Agócs Írisz – Márkó bácsi kertje

A klímaszorongás feldolgozása felnőttként is nehéz, gyerekként pedig kifejezetten ijesztő lehet. A mesekönyv az óvodás korosztálynak szól, szerzője pedig nem más, mint megannyi kalandos történet legendás illusztrátora, Agócs Írisz, aki most egy új oldalát mutatja meg az olvasóknak. Mesepatika ajánlója következik.

Amikor én voltam gyerek, vagy amikor ti voltatok gyerekek, azt hiszem, nem igen volt része az óvodai nevelésnek a Föld napja. Igazából a környezetvédelem is csak úgy érintőlegesen volt az életünk része, hallottunk róla az iskolában valamit, szedtünk mondjuk szemetet… de fenntarthatóságról még csak nem is hallottunk – ilyesmire szó sem nagyon volt még.

A Márkó bácsi kertje azért is kedvencem, mert nem klasszikus ismeretterjesztő könyv, hanem egy történetbe ágyazódik. Egy kislány szemén keresztül láthatjuk a klímaválságot: úgy, ahogyan azt egy óvodás megértheti. És nem csak a megértéshez kapunk segítséget, hanem a cselekvéshez is. Ami lehet csak annyi, hogy fűszernövényeket nevelünk az ablakban, és a szintén az ablakban összegyűjtött esővízzel locsoljuk ezeket. Kicsi dolog, de mégis sok.

A gyerekek számára tehát úgy tálalja ezt a nagyon is fontos problémát, hogy nem kelt bennük félelmet, szorongást. Bennünk szülőkben pedig csökkentheti a(z esetleg már meglévő) szorongást azzal, hogy elhisszük, mi is megmenthetjük a világot kicsiben, úgy, ahogyan azt Mici is teszi.

További ajánlott mesekönyvekért keressétek a Mesepatika Instagram oldalát!

A Fajáték ajánló Mesekönyv ajánlóját pedig a Mesekönyv rovatban nézheted meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Up!
Verified by MonsterInsights