fenntarthatósági szempontok miatt, és nagy örömünkre beválogattak bennünket a közönségszavazáson is részt vevő 55 projekt közé. Ezek közül pedig végül a díjátadón a Forbes Hungary különdíját kaptuk meg, akik elsősorban azzal indokolták a választásukat, hogy a magyar táj- és állatvilágot megjelenítő design és az ízléses megvalósítás mellett számukra az Eperfa mint üzleti modell is említésre érdemes. Ez nagyon-nagy büszkeség!

A márka lényege, hogy kicsi, és igyekszik organikusan, lépésről-lépésre növekedni, fejlődni. Jó érzés megtapasztalni, hogy ezt a filozófiát egy alapvetően üzleti magazin életképesnek találja, és kvázi egyfajta követendő példaként emeli ki.

Mesélnétek az eperfa koncepciójáról? Az lehet tudni, hogy a formatervezéshez igazán értetek, de ezen túlmenően, megváltozott munkaképességű emberek készítik őket, szakmai, és erdészeti szervezetek segítségével választott fákból. Mi motivál benneteket arra, hogy a minden szempontból a legfelelősebb megoldást keressétek a gyerekjátékok készítésekor?

Egy kicsit a mai napig úgy élem meg, hogy a játékok valahogyan a saját gyermekkoromról mesélnek, azokat élem újjá általuk, ezért is nyúlok azokhoz a tájakhoz a tervezés során, amik számomra a leginkább meghatározóak ebből a szempontból – a budai Hegyvidékhez és a Balatonhoz. Alapvetően egyébként onnan indult a márka annak idején, hogy a kislányom születésekor szembesültem vele, mennyire nehéz olyasmit a kezébe adni, ami egyrészt vizuálisan szép, másrészt a hazai állatokat és fákat, a körülöttünk élő természetet jeleníti meg. Tervezőként ebben láttam meg a fantáziát, a MOME pedig szintén így volt vele, mert a projektötletet meghívták akkori mentorprogramjukba.

A munka során nagyon sok segítséget kaptunk, és egyértelműen eldőlt: a játéktervek megvalósításakor szempont lesz, hogy azok valóban az adott tájakra jellemző fajokat, fajtákat jelenítsenek meg, ezért léptünk kapcsolatba olyan szakmai szervezetekkel, akik az adott témát a legjobban ismerik, pl. a Magyar Madártani Egyesülettel vagy a Balaton-Felvidéki Nemzeti Parkkal. Nagyon sokat tanultunk, és szuper, segítőkész emberekkel találkoztunk közben, ez önmagában meghatározó élmény volt. Amikor pedig a tervek a megvalósítás fázisába értek, úgy tűnt kereknek az egész, hogyha ez a fajta odafigyelés megvalósul az anyagválasztásban is.

Egy szakmai döntés alapján kivágásra ítélt nemzeti parki fa új lehetőséget kap, hogy visszatérjen a körforgásba játékok formájában. Ez egy jóleső gondolat a számunkra. Ugyanígy fontos tudat, hogy a játékok gyártása olyan ügyeskezű megváltozott munkaképességű embereknek ad lehetőséget, akik nagyon tehetségesek! Úgy érezzük, ők is büszkék a közös munkára.

Van CE minősítésetek, hivatalosan is bababarátok a termékek, ami hazai fajátékos körben egyelőre ritka madár. A folyamat elhúzódó, a minősítés megszerzése költséges és bonyolult. Miért volt fontos számotokra, hogy a kilépjetek a dísztárgy kategóriából?

Nagyon örülök, ha a szülőknek is tetszenek a játékok, és akár díszként is tekintenek rá, de nekem az a legfontosabb, hogy a gyerekek számára értékük legyen: meséljenek nekik az őket körülvevő világról, segítsék őket a fejlődésben, jó legyen velük játszani. Így viszont nincs mese, kötelező a CE jel, az azzal összefüggő előírások betartása, ez soha nem lehet és nem is volt kérdés.

Mesélnétek magatokról? Kinek mi a szerepe a cégben?

Az Eperfát annak idején hárman barátnők indítottuk el. Az útjaink azóta külön váltak, és ma leginkább én, Nagy Anna Nóra foglalkozom vele -tervezem a játékokat, szervezem a gyártást a műhelyekkel, intézem a beszerzéseket, és minden mást, ami ezzel jár – nem unatkozom! Egy ideje besegít egy barátom, aki egyben egyfajta üzleti angyal is, ő a vállalkozást illető döntésekben, könyvelési dolgokban, ha úgy tetszik, „a számokkal” kapcsolatban támogat. Illetve további segítségem van a webshopos értékesítés, a viszonteladókkal való kapcsolattartás, és egy-két adminisztratívabb háttérfeladat ellátására.

Up!
Verified by MonsterInsights