Asztali játékok – Érzelmek kifejezése Valentin napon

Február 14 a szerelmesek napja. Mi ugyan klasszikus értelemben nem ünnepeljük ezt a napot, viszont nagyon jó alkalomnak tartom arra, hogy beszéljünk az érzelmekről és azok kimutatásának fontosságáról. Értsük meg és éljük át az érzéseket, hiszen így könnyebb lesz kezelni a mindennapi helyzeteket!

Jó tudni, hogy az érzelmi intelligencia bármilyen korban fejleszthető, célzottan lehet tudatosítani a gyerekekben a hat egyetemes alapérzelmet: öröm, bánat, harag, meglepődés, félelem és undor. Tény, hogy a gyermek EQ fejlesztésének első és legfontosabb eszköze, ha a szülők saját maguk is kimutatják és megnevezik az érzelmeiket (például olyan élethelyzetekben, amikor ezek az érzések előjönnek, meg kell őket nevezni, például úgy, hogy “Anya nagyon boldog, amiért segítettél megtéríteni az asztalt”, vagy “Anya most dühös, amiért….”)a játék nagyszerű lehetőségeket rejt az érzelmeinkről való beszélgetésre.

Beszélhetünk kiemelten a szerelemről is, mint egy speciális érzelemről. Nálunk most nagyon aktuális a téma, hiszen az első ovis szerelmek is bontakozóban vannak. 🙂 Ezek a beszélgetések alapozzák meg egyébként, hogy a gyerekek a későbbiekben beazonosítsák más személyek érzéseit is. Az érzelmi intelligencia befolyásolja későbbi boldogulásukat, a játék és a kommunikáció segít, hogy felszabadultan éljék meg és fejezzék ki érzelmeiket. 

Hogyan segítsük gyermekünk érzelmi fejlődését? 

Fejezzük ki saját érzelmeinket, tükrözzük vissza a gyermekeink érzelmeit, olvassunk nekik életkoruknak megfelelő könyveket az érzelmekről, és játsszunk változatos játékokat, ahol szerepet kapnak az érzelmek. 

Játék 


3-4 éves kortól:

Piros rizst és néhány rózsaszín csicseriborsót készítettem, majd egy tárolódobozba helyeztem. Gumi papírból szíveket vágtam ki, majd nyomtatott betűket írtam egy egy oldalára és a közepén ketté vágtam őket.(de lehet számokat vagy formákat is, a gyermek életkorának megfelelően) A játékban a szívek megfelelő párját kell megkeresni. Figyelem szempontjából nagyon jó játék. 

18 hónapos kortól: A kicsiket hagyjuk felfedezni az edény tartalmát, különböző eszközöket is ajánlhatunk fel hozzá, mint például kanál, csipesz, pohár. Ezáltal gyakorolja a finommotrikus készségeket.

Könyvajánló

Gyakran előkerül nálunk az érzelmekkel kapcsolatos könyv, a The color monster – Anna Llnas. Angol nyelvű könyv, de minimális a szöveg és könnyen fordítható. A színes szörnyecske egy-egy jellegzetes érzelmet tükröz, amelyek közül a gyermek kikeresheti a leginkább rá jellemzőt. Ezután kérdezzük meg tőle, hogy mikor szokott ilyen lenni vagy mikor érezte ezt? Ennek segítségével megtanulja kifejezni magát, ráhangolódik a saját élményeire, ezáltal sokkal könnyebben felismeri és megérti mások érzelmeit is. Miközben válogatunk az érzelmek között, mindegyikhez társítunk egy saját élményt, majd arról is beszélhetünk, hogy különböző helyzetekben, hogyan érezhetik magukat a családunk tagjai. 

Érdekel még néhány asztali játék? Irány a Fajáték ajánló Asztali játék rovata!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights