Varázslatosak az otthon elkészíthető Csillagkép-korongok

Még túl hideg van ahhoz, hogy elegendő időt töltsünk a picikkel az éjjeli égbolt alatt, így addig benti elfoglaltságot készítettünk elő, amivel az otthon melegében tanulmányozhatjuk a csillagképeket. 

A fiúk mostanában különös érdeklődést mutatnak az éjszakai égbolt felfedezése felé. A következő korong készlet a kisebbik fiam egyik szülinapi ajándéka lesz. A korábbi holdas foglalkozás után ezen is együtt dolgoztunk. 

A csillagképek böngészése rendkívül érdekes időtöltés. Teret enged a fantáziának, számos mítosz és legenda elevenedik meg általuk és nagyon érdekes az elnevezések történetének megismerése is. Mi a 12 legismertebb csillagképet (csillagjegyet) elevenítettük meg, de nem csak a görög eredetű képekkel érdemes foglalkozni! A régi magyar csillagképekről és a csillagászati mondavilágról is érdemes beszélgetni, a Göncölszekérről, a Kaszáscsillagról, a Fiastyúkról, Koszorúcsillag és a két árváról, az együttállásokról és a velük kapcsolatos történetekről is. 

A korongok természetesen készülhetnek karton papírból, lyukasztó segítségével is!

Mi, mivel a kislegény ajándékainak részeként képzeltük, festett, lézervágott korongokból varázsoltunk csillagkép-kártyákat. Ennek a folyamatnak a részleteit osztom most meg veletek. A szakirodalom böngészése, majd a kártyák fúrása, festése is tanulságos volt, és végül a sötét szobában kis lámpával a falra vetítése is ígéretes programnak ígérkezik.

Szükséges eszközök:
- Fa korongok kb 10 cm az átmérő(köszönjük a ’Gravírozott apróságok’-nak (Szabó József) )
- fúró és fa fúrószár
- csiszoló papír (220as finomságúval csiszoltuk mi előszőr, majd a pác száradása után átcsiszoltam
400assal)
- fa pác (mi a Tiny Land brit márka ’royal blue’ és ’purple’ pácával dolgoztunk)
- fehér akril festék
- ecsetek (egy szélesebbet használtunk a fehér festék spriccelésére a csillagos eget imitálandó és egy
nagyon finomat a csillagokat kiemelni és összekötni)
- pácolt fa felületzárásra alkalmas olaj/lakk (mi a Tiny Land által kínált felület záró olajat használtuk)
- és a korongok életre keltéséhez egy elemlámpa/zseblámpa

Előrajzoltam a lapokon a csillagképeket, a fiúk feladata volt aztán a jelölt pontokon a lapokat átfúrni, majd a felületet szépen átcsiszolni. A vékony lapok átfúrásához szükséges valamilyen alátét használata egyrészt, hogy alatta az asztalt ne csúfítsuk el, másrészt, hogy a lukak mind a két oldalon szép kontúrúak legyenek. 

Ezután lekentem őket páccal, száradás után átcsiszoltam picit finom csiszoló papírral, majd kiemeltem fehér akrillal a lyukakat, amik az együttállások csillagait jelképezik. Kevés fehér festék felspriccelésével még szebbé igyekeztem varázsolni az ajándékot. A csillagok összekötésével megelevenedtek a képek, feliratozás után pedig nem maradt más hátra, mint leolajozni a készletet. 

Alig várom, hogy átadhassuk az elkészült darabokat. 

Mindig legyünk óvatosak, figyelmesek a használt eszközökkel. A gyermek korának megfelelő mértékben a felügyelet, segítségnyújtás javasolt. Vigyázzunk egymásra! Varázslatos együtt töltött időt kívánok!

Könyvajánló a témában: What we see in the stars

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights