FAÉK Műhely gyerekszoba bútorok és kiegészítők

Funkcionálisak és elvarázsoltak, van bennük nyersesség mégis bájosak. Amikor meglátom a Faék Műhely bútorait, mindig otthonos érzésem támad, valahogy visszahozzák a gyerekkoromat. Ezekbe a bútorokba bele lehet zúgni. Mini interjút olvashattok Faék bútorokról.


Egészen formabontó bútorokat készítetek, mi az alapelv az ötleteléskor? 

Sokszor magunk sem tudjuk, hogy pontosan honnan származik egy tárgy ötlete. Például a Ion tároló-asztalka. Lehet, hogy ebben a manapság érezhető értékválságban ösztönösen kezdünk visszanyúlni a kultúra gyökereihez. Máskor rendelnek tőlünk egy tárgyat, és az indítja el a tovább gondolkodást. És a gyerekek is inspiráló tényezők, ahogy nőnek. 

Milyen fából készülnek? 

A bútoraink alapanyag táblásított fenyő, főkent lucfenyőt használunk. Azért szeretjük ezt az anyagot, mert könnyű, ami egy kiskonyhánál fontos szempont a szállíthatósága miatt. A kiegészítők, kisebb tárgyak főként keményfákból készülnek, jól csiszolhatók és szálkamentes felületet adnak. Szeretjük kombinálni fafajtákat, szép, ahogy a különböző anyagok természetes színe harmonizál, hangsúlyozzák egymást. Egyre több organikus elemet használunk, főként mogyoró ágakat, aminek a szabálytalansága ad egyfajta lazaságot, esetlegességet a bútorainknak.

Szempont egyfajta Montessori, önállóságra késztető irány?

Merítünk a Montessori és a Waldorf pedagógiából, azok tárgyi világából. Rudolf Steinernél a Goethei színtanon alapuló gondolatokat nagyon közelinek érezzük. Az évszakpolcunk is ebben a szellemben készült, a rózsaszín, mint az anyaméhben látott első színes fény otthonossága.

A Montessori tárgyak közül a tárolókkal foglalkoztunk. A felhős könyvespolc a hagyományos rudas könyvespolcot írja át. A felhők itt tartó funkciót kapnak, könyvek esetében szerintünk jobban funkcionál, mint a rudas megoldás. Igazából minden gyerek léptékű bútor, ami felnőtt segítség nélkül használható egy lépés az önállóság felé. 

A játszópolcunk, ami fölé egy íves formán textil helyezhető jó kombinációja a két pedagógiának. Az átláthatóságra és a bensőséges hangulatra is jó hatással van, teret ad az érzelmeknek és a fantáziának. 

Milyen gyerekszoba bútorok elérhetők jelenleg a kínálatban?

Könyvespolcok, játszóállvány, öltözködő akasztós szekrény, Ion tároló asztalka, évszakpolc, kiskonyha különböző méretekben, rezsó, kishűtő, trónszék, Kőleves szett, kiskert szett, reggeli szett, kotyogós kávéfőző, báránygyapjasítós, organikus építő, fényképező stb…

Milyen használati bútorokat terveztek még idénre?

Vállfák, éjjeli szekrény, lámpa, tükör vannak most tervben a közeljövőre. Szeretnénk minél több olyan tárgyat-bútort készíteni, amik kortalanok, tehát a gyerekkorból kilépve is tovább használhatók. Új anyagtársításokat is szeretnénk hozni, mert szerintünk fontos, hogy a gyerekek is többféle anyaggal találkozzanak.

A Faék Műhelyt megtaláljátok a Facebook oldalukon!

Olvasd el korábbi interjúnkat is:

INTERJÚ

A Faék Műhely friss hús a piacon. Munkáikat leginkább skandináv stílusúnak mondanám, de van bennük valamilyen egészen természetközeli, nyers mégis eleven vonal is. Hamuba sült pogácsa, kőleves edény, varázsszőnyeg kap helyet a repetoárban a kiskonyhák mellett. Érdekel az interjú, elolvasom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights